• Business

    Motor Oil: Το «κοινωνικό προϊόν» των 1,43 δισ. και ποιες  είναι οι αμοιβές του Βαρδή και του Γιάννη Βαρδινογιάννη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βαρδής Βαρδινογιάννης - Γιάννης Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης – Γιάννης Βαρδινογιάννης


    Κάθε μέρα που περνούσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Motor Oil παρήγαγε καθαρά κέρδη 2,65 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου. Κάπου 110.420 ευρώ ανά ώρα…

    Ο επιχειρηματικός ογκόλιθος της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη ( τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας ανέρχονται σε 1,9 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes) ανέβηκε στα ιστορικά υψηλά των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Καθώς στην ετήσια χρήση του 2022 η καθαρή κερδοφορία εξακοντίστηκε στα υψίπεδα των 967,2 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από ποτέ για τη Motor Oil , που μετράει 51 χρόνια επιχειρηματικής δράσης, εκ των τα 22 ώς εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Και την τιμή της μετοχής να ενισχύεται κατά 56,30% σε χρονικό ορίζοντα 12ηνου.

    Καταλυτικοί παράγοντες για την εκτόξευση τόσο των πωλήσεων (στα 16,6 δισ.) όσο και των κερδών, ήταν δύο: Ο πρώτος αφορά την δολαριακή αύξηση κατά 51,53% του μέσου όρου των τιμών των προϊόντων πετρελαίου. Ο δεύτερος ανάγεται στην ενδυνάμωση κατά 10,97% της μέσης ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ενισχύοντας έτσι τα μεγέθη της μητρικής πετρελαϊκής ( που εμφάνισε 735 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη) δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της αφορά εξαγωγές, τιμολογημένες σε δολάρια.

    Ξεχωριστή παράμετρο ανάμεσα στις θαυμαστές επιδόσεις της Motor Oil αποτελεί και το λεγόμενο «κοινωνικό προϊόν» του Ομίλου, που όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, ανήλθε πέρσι σε 1,43 δισ. ευρώ. Μέγεθος τεράστιο, το οποίο έρχεται να καταδείξει το διευρυμένο του κοινωνικό αποτύπωμα.

    Το «πακέτο» της κοινωνικής συνεισφοράς

    Από το υπολογιζόμενο σύνολο, τα 590,2 εκατ. ευρώ αποτελούν τις καταβολές φόρου του επιχειρηματικού Ομίλου. Εκ των οποίων τα 358,2 εκατ. ευρώ είναι το ποσό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης , που πέρασε προς τα έξω ώς κεφαλικός φόρος στα ουρανοκατέβατα κέρδη… Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής δεν έμεινε στο 22% αλλά ανέβηκε στο 37,9% για τον Όμιλο και στο 43,6% για την εταιρεία…

    Στο «πακέτο» του κοινωνικού προϊόντος περιλαμβάνονται και τα 220,4 εκατ. ευρώ των γενικών μισθοδοτικών εξόδων για τους τους 2.780 εργαζόμενους στον Όμιλο. Στο κονδύλιο αυτό πέρα από τους μισθούς και τις παροχές ( 180,5 εκατ. ευρώ) προστίθενται οι εργοδοτικές εισφορές, όπως επίσης και οι προβλέψεις για αποζημιώσεις.

    Ακόμη, άλλα 277,2 εκατ. ευρώ αφορούν καταβολές σε παρόχους κεφαλαίων. Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για χρηματοοικονομικά έξοδα που πλήρωσε πέρσι ο Όμιλος, μαζί με τις χρηματικές διανομές που έκανε προς τους μετόχους.

    Το υπόλοιπο κομμάτι του κοινωνικού προϊόντος ( περί τα 342 εκατ. ευρώ) αν και δεν εξειδικεύεται στις οικονομικές καταστάσεις, εκτιμάται ότι αφορά πληρωμές προς προμηθευτές. Σχετιζόμενες με πρώτες ύλες, παροχές υπηρεσιών, εργολαβίες, εξοπλισμό και τα συναφή.

    Πέραν όλων αυτών σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν οι δωρεές και οι χορηγίες, το ύψος των οποίων έφτασε πέρσι σε 64,3 εκατ. ευρώ. Εστιασμένο στις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στην εκπαίδευση και την καινοτομία, στο περιβάλλον, αλλά και στην αρωγή προς τις τοπικές κοινότητες.

    Με ενεργητικό που ανέρχεται σε 7,2 δισ. (και αντιστοιχεί σχεδόν το 3,5%  του ΑΕΠ της χώρας) και με ένα πλέγμα περίπου 110 θυγατρικών, ο Όμιλος της Motor Oil έχει δύο ακρογωνιαίους λίθους στη διοίκηση. Τον Πρόεδρο και ιστορικό ηγέτη Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και τον πρωτότοκο γιό του Γιάννη. Σε θέση Αντιπροέδρου εδώ και 18 χρόνια, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 κατέχει και το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

    Το πάζλ των περσινών αποδοχών

    Οι αμοιβές που λαμβάνουν ( τόσο εκείνοι, όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη) είναι ανταγωνιστικές με όρους αγοράς, αλλά και συμβατές σε ότι αφορά την καθαριστική συμβολή τους στην πορεία της Motor Oil.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν λαμβάνει μισθό, καθώς δεν υπόκειται σε καθεστώς εργασιακής σχέσης. Λαμβάνει μόνο αμοιβή για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ που πέρσι ήταν 30.000 ευρώ. Επίσης πέρσι έλαβε και 3.400.000 ευρώ μεταβλητές αποδοχές, οι οποίες προέρχονται από ένα τμήμα των καθαρών κερδών της εταιρείας, που πάει σε μέλη του Δ.Σ και διοικητικά στελέχη. Το σύνολο των μικτών αμοιβών του Βαρδή Βαρδινογιάννη (σταθερές και μεταβλητές) ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021.

    Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από τον Ιούλιο της περσινής χρονιάς έχει έμμισθη σχέση με την εταιρεία. Λαμβάνοντας για τις υπηρεσίες του στο δεύτερο εξάμηνο 184.287 ευρώ μικτά. Μαζί με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ και τις εταιρικές παροχές, το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών έφτασε πέρσι στα 258.511 ευρώ. Έλαβε επίσης και 2,11 εκατ. ευρώ μεταβλητές αποδοχές, από τα φορολογηθέντα κέρδη της Motor Oil. Με συνέπεια το σύνολο των μικτών αμοιβών να διαμορφώνεται σε 2.368.511 ευρώ. Περί τα 227 χιλιάδες ευρώ πάνω από αυτά του 2021.

    Στις 5 Ιουλίου της περσινής χρονιάς και έναντι της συνεισφοράς του στα θετικά αποτελέσματα της Motor Oil, έλαβε δωρεάν και 100.000 μετοχές της εταιρείας από το «στόκ» των ιδιοκατεχόμενων που εκείνη έχει. Η σημερινή αγοραία αξία των μετοχών αυτών είναι 2.346.000 ευρώ. Συνυπολογιζόμενων και των μερισμάτων που έλαβαν πέρσι οι μετοχές αυτές, οι συνολικές απολαβές για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη κινούνται πάνω από τα 4,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς να είναι οι μεγαλύτερες ανάμεσα στους εισηγμένους επιχειρηματίες…

    Από την άλλη πλευρά ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και διευθυντής οικονομικών Πέτρος Τζαννετάκης, με 37χρονη εργασιακή παρουσία στη Motor Oil, είχε πέρσι μικτές, σταθερές αμοιβές 507.980 ευρώ. Ενώ άλλα 136.500 ευρώ ήταν οι εξτρά μεταβλητές αμοιβές, από τα κέρδη της εταιρείας. Έλαβε επίσης δωρεάν και 50.000 μετοχές, σημερινής αξίας 1.173.000 ευρώ.

    Θέση Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου κατέχει και ο Ιωάννης Κοσμαδάκης, που είναι στη Motor Oil εδώ και 45 χρόνια. Πέρσι οι σταθερές αμοιβές του ήταν 483.483 ευρώ και άλλα 136.500 ευρώ αφορούσαν τις μεταβλητές. Έχοντας επίσης λάβει δωρεάν και 50.000 μετοχές της εταιρείας.

    Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ είχαν πέρσι συνολικές αμοιβές που άγγιξαν τα 420.000 ευρώ. Εξ αυτών τα 252.427 ευρώ ήταν οι σταθερές και μεταβλητές αποδοχές της Νίκης Στουφή. Με εργασιακή θητεία 33 ετών στον Όμιλο.

    Το νέο πρόγραμμα παροχών και η χρονιά ορόσημο

    Τον προηγούμενο μήνα η έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil έδωσε το πράσινο φως για το υπό όρους πρόγραμμα παραχώρησης δωρεάν μετοχών. Εξ αυτών οι 150.000 μετοχές αναλογούν στον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενώ από 35.000 μετοχές ο κάθε ένας θα λάβουν οι δύο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι.

    Ούτως η άλλως η περσινή χρονιά χαρακτηρίζεται ορόσημο για τις επιδόσεις της Motor Oil, καθώς η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της εκτινάχτηκε στο 45,25%. Το καθαρό χρέος στα τέλη της περσινής χρονιάς ήταν 1,763 δισ. ευρώ. Με ταμειακά διαθέσιμα στα 1,2 δισ., ενώ το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια των 2,76 δισ. ευρώ είχε διαμορφωθεί στο 2,63%.

    Το μέρισμα για την περσινή χρήση θα είναι στα «συγκρατημένα» επίπεδα των 1,60 ευρώ ( 177,25 εκατ. ευρώ εν συνόλω) καθώς η εταιρεία έχει μπροστά της σημαντικές επενδύσεις (170 εκατ. ευρώ για εφέτος) και θέλει να διατηρήσει το στιβαρό της οικονομικό υπόβαθρο. Δεδομένου ότι έχει δοθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ ανα μετοχή, απομένει η διάθεση άλλων 1,20 ευρώ στις αρχές Ιουλίου. Η συγκεκριμένη χρηματική διανομή, πρό φόρου, μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση 5,1%. Αφού τώρα η τιμή της μετοχής είναι στα 23,46 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil): Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα περιθώρια διύλισης και το 2023- Τι θα κάνει με τη Διώρυγα GAS

    Motor Oil: Καθαρά κέρδη 967,2 εκατ. ευρώ το 2022- Μέρισμα 1,6 ευρώ/μετοχή

    Με ισχυρότερη μετοχική παρουσία η Motor Oil στην Ελλάκτωρ ακόμη και μετά το δικαίωμα ανταλλαγής



    ΣΧΟΛΙΑ