• Business

    Μειωμένα τα έσοδα από τη ναυτιλία στην Κύπρο, μειωμένο και το μερίδιο αγοράς των ελληνικών εταιρειών


    Σημαντικά μειωμένα εμφανίζονται τα έσοδα από τη ναυτιλία στην Κύπρο στο πρώτο εξάμηνο του 2016, την ώρα που το μερίδιο αγοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στη ναυτιλιακή αγορά της Κύπρου εμφανίζεται επίσης μειωμένο σε σχέση με το 2015.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην εξαμηνιαία έκθεση της, τα έσοδα από τη ναυτιλιακή βιομηχανία στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 438 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015 (462 εκατομμύρια ευρώ) και ακόμα περισσότερο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν είχαν ανέλθει στο ποσό-ρεκόρ των 464 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόλις το 36% των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εμφάνισαν έσοδα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτών που κατάφεραν να παρουσιάσουν κερδοφορία άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται σε μόλις 11%.

    Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την πτώση, τα έσοδα από τη ναυτιλία αποτελούν το 5,2% του ΑΕΠ της Κύπρου, σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης για την παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

    Η Γερμανία παραμένει μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στη ναυτιλιακή αγορά της Κύπρου, αν και τα έσοδα από γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες περιορίστηκαν, ακολουθώντας τη γενική πτωτική πορεία του κλάδου. Ειδικότερα, από τη Γερμανία προέρχεται το 38% των εσόδων από τη ναυτιλία στην Κύπρο (ήταν στο 41% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015), ενώ το μερίδιο της Ελλάδας υποχώρησε μέσα σε ένα εξάμηνο από το 8% στο 6% (πιθανόν λόγω της εξομάλυνσης της κατάστασης στη χώρα μας, καθώς οι παλινωδίες του καλοκαιριού του 2015 είχαν ωθήσει πολλούς να αναζητήσουν ένα πιο ασφαλές «λιμάνι»), ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης, ενώ Ρωσία και Μάλτα ακολουθούν με ποσοστό 4%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωταθλητές οι Έλληνες εφοπλιστές. Αγόρασαν μέσα σε ένα μήνα 28 πλοία αξίας 1,2 δισ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίκτωρ Ρέστης: Μετά τη Γενεύη και το Λονδίνο ανοίγει γραφεία στη Νέα Υόρκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ