• Business

    Μονεμβασιώτης (Βενέτη): Tελειωτικό χτύπημα οι ανατιμήσεις – Σταματήσαμε συνεργασίες όπου είδαμε υπέρογκες αυξήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής Βενέτη


    «Είμαστε σε διαδικασία “απόψυξης”, αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε αν θα πάμε πάλι σε διαδικασία ”ψύξης”». Με τη φράση αυτή περιέγραψε την κατάσταση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης ο επικεφαλής της εταιρείας Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης παρουσιάζοντας το νέο κατάστημα Veneti Great στο ιστορικό κτίριο Μπάγκειον στην Ομόνοια.

    Ο κ. Μονεμβασιώτης χαρακτήρισε ως «τελειωτικό χτύπημα» όχι μόνο για την εστίαση αλλά και ολόκληρη της αγορά, τις ανατιμήσεις που ήρθαν σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

    Η εταιρεία Βενέτη σε μία προσπάθεια να κρατήσει τις τιμές της σταθερές έως το τέλος του έτους, προχώρησε, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της, σε επαναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές της, σταματώντας τη συνεργασία με όσους θεωρούσε ότι προχωρούσαν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

    «Άλλες ανατιμήσεις είναι πραγματικές και άλλες υπερβολικά μη πραγματικές» εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης. Εμείς ακολουθήσαμε μια τακτική «φρένου», επαναδιαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές. Όσοι ήθελαν να κάνουν λογικές ανατιμήσεις παρέμειναν συνεργάτες μας, όσοι έκαναν επιθετικές ανατιμήσεις κόψαμε τις συνεργασίες μας» τόνισε ο κ. Μονεμβασιώτης.

    «Κρατάμε τις τιμές έως το τέλος του έτους»

    «Είμαστε μία ελληνική οικογενειακή εταιρεία, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι. Αποφασίσαμε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα κάνουμε καμία ανατίμηση, απορροφώντας τις. Καλέσαμε τους προμηθευτές και πήγαμε σε αλλαγή προμηθευτών, όπου βλέπαμε υπέρογκη αύξηση» εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι το κόστος ενέργειας έχει ανέβει κατά 200%-300% στα καταστήματα εστίασης και οι πρώτες ύλες από 20% έως 40%. Σημείωσε πάντως ότι από τις αρχές του νέου έτους η εταιρεία ενδεχομένως να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανατιμήσεις της τάξεως του 5%-7%.

    «Η εστίαση στο κέντρο της Αθήνας υποφέρει»

    Το νέο κατάστημα Veneti Great, στο πλαίσιο ενός ακόμη νέου concept καταστημάτων που αναπτύσσει η εταιρεία, άνοιξε τον Ιούλιο του 2020 έπειτα από διαδικασίες που κράτησαν 15 ολόκληρα χρόνια εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και οικονομικών λόγων. Εξαιτίας της πανδημίας ανέστειλε την λειτουργία του αμέσως μετά και πλέον επαναλειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες.

    Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ η οποία στοίχισε στην εταιρεία επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μισθωμάτων που καταβάλλει κανονικά από το 2006.

    «Όταν ήρθαμε εδώ το 2006, η περιοχή τότε «έβγαζε πετρέλαιο» ήταν η πρώτη εμπορική γωνία στην Ελλάδα. Σήμερα μετά βίας είναι στη 30η θέση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Επεσήμανε ότι πλέον πρόκειται για μία υποβαθμισμένη περιοχή, ελπίζει ωστόσο ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία που σχεδιάζουν διάφορα funds θα τη βοηθήσουν να ανακάμψει.

    «Το κέντρο υποφέρει, έχει τεράστιο πρόβλημα με ζημιές στα καταστήματα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα κρατάμε γιατί δεν θέλουμε να γίνουν σκελετοί» τόνισε.

    Απώλειες 24% στον τζίρο της Βενέτη μέσα στην πανδημία

    Η εταιρεία Βενέτη το 2020 έχασε το 24% του τζίρου της λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Παρά τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε με την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και την ανάπτυξη νέων concept καταστημάτων, κατάφερε να καλύψει το 8% από τις απώλειες του 2020. Φέτος να εκτιμάται ότι θα κλείσει με άνοδο 11% σε σύγκριση με το 2020 και κερδοφορία 25%.

    Στα επόμενα σχέδια περιλαμβάνεται το άνοιγμα νέων καταστημάτων στον Βόλο, στο κέντρο του Περιστερίου και της Κηφισιάς ενώ πριν από το Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσει το πρώην Jackson’s Ηall στο Κολωνάκι. Η «Βενέτη» σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός νέου concept digital παραγγελιών μέσα από dark kitchens, το Pizza Mia και το Jackson’s Burger.

    Τέλος ο Όμιλος έχει στα πλάνα του να αναπτύξει τα Veneti Great, στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη υπάρχουν συμφωνίες με συνεργάτες σε Αγγλία, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες λόγω των εξελίξεων με την πανδημία.

    Διαβάστε επίσης:

    Φούρνοι Βενέτη: Οργή Μονεμβασιώτη για τις ανατιμήσεις

    Αντώνης Σταύρου (Όμιλος Καστελόριζο): Κάμψη 30% μετά τα νέα μέτρα – Το άνοιγμα του 15ου εστιατορίου



    ΣΧΟΛΙΑ