• Business

    Moody’s: «Credit positive» η αύξηση των στόχων της Eurobank για τα NPEs

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Ως «πιστωτικά θετική» (credit positive) κρίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s την αύξηση των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) από τη Eurobank. Ο διεθνής οίκος εκτιμά, μάλιστα, ότι η τράπεζα μπορεί να επιτύχει τους νέους στόχους και, παράλληλα, θεωρεί ότι με αυτήν της την απόφαση, η Eurobank μειώνει τους πιθανούς κινδύνους για την φερεγγυότητά της και εντείνει την προσπάθεια βελτίωσης του ισολογισμού της, μέσα από τη βελτίωση του ενεργητικού της και πωλήσεις δανείων.

    Ο οίκος θυμίζει ότι για την Eurobank, όπως και τις άλλες τράπεζες, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα, με απώτερο στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και των διεθνών αγορών.Το σχέδιο προβλέπει μείωση των NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2018, μέσω αναδιαρθρώσεων, αυξημένων ρευστοποιήσεων collateral και διαγραφών, καθώς και με νέες πωλήσεις πακέτων NPEs.

    Η Eurobank θα μειώσει τα NPEs στα 15,6 δισ. ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς και στα 12,1 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2019 (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 16,1 δισ. ως τα τέλη του 2018 και 12,5 δισ. ως τα τέλη του 2019).

    Ο οίκος Moody’s αναμένει οριακή υπεραπόδοση του στόχου του 2017, χάρη στην πώληση πακέτου αξίας 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum Justitia AB, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία μείωσε κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ τα εντός ισολογισμού NPEs χωρίς να επηρεαστούν τα κεφάλαια. Παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία στην τράπεζα να κερδίσει προμήθειες μέσω της θυγατρικής εξυπηρέτησης πελατών.

    Όπως σημειώνει ακόμη ο οίκος, η Eurobank προγραμματίζει να προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση και το 2018, ενώ η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα θα επιτρέψει περαιτέρω αναδιαρθρώσεις.

    Σημειώνεται ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρή μείωση των NPEs περί το 1,1 δισ. ευρώ.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, τα NPEs της Eurobank είναι στο άνω άκρο του εύρους μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως, αλλά χαμηλότερα από τον εγχώριο ανταγωνισμό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με πωλήσεις δανείων απαντούν οι τράπεζες στα επερχόμενα stress test-Τα σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EXIN: Στήριξη από EBRD για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη: Δανειολήπτες παραδίδουν οικειοθελώς στις τράπεζες ενυπόθηκα ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ