• Business

    MORE: Με δύναμη στις ΑΠΕ – Σήμερα η μεγάλη πρώτη της πράσινης θυγατρικής της Motor Oil

    Γιάννης Βαρδινογιάννης - Μotor Oil

    Γιάννης Βαρδινογιάννης


    Η επίσημη πρεμιέρα της MORE  (Motor Oil Renewable Energy)  πραγματοποιείται σήμερα, με την  παρουσίαση της εταιρικής της ταυτότητας.

    Η θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, θα αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης του ομίλου στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης με ισχυρή παρουσία στις καθαρές μορφές ενέργειας.

    H εταιρία λειτουργεί 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Η MORE έχει υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ 84 MW και άδειες προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 550 MW.

    Με όραμα να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ο Όμιλος της Motor Oil τον Μάιο 2022 ήρθε σε συμφωνία με τον Όμιλο Ελλάκτωρ. Η συναλλαγή μεταξύ της MORE (Motor Oil Renewable Energy) και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την απόκτηση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εγκρίθηκε πριν ένα μήνα και η ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Με την ενσωμάτωση των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ στη MORE, η εταιρεία γίνεται ο  μεγαλύτερος παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που βρίσκονται στην Ελλάδα, με 800MW δυναμικότητας εν λειτουργία έργα και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

    Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της εξαγοράς μαζί με τα υπό κατασκευή έργα της θα φτάνει συνολικά τα 856 MW, πλησιάζοντας τον επόμενο στόχο της για εγκατεστημένη ισχύ 1GW νωρίτερα από τις αρχικές της εκτιμήσεις. Η εγκατεστημένη ενέργεια της MORE θα είναι ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατ. νοικοκυριά.

    Η απόκτηση των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, καθιστούν το μέγεθος  της MORE σημαντικό τμήμα του Ομίλου Motor Oil,  καθώς εκτιμάται ότι η συνεισφορά της MORE (μετά τη συναλλαγή) με όρους 2021, θα τσε 22% του συνολικού EBITDA (έναντι 9% προηγουμένως). Σε όρους pro-forma 2021, η εξαγορά θα είχε συνεισφορά στην MORE 84 εκατ. ευρώ σε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, τα οποία αφορούν συμβασιοποιημένα έργα ΑΠΕ με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

    Η MORE αποτελεί, πλέον, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης

    Στρατηγική της εταιρείας είναι να συνεχίσει τη δυναμική της ανάπτυξη  με στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες, έργα μεγάλης αξίας και σημασίας σε νέα, καινοτόμα πεδία του ενεργειακού κλάδου στη χώρα.

    Επεξεργασία απορριμμάτων

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία μέσω της κοινοπραξίας MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, διεκδικεί τον διαγωνισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, την κατασκευή  μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τους αντίστοιχους διαγωνισμούς σε Σχιστό και Φυλή.

    Όραμα της MORE είναι, μέσα από την καινοτομία στην ανάπτυξη μονάδων και υπηρεσιών, η παραγωγή περισσότερης καθαρής ενέργειας, και η δημιουργία περισσότερων εναλλακτικών για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

    Διαβάστε επίσης

    Motor Oil – Ελλάκτωρ: Ανακοινώθηκε και επίσημα η υπογραφή συμφωνίας για την αγοροπωλησία μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ