• Business

    Moody’s: Η μεταβλητότητα στις αγορές, ίσως να επηρέασει την πολιτική της Fed

    • NewsRoom
    Η Moody's αναβαθμίζει τις προοπτικές της Alpha Bank Ρουμανίας σε θετικές


    H ελεύθερη πτώση στις τιμές των μετοχών ενδέχεται να οδηγήσει την απόδοση στο 10 ετές αμερικανικό ομόλογο, κάτω από το 3%, αναφέρει η Moody’s σε σημερινή της έκθεση. Η αξία των μετοχών στις ΗΠΑ είναι 7,4% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα της 29ης Αυγούστου.

    Σε περίπτωση που αγορά των μετοχών υποχωρήσει σε ποσοστό 10% των τωρινών επιπέδων, αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη Federal Reserve και να αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

    Ποτέ στο παρελθόν, η Fed δεν εξομάλυνε τη νομισματική της πολιτική με ταυτόχρονη αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων και μείωση της συμμετοχής της στα κρατικά ομόλογα. Έτσι, μια βίαιη πτώση στις αμερικανικές μετοχές, ενδέχεται να παρακινήσει την Fed είτε να μειώσει είτε να σταματήσει τη συνεχιζόμενη  μείωση της συμμετοχής της  σε κρατικά ομόλογα.

    Από την 10η Οκτωβρίου, η αξία της αγοράς των μετοχών στην Αμερική έχει υποχωρήσει κατά 4,9% σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου, Την ίδια ώρα, ο δείκτης VIX εκτινάχτηκε από τις 12.1 στο 23 μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο δείκτης έχει κατά πολύ αυξηθεί άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του που είναι οι 17.4 μονάδες.

    Τι έγινε με τη σχέση της καμπύλης Phillips (Phillips Curve) ή την υποτιθέμενη τάση του δομικού πληθωρισμού (core CPI)  να αυξάνεται καθώς το ποσοστό ανεργίας πέφτει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα;

    Παρά την πτώση του ποσοστού ανεργίας από το 8,2% του δεύτερου τριμήνου του 2012 στο 3,8% του τρίτου τριμήνου του 2018, ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού υποχώρησε σχεδόν από 2,3% σε 2,2%, αντίστοιχα.

    Η  πρόσφατη πτώση στις τιμές των μετοχών μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις ενδεχομένως υπερεκτίμησαν την τιμολογιακή τους ισχύ και υπερέβαλαν ως προς τα κόστη τους. Τα εισοδήματα σε μία Αμερική που γερνάει μπορεί να μην αυξάνονται αρκετά γρήγορα ώστε να απορροφήσουν εύκολα τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.Εάν οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερη ηλικία ξοδεύουν πιο επιφυλακτικά, οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή θα βρουν μεγαλύτερες αντιστάσεις.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ