• Business

    Mytilineos: Εξαγοράζει τη Volterra Εμπορίας

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    Την εξαγορά της Volterra Εμπορίας από την ΑΒΑΞ ανακοινώνει εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Mytilineos.

    Όπως αναφέρουν πηγές οι συζητήσεις μεταξύ Mytilineos και ΑΒΑΞ έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με τις δύο πλευρές να φαίνεται ότι κατέληξαν τελικά σε συμφωνία.

    Το τίμημα για την εξαγορά της Volterra Εμπορίας δεν είναι ακόμα γνωστό, ωστόσο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών. Πάντως ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου, είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια call με αναλυτές ότι η λογιστική αξία είχε αποτιμηθεί στα 25 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos, έχοντας στο «οπλοστάσιό» της και την Protergia, έχει προχωρήσει στην απόκτηση της Watt & Volt και με την εξαγορά της Volterra αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά.

    Η πρόθεση της ΑΒΑΞ να πωλήσει τον τομέα εμπορίας ήταν γνωστή, ωστόσο καθυστερούσε λόγω της «πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης».

    Μετά την πώληση της δραστηριότητας ΑΠΕ στη ΔEΗ πριν από περίπου ένα χρόνο με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Eurobank, η Volterra διατήρησε τον τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν βρέθηκε αγοραστής για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα εκείνη την περίοδο.

    Η Volterra παρουσίασε για τη χρονιά που μας πέρασε κύκλο εργασιών 394 εκατ. ευρώ και μεικτά κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 42,7  εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη εκτιμηθήκαν στα 41,9 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απέδωσε μέρισμα 15 εκατ. ευρώ στον Όμιλο ΑΒΑΞ, η συμμετοχή του οποίου ανήλθε στα 17,9 εκατ. ευρώ.

    Το deal με τη ΔΕΗ

    Υπενθυμίζεται, ότι το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η πώληση των δραστηριοτήτων ΑΠΕ της Volterra, η οποία ανερχόταν στα 100 MW, προς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) και με την κίνηση αυτή ο Όμιλος πρόσθεσε στα ταμεία του 40 εκατ. ευρώ και τότε το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου είχε αναλάβει η Eurobank.

    Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της πωληθείσας δραστηριότητας αφορούσε αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, έργα αποθήκευσης ενέργειας (αυτόνομα συστήματα και υβριδικά).

     Η Volterra συμμετέχει, επίσης, σε πλήθος ενεργειακών projects όπως η ηλεκτροκίνηση με την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών σε διάφορες επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας (ESCO).

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΒΑΞ: Υπογράφεται η σύμβαση για τα τρία νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    Morgan Stanley: Προσθέτει Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Unison από την Mytilineos



    ΣΧΟΛΙΑ