• Business

    Μίλτος Καμπουρίδης: Επενδύει στο μέλλον ή ζεί μόνο για το παρόν;

    Μίλτος Καμπουρίδης

    Μίλτος Καμπουρίδης-Μαρίνα Βερνίκου


    Στη διαχείριση ακινήτων στρέφει το “καράβι” της Dolphin Capital ο καπετάνιος της Μίλτος Καμπουριδης, καθώς τα νερά του τουριστικού real estate στα οποία είχε εισχωρήσει αρκετά φαίνεται ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και οι “γκρίνιες” από τους μεγάλο-μετόχους της DCI είναι έντονες. Όπως είχαν προβλέψει διεθνείς αναλυτές (Edmond de Rothschild Group) στα μέσα του 2015 η εταιρία αναμένεται να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να επικεντρωθεί στα ακίνητα, για τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις για κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων ή που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αδειοδοτήσεως. Στόχος της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ο περιορισμός του μεγάλου χάσματος μεταξύ τιμής μετοχής και NAV (net asset value) και η επιτάχυνση των αποδόσεων για τους μετόχους. Και προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία έχει κατηγοριοποιήσει τα έργα της σε “core” και “non-core”.

    Ετσι, έχει προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης για το ξενοδοχείο Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι που άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2014. Εκτείνεται σε επιφάνεια 8.195 τ.μ. και διαθέτει 66 δωμάτια/διαμερίσματα (από 55 έως 95 τ.μ.). Ακολουθεί το Sitia Bay Resort στην Κρήτη του οποίου το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για την οικιστική ζώνη στη Σητεία έκανε δεκτό το Συμβούλιο Επικρατείας, με την τελική απόφαση να αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η τελική απόφαση του υπ.Περιβάλλοντος θα επιτρέψει την πώληση οικιστικών μονάδων ανεξαρτήτως της διαδικασίας ανάπτυξης του έργου. Τα υπόλοιπα δύο ξενοδοχεία που θα βγούν προς πώληση αφορούν το Livka Bay στην Κροατία και το La Vanta Resort στην Τουρκία που ανήκουν στα non-core στοιχεία της εταιρείας.

    Όσον αφορά στα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία, για το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, η Dolphin Capital Investors πέτυχε καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς για δάνειο που συνδέεται με το συγκεκριμένο έργο. Το εν λόγω θέρετρο παρουσίασε πληρότητα 57% το 2015, που είναι αυξημένη κατά 5% συγκριτικά με το 2014, με την μέση ημερήσια τιμή δωματίου να διαμορφώνεται στα 1.229 ευρώ.

    Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της DCI συμμετέχουν, εδώ και ένα περίπου χρόνο, και τρία μέλη από τους νέους στρατηγικούς επενδυτές: ένας από την αμερικανική Third Point (είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 20,18%), ένας από την Asset Value Investors (8,82%) και ένας από την J.O. Hambro (5,04%).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Dolphin Capital Investors πριν απο μερικές ημέρες βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

    kabouridis

    Ο Μίλτος Καμπουρίδης γεννήθηκε το 1972 στην Κύπρο όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε με υποτροφία στο ΜΙΤ Μηχανολογία και Μαθηματικά. Αρχικά εργάστηκε επί δύο χρόνια στην επενδυτική ομάδα real estate της Goldman Sachs για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία και τα πήγε παραπάνω από καλά. Το 1998 μάλιστα η εταιρία τού απένειμε το βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας. Ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners (παγκόσμια εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας, την οποία ίδρυσε ο Σόρος το 1999), πραγματοποίησε σειρά επενδύσεων σε ακίνητα ανά τον κόσμο.

    Το 2004 ο Μίλτος Καμπουρίδης ιδρύει την Dolphin Capital Investors με συνεταίρο του τον επίσης Κύπριο Πιερ Χαραλαμπίδη. Αποφασίζει να κάνει βάση του την Ελλάδα. Η εταιρία το 2005 εισάγεται στην εναλλακτική επενδυτική αγορά (ΑΙΜ) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Με τρεις αυξήσεις κεφαλαίου συγκεντρώνει 850.000.000 ευρώ, με τη συμμετοχή επενδυτικών οίκων όπως η Blackrock και η Capital. Αξίζει να σημειωθεί τη συγγενική σχέση που διατηρεί η οικογένεια Καμπουρίδη με την οικογένεια Μητσοτάκη-Μπακογιάννη με τον γάμο της αδελφής του Καλλιάς Καμπουρίδη με τον εγγονό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Μπακογιάννη.

    Οι επενδύσεις της DCI αρχίζουν να επικεντρώνονται κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό την αγορά τεράστιων εκτάσεων, τη λήψη κατασκευαστικής άδειας και τη δημιουργία στη συνέχεια πολυτελών resorts (ή την πώλησή τους, όπως στην περίπτωση της Μήλου). Το 2009 εξαγοράζει πλήρως την Aristo Developers, τη μεγαλύτερη εταιρία οικιστικής ανάπτυξης στην Κύπρο.

    KABOURIDIS-2

    Από μια τυχαία γνωριμία του το 2000 με τον ιδιοκτήτη των Aman Resorts στο Λονδίνο προκύπτει το 2012 η ανέγερση του πρώτου στην Ελλάδα ξενοδοχείου της πασίγνωστης ξενοδοχειακής αλυσίδας, του «Amanzoe» στο Πόρτο Χέλι, μια επένδυση ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Αλλη σημαντική επένδυση στην οποία συμμετείχε η DCI, ύψους 70.000.000 ευρώ, είναι η δημιουργία του One Athens – σχέδιο πρότυπης οικιστικής ανάπτυξης με στόχο τη μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου στον Λυκαβηττό, που κατασκευάστηκε το 1958 και στέγαζε τη Σχολή Δοξιάδη, σε 26 σύγχρονες πολυτελείς κατοικίες. «Μου κίνησε το ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα που το είδα και μόλις διατέθηκε προς πώληση, αδράξαμε την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε» έχει δηλώσει για το σχέδιο αυτό. Εχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην Τζια, στην Κρήτη, στη Βοιωτία, στη Μαγνησία. Στην Κύπρο, η DCI έχει επενδύσει στο παραθαλάσσιο «Venus Rock», σε έκταση 10.000 στρεμμάτων μεταξύ Πάφου και Λεμεσού, που είναι από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πέντε αστέρων της Ευρώπης.

    Οι διεθνείς επενδύσεις της εταιρίας περιλαμβάνουν projects στην Τουρκία, στην Κροατία, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στον Παναμά. Η ανερχόμενη οικονομία του κάνει τη χώρα αυτή ελκυστική για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων διαφόρων ξένων funds και επιχειρηματιών (κυρίως από Βενεζουέλα και Κολομβία) που επενδύουν σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Ο Μίλτος Καμπουρίδης δεν θα μπορούσε, προφανώς, να είναι απών… Τελικά, το 2008 αγόρασε ένα νησί, το Pearl Island, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, την Πόλη του Παναμά.

    Εκεί κατασκευάζει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες αλλά και τη μεγαλύτερη μαρίνα της Κεντρικής Αμερικής. Η εταιρία έλαβε τις άδειες για όλα τα έργα μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση του Παναμά είναι ιδιαίτερα φιλική στις επενδύσεις. Εκεί οι επιχειρήσεις έχουν την προτεραιότητα και σημασία έχει να γίνεται η δουλειά γρήγορα και αποτελεσματικά. Η επένδυσή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500.000.000 δολάρια.

    Ωστόσο πολλοί από τους επενδυτές στην DCI δεν είναι ευχαριστημένοι με την πορεία της. Κυκλοφορούν φήμες για το ποιες είναι οι αληθινές τιμές αγοράς γης και για την ύπαρξη ελέγχου στις αγοραπωλησίες, υπάρχουν δε και κύκλοι που μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες, πιθανώς, «φούσκες» στα real estate funds παγκοσμίως.

    Το 2005 παντρέυεται την κόρη του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Βερνίκου, Μαρίνα Βερνίκου, με την οποία αποκτά τρια παιδιά και έτσι βρίσκεται στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ