• Business

    Μίλτος Καμπουρίδης (Dolphin Capital): Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα βελτιώνεται- Χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners


    “Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα βελτιώνεται” δηλώνει στο mononews.gr ο Μίλτος Καμπουρίδης ο οποίος και αναγνωρίζει την προσωπική συμβολή του υπουργού Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στη γρήγορη αδειοδότηση του έργου Kilada Hills στην Ερμιόνη, που  ξεκίνησε η υλοποίησή του.

    To Kilada Hills είναι πρώτη  τουριστική επένδυση που εντάχθηκε στο νόμο του ΕΣΧΑΣΕ (Προεδρικό Διάταγμα της 3.12.2015 – ΦΕΚ 247/ΑΑΠ/16-12-2015) και η πρώτη που έλαβε οικοδομική άδεια.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr o Μίλτος Καμπουρίδης, σχολιάζοντας τη διαδικασία, “η αδειοδότηση των επενδύσεων χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα και την πολυνομία της διοικητικής διαδικασίας που την καθιστούν ιδιαίτερα χρονοβόρα με αποτέλεσμα  πολύ συχνά μια επενδυτική πρωτοβουλία να μένει μετέωρη. Για εμάς παραμένει διαχρονικό αίτημα η απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών, καθώς και η αποφυγή της διαχρονικά διαπιστωμένης δυσπιστίας που συνοδεύει την επιχειρηματικότητα.

    Για το συγκεκριμένο έργο, η αδειοδοτική διαδικασία ξεκίνησε πριν επτά χρόνια και οι οικοδομικές άδειες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.  Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως το ενδιαφέρον και η προσωπική συμβολή του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη ήταν καταλυτική για την έναρξη των εργασιών και τον ευχαριστώ.”

     Ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners (DCP ή Dolphin), o επενδυτικός όμιλος που ιδρύθηκε το 2004, με εξειδίκευση στο τουριστικό real estate και σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα σήμερα στην Ελλάδα δήλωσε:

    Είναι σαφές ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα βελτιώνεται, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Είναι διαχρονική μας θέση η διαμόρφωση και η εδραίωση εντός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα συμβαδίζει με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο”.

    Από το 2005, η Dolphin έχει αντλήσει και διαχειρίζεται ίδια κεφάλαια σχεδόν €1,2 δισ. μέσω των διαφόρων επενδυτικών εταιριών της και έχει εκτελέσει επενδύσεις σε 8 χώρες. Το μεγαλύτερο επενδυτικό όχημα της Dolphin μέχρι σήμερα είναι η Dolphin Capital Investors (DCI).

    Η εμπειρία και η επιτυχημένη πορεία του κ. Καμπουρίδη στο χώρο των ακινήτων διεθνώς, δίνουν ιδιαίτερη αξία στην ψήφο εμπιστοσύνη που δίνει στην προοπτική του τουριστικού real estate αλλά και της χώρας. Έχει διατελέσει ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners (SREP), διεθνούς εταιρίας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας, που ιδρύθηκε το 1999 από τον George Soros. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η εταιρεία άντλησε κεφάλαια 1$ δισ. και πραγματοποίησε μια σειρά από επενδύσεις real estate στη Δυτική Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

    ‘Ηταν υπεύθυνος για επενδύσεις σχετικές με outsourcing σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και για την επενδυτική στρατηγική της SREP στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήταν ο deal leader και Ιδρυτής της Mapeley Ltd, η οποία εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία real estate outsourcing στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πριν τη συνεργασία του με τον Soros, εργάστηκε δύο χρόνια στη Goldman Sachs στην επενδυτική ομάδα του real estate για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία. Το 1998, η Goldman Sachs του απένειμε το Βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας για το έργο του στην Trillium, τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate outsourcing στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σήμερα ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners επενδύει και πάλι στην Ελλάδα  και το ένστικτό του επιβεβαιώνεται αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον σε παραθεριστικές κατοικίες πολυτελείας είναι αμείωτο και  έχουν αρχίσει οι προκρατήσεις για τις πολυτελείς βίλες του Killada Hills.

    Το έργο Kilada Hills

    Το Kilada Hills είναι το τέταρτο μεγάλο έργο που κατασκευάζει ο όμιλος  Dolphin Capital στην Ελλάδα, μετά το γειτονικό Amanzoe, το Nikki Beach και το One & Only στην Τζια ενώ η εταιρεία έχει επενδύσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα 450 εκατ. ευρώ. Το Kilada Hills καταλαμβάνει συνολική έκταση 2.026 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το πρώτο γήπεδο γκολφ Jack Nicklaus Signature 18 οπών στην Ελλάδα,  Country Club, πολυτελείς Παραθεριστικές Κατοικίες, ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, Beach Club, Spa και αθλητικό κέντρο.

    Στόχος των επενδυτών για τη νέα επένδυση Killada, είναι να γίνει εκεί  ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς γκολφ στην Μεσόγειο.

    Η επένδυση υπερβαίνει τα €400 εκ. και θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 600 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της.

     

    Η ανάπτυξη του έργου θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

    Η πρώτη περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πρώτου γηπέδου γκολφ στη χώρα που φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus, πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, Beach Club και ενός σύγχρονου Golf Club που θα εξυπηρετεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

    Υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν περί τις 450-500 παραθεριστικές κατοικίες, αν και ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. Η πώληση των προνομιούχων οικοπέδων επί του γηπέδου γκολφ θα ξεκινήσει άμεσα και σύμφωνα με εκπορσώπους της εταιρείας ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, με σημαντικό αριθμό προ-κρατήσεων να έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

    Η επένδυση για την πρώτη φάση υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ και το αναγκαίο κεφάλαιο θα εξασφαλιστεί από την ίδια την εταιρεία και άλλους επενδυτές που θα συμμετέχουν στο σχήμα και χωρίς τραπεζικό δανεισμό, ενώ έχει προηγηθεί ήδη εδώ και μια διετία η συμφωνία με την Grivalia Hospitality (τον ξενοδοχειακό βραχίονα της Grivalia) για την αγορά 20 προνομιακών οικοπέδων για κατοικίες εντός του γκολφ.

    Στη δεύτερη φάση, θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, καθώς και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο.

    Σύμφωνα με τα σχέδια της Dolphin Capital, ο μέσος συντελεστής δόμησης της επένδυσης ανέρχεται σε μόλις 10%, ενώ άνω του 50% της πολεοδομούμενης έκτασης θα αποτελείται από κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί ιδία κεφαλαία του ομίλου Dolphin Capital άνω των 80 εκατ. ευρώ για την αγορά, το σχεδιασμό και την αδειοδότηση της σχετικής ανάπτυξης.

    Το Kilada Hills θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του.

    Ποια είναι η Dolphin Capital

    Η Dolphin Capital  δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του τουρισμού και της βιωματικής ψυχαγωγίας, τόσο μέσω διαχείρισης ιδιωτικών ξένων κεφαλαίων όσο και μέσω άμεσων επενδύσεων του ομίλου. Έχει συγκεντρώσει και διαχειριστεί πάνω από €1,2 δισ. από το 2005, αναπτύσσοντας έργα όπως το Amanzoe και το NikkiBeach Resort & Spa στην Ελλάδα, το Amanera στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Pearl Island στον Παναμά. Επιπλέον έχει επενδύσει στην Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ

    Ο όμιλος εργοδοτεί, άμεσα και έμμεσα, περισσότερα από 600 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ