• Business

    Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς οι ρήτρες εκτοξεύουν το κόστος ρεύματος – Αναλυτικά παραδείγματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, Α΄ αντιπρόεδρος ΒΕΑ


    Στο έλεος των αυξήσεων του ρεύματος χονδρεμπορικής βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής συνδέει τα τιμολόγια τους με τις τιμές χονδρικής, δημιουργώντας νέα απρόβλεπτα κόστη κάθε μήνα.

    Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτυπώνεται άλλωστε και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μεγάλο «βραχνά» για σχεδόν επτά στις δέκα βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Τα παραδείγματα σε λογαριασμούς ρεύματος

    Οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν, κάθε μήνα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι και μεγαλύτεροι, αφού κάθε αύξηση της χονδρεμπορικής αντανακλάται στο τιμολόγιό τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του mononews, σε επιχείρηση αρτοποιίας ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος για το μήνα 16/9-14/10 ανήλθε σε 1.271 ευρώ, όταν για την ίδια περίοδο πέρυσι η ίδια επιχείρηση είχε πληρώσει 880 ευρώ, δηλαδή φέτος θα πληρώσει το ρεύμα με αύξηση 44,4%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τιμοκαταλόγου της Kwh παραμένει ίδια ενώ φέτος εφαρμόζεται και η έκπτωση της ΔΕΗ ελαφρύνοντας το λογαριασμό κατά 12,20 ευρώ. Όμως ακολούθως προστίθεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, που αντικατοπτρίζει την αύξηση στη χονδρική τιμή, επιβαρύνοντας το λογαριασμό με επιπλέον 511,10 ευρώ.

    Αντίστοιχα ο λογαριασμός ρεύματος που έλαβε ζαχαροπλαστείο για τον μήνα από 11/8 έως 9/9 ανήλθε σε 1.364,20 ευρώ όταν πέρσι ο αντίστοιχος λογαριασμός ήταν στα 886,47 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση ο αυξημένος κατά 477,73 ευρώ λογαριασμός προκύπτει από την πρόσθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία επιβαρύνει τον λογαριασμό κατά 620,47 ευρώ.

    «Η ενέργεια, αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους άνω του 20% για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Η αύξηση του κόστους ενέργειας, αναμφισβήτητα θα μεταφερθεί στα προϊόντα, καθώς δεν θα μπορέσει να το απορροφήσει η επιχείρηση» σημείωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας του ΒΕΑ, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

    «Όλες οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι κλάδοι που πλήττονται άμεσα, είναι κυρίως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αλλά και κλάδοι και τεχνικά επαγγέλματα, όπως η οικοδομή, στερούνται ήδη πρώτων υλών από την αύξηση των μεταφορικών και του κόστους παραγωγής του» σημείωσε ο Α’ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος.

    Αύξηση 10-15% στην τιμή του ψωμιού – Θα έρθουν νέες αυξήσεις;

    Όπως επισημαίνει στο mononews o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος οι επιχειρήσεις του κλάδου, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στους παραπάνω λογαριασμού. «Για ένα αρτοποιείο με κατανάλωση 10.000 Kwh τον μήνα, η αύξηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.200 ευρώ» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι επιπλέον έχουν να διαχειριστούν και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Ενδεικτικά αναφέρει την αύξηση στα άλευρα κατά 32% το προηγούμενο διάστημα και 52% από τον Οκτώβριο.

    Τα αρτοποιία, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μούσιο δεν είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις από το 2008, έχουν προχωρήσει ήδη σε αυξήσεις της τάξεως του 10-15% στο ψωμί λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Ο ίδιος μάλιστα δεν αποκλείει και νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα εφόσον η κατάσταση με το κόστος ενέργειας παραμείνει ως έχει. «Δύο δρόμοι θα υπάρχουν για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι οικογενειακές: η νέα μετακύληση του κόστους ή το λουκέτο» τονίζει χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πώς θα κάνουμε 100 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις bankable ξανά



    ΣΧΟΛΙΑ