• Business

    Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για μία 5ετία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Δεν οφείλουν τέλος επιτηδεύματος για μία 5ετία όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλάζουν επάγγελμα και “ξανανοίγουν” το μπλοκάκι τους με άλλη επαγγελματική ιδιότητα. Την πολύ σημαντική απόφαση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες πήρε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Με την υπ΄ αριθμ. 89/2019 πιλοτική απόφασή του έκρινε ότι όσοι στο παρελθόν είχαν κάνει  έναρξη εργασιών σε ένα επάγγελμα αλλά μετά διέκοψαν τη συγκεκριμένη επαγγελματική τους δραστηριότητα και τώρα κάνουν νέα έναρξη, σε ένα διαφορετικό επάγγελμα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους.

    Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε ήδη  συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της   προηγούμενης  επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκύκλιος ΠΟΛ 1223/2011 που προβλέπει το αντίθετο, συγκρούεται με τις διατάξεις του νόμου 3986/2011.

    Η υπόθεση κρίθηκε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή δικηγόρου.

    Τον Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών, με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβούλων και  συμβουλών διαχείρισης.  Αργότερα έκλεισε το μπλοκάκι του και το 2015 το ξανάνοιξε με αντικείμενο τη δικηγορία, οπότε και κλήθηκε να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

    Οπως έκρινε το ΣτΕ, «μη νομίμως η φορολογική αρχή προέβη στην επιβολή του τέλος επιτηδεύματος».



    ΣΧΟΛΙΑ