• Οικονομία

    Μπλοκάκια: Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος-Τι πρέπει να κάνουν για να απαλλαγούν

    • NewsRoom
    μπλοκακια


    Ανοίγει με απόφαση του ΣτΕ ο δρόμος της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος, όταν κάποιος κάνει έναρξη εργασιών με διαφορετικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος έχει λάβει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κατά την πρώτη έναρξη επαγγέλματος κλείσει τα βιβλία του για να ξεκινήσει νέο επάγγελμα δικαιούται ξανά πενταετή απαλλαγή.

    Η πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης εδώ και χρόνια ήταν διαφορετική, καθώς αντιμετώπιζε τον ελεύθερο επαγγελματία ως «παλαιό» υπόχρεο, επιβάλλοντας Τέλος Επιτηδεύματος ακόμα και μετά την αλλαγή στην δραστηριότητά του. Η εγκύκλιος ΠΟΛ 1223/2011 όριζε ότι «όσον αφορά την εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται».

    Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν φέτος ότι έχουν χρεωθεί με τέλος επιτηδεύματος μπορούν εντός 30 ημερών να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και να ζητήσουν να απαλλαγούν από το τέλος.

    Σήμερα η Εφορία παρέχει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος μόνο στους νέους επαγγελματίες, δηλαδή σε όσους κάνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών.

    Μετά την απόφαση του ΣτΕ όμως πρέπει να αναμένονται νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ, για την αμφισβήτηση και διαγραφή του Τέλους Επιτηδεύματος που βεβαιώνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ή και για τυχόν αιτήματα επιστροφής Τέλους Επιτηδεύματος που έχει καταβληθεί από υπόχρεους που άλλαξαν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητος.

    Εν αναμονή της σχετικής απόφασης

    Οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως όσοι στα χρόνια της κρίσης άλλαξαν επάγγελμα και έχουν ήδη πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για τη νέα δραστηριότητα έχουν περιορισμένες δυνατότητες διεκδίκησης επιστροφής των επιβαρύνσεων και αυτό γιατί, αν για παράδειγμα ένας επαγγελματίας είχε χρεωθεί με τέλος επιτηδεύματος το 2016, η προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών θα έπρεπε να έχει ασκηθεί μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος. Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα έτη.

    Ο μοναδικός δρόμος για να διεκδικήσουν ελεύθεροι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος είναι μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

    Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι λογιστές περιμένουν από την ΑΑΔΕ την έκδοση της σχετικής απόφασης και της εγκυκλίου με την οποία θα δίνονται εντολές στις εφορίες να πάψουν να χρεώνουν τέλος επιτηδεύματος σε τέτοιες περιπτώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για μία 5ετία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλοκάκια: Πώς γίνεται η εκκαθάριση εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δεν θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος

     



    ΣΧΟΛΙΑ