• Business

    Microsoft: Ένας μεγάλος… ενεργειακός παίκτης στην ελληνική αγορά- Πράσινα και τα ελληνικά data centers

    Φωτογραφία από το Twitter


    Αν και η είσοδος της Microsoft στην ελληνική αγορά συνδέεται με  τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες cloud, η μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία των data centers δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ενεργειακή αγορά, καθώς η Microsoft είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ενέργειας που είναι και παραγωγός.

    Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο αμερικανικός κολοσσός έχει σχέδια παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, είναι δεδομένο ότι η λειτουργία τέτοιου μεγέθους data centers δημιουργεί τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια που συνήθως καλύπτονται είτε με διμερή συμβόλαια είτε με επενδύσεις στην παραγωγή.

    Τα πράσινα σχέδια και η Ελλάδα

    Αν και μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, η Μicrosoft έχει στόχο τη βιώσιμη λειτουργία, ως μέρος της παγκόσμιας δέσμευσής της  για αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2030. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 100% για τα datacenters της μέχρι το 2025.

    Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει δυναμικά το χαρτοφυλάκιό της στις ΑΠΕ, κυρίως στις ΗΠΑ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 2,4 GW, ενώ η τελευταία συμφωνία της εταιρείας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και αφορούσε την απόκτηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 500 MW.

    Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της Microsoft, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στην Ελλάδα, η Τέρνα Ενεργειακή, έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,373 GW με στόχο τα 2,8 GW μέσα στη επόμενη πενταετία.

    H Microsoft, συνεχίζει συστηματικά την επέκτασή της στις ΑΠΕ, προκειμένου να πετύχει το στόχο της για 100% πράσινη ενέργεια ως το 2025.  Εκτός όμως από την παραγωγή ενέργειας, για την εξασφάλιση λειτουργίας με καθαρή ενέργεια, η εταιρεία, επίσης πραγματοποιεί   διμερή συμβόλαια ή αποκτά πράσινα πιστοποιητικά.

    Η Ελλάδα, αναφέρουν τα στελέχη της Microsoft, θα συμμορφωθεί με τη δέσμευση της εταιρείας να λειτουργεί όλα τα κέντρα της σε παγκόσμιο επίπεδο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ