• Business

    Μήνυμα Παπαθανάση στις επιχειρήσεις: «Οριζόντιο Lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Νίκος Παπαθανάσης μιλά μπροστά από σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ

    Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας πριν από λίγο σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο για τον κλάδο του HORECA.

    «Οριζόντιο Lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση αυτή δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους καθώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απέδειξαν πως βάζουν τη «Δημόσια Υγεία είναι πάνω απ’ όλα», και μετά τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων.

    Ο κ. Παπαθανάσης στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων και των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τα πανηγύρια υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αισθάνονται ότι δεν θα ξανακλείσει η οικονομία ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένοι στην περίπτωση νέας έξαρσης του κορονοϊού.

    «Δεν είμαστε οι ίδιοι με τον περασμένο Μάρτιο», ανέφερε. Ο υφυπουργός ανέφερε πως παραμένει αισιόδοξος για τη συνέχεια, λέγοντας πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε επιτυχώς τόσο το Lockdown όσο και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επιπρόσθετα έχει βελτιωθεί αισθητά το δημόσιο σύστημα υγείας και η Πολιτεία διαθέτει εξυπνότερα συστήματα για να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση του κορονοϊού χωρίς να χρειαστεί οριζόντιο lockdown. Μάλιστα, αν και αναγνώρισε πως είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση, στην οποία κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς μέτρα θα επιβληθούν, εκτίμησε πως οι παρεμβάσεις θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

    Σχολιάζοντας τον βαθμό συμμόρφωσης στα μέτρα δυο μήνες μετά την άρση του lockdown, ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας πως το σχέδιο την κυβέρνησης για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας σε 7 βήματα εξελίχθηκε ομαλά, και μάλιστα στην περίπτωση της εστίασης επισπεύσθηκε ενώ για όσους πιάστηκαν να παρανομούν, σημείωσε πως ήταν λίγες οι περιπτώσεις που δεν συμμορφώθηκαν. Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως η σημερινή απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών, «δείχνει ότι όλα μπορεί να αναθεωρηθούν».

    Για το φλέγον ζήτημα των ενοικίων και την αναγκαιότητα νέας κρατικής παρέμβασης, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως το Κράτος έπρεπε να παρέμβει μειώνοντας κατά 40% τα μισθώματα γιατί οι συνθήκες που αναπτύχθηκε το πρόβλημα δεν ήταν φυσιολογικές. «Η κυβέρνηση», είπε, «έπρεπε να θωρακίσει τις επιχειρήσεις» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης, με δεδομένο πως η χώρα ετοιμάζεται να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους περίπου 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που όπως τόνισε αυξάνει τη χρηματοδοτική ικανότητα του Κράτους.

    Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος όσον αφορά την ταχεία εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την εμπροσθοβαρή χρήση τους, με δεδομένο πως την προεδρία της ΕΕ έχει η Γερμανία, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με Γαλλία που τάσσεται υπέρ της γενναίας χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Κλείνοντας ο κ. Παπαθανάσης υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις, και πως θα επανεξετάσει την κατάσταση και τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία της αγοράς τον Ιούλιο. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μεγάλη κρίση και είναι αποφασισμένοι να θωρακίσει τις θέσεις εργασίας και την επιχειρηματικότητα». Επεσήμανε πως τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής βοήθησαν την αγορά, κάτι που όπως είπε εισπράττει από τον εμπορικό κόσμο- και προανήγγειλε νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. «Η κυβέρνηση κρατάει δυνάμεις για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.



    ΣΧΟΛΙΑ