• Business

    Moody’s: Αναβάθμισε την προοπτική της Eurobank λόγω συγχώνευσης με τη Grivalia

    • NewsRoom
    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Στην αναβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank Ergasias S.A. από ουδέτερο σε θετικό προχώρησε η Moody’s Investors Service λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρόσφατο ανακοινωθέν σχέδιο συγχώνευσής της με τη Grivalia, το οποίο όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, αν εκτελεστεί με επιτυχία θα βελτιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια της ελληνικής τράπεζας και την ποιότητα του ενεργητικού.

    Συγκεκριμένα διατηρείται η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Eurobank στη βαθμίδα « Caa2» όσον αφορά στις καταθέσεις και στη βαθμίδα «B3(cr)/NP(cr)» όσον αφορά στον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου.

    Ο κύριος μοχλός της θετικής εξέλιξης είναι το σχέδιο μετασχηματισμού που ανακοίνωσε η Eurobank στις 26 Νοεμβρίου, η οποία προβλέπει τη συγχώνευσή της με τη Grivalia Properties, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ακινήτων στην Ελλάδα και την εκκαθάριση περίπου € 7 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω της δημιουργίας μιας δομής εταιρείας χαρτοφυλακίου και ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) με σκοπό την τιτλοποίησή τους.

    «Και οι δύο αυτές κινήσεις αναμένεται να ενισχύσουν το κοινό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού της, επηρεάζοντας θετικά το πιστωτικό προφίλ της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s.

    Η συγχώνευση με τη Grivalia βελτιώνει την κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank

    Η συγχώνευση με την Grivalia θα πραγματοποιηθεί χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και την έκδοση νέων μετοχών της Eurobank στους υφιστάμενους μετόχους της Grivalia, συμπεριλαμβανομένης της Fairfax Financial Holdings Limited. Η Fairfax, που είναι καναδικός ασφαλιστικός όμιλος, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 32,9%, δεδομένου ότι το σημερινό της μερίδιο είναι 18,2% στην Eurobank και το 51,4% στη Grivalia. Η συγχώνευση είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2019 και υπόκειται σε εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων εταιρειών και από τις ρυθμιστικές αρχές.

    Η συγχώνευση με τη Grivalia θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κεφαλαιακή βάση της Eurobank, αφού θα προστεθούν 943 εκατ. ευρώ στο κοινό μετοχικό της κεφάλαιο και ο δείκτης CET1 θα ενισχυθεί στο 13,8% από 11,7% που ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 19% από 17,1%, φέρνοντας τη Eurobank στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας.

    Η ενίσχυση των δεικτών κανονιστικών κεφαλαίων επηρεάζει θετικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, εκτιμά η Moody’s, αν και εμπλέκονται στοιχεία ενεργητικού με χαμηλό βαθμό ρευστότητας. Παράλληλα, οι μη αναβαλλόμενες απαιτήσεις (DTC) αναμένεται να διαμορφωθούν στο 62% από 70%, γεγονός που βελτιώνει τη θέση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της.

    Η Moody’s εκτιμά ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης του σχετικά φιλόδοξου σχεδίου της Eurobank σχετικά υψηλό, καθώς τυχόν καθυστερήσεις ή προβλήματα στην υλοποίησή του είναι πιθανό να επαναφέρουν την προοπτική της αξιολόγησής της σε «σταθερή».

    Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank

    Αναβάθμιση: Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού εντός των επόμενων 12-18 μηνών θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση της τράπεζας. Το ίδιο ισχύει και για μια ενδεχόμενη αυξημένη επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς συμβάλλουν στην πλήρη αποπληρωμή της χρηματοδότησης ELA εντός του 2019.

    Υποβάθμιση: Σε περίπτωση παρατεταμένης περιόδου αστάθειας στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την εγχώρια κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η Eurobank δεν κατορθώσει να μειώσει αισθητά το απόθεμα των NPEs τα έτη 2019-2020, καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θ. Καλαντώνης (Eurobank): Οι τράπεζες προτείνουν να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ το όριο στον νέο «νόμο Κατσέλη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ρόλος της FPS στη συγχώνευση Eurobank – Grivalia

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 46.000 μέτοχοι για το deal Eurobank-Grivalia



    ΣΧΟΛΙΑ