ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των ελληνικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανου Γκίκα, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως ανέφερε, στον Περσικό Κόλπο, στην Αραβική θάλασσα και στον Κόλπο του Ομάν βρίσκονται σήμερα Πέμπτη 32 πλοία με ελληνική σημαία, εκ των οποίων 10 εντός του Περσικού Κόλπου και 3 στις προσβάσεις.
Ο συνολικός αριθμός πλοίων ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή φτάνει τα 160, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών σημαίων. Χθες το πρωί ήταν 215 και προς το απόγευμα 200, καταδεικνύοντας σαφή μείωση.
Παράλληλα, η Βουλή κύρωσε την προσχώρηση της Ελλάδας στη Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην Ασία (ReCAAP), υπογραμμίζοντας τα εξής:
- Η συμφωνία, που υπεγράφη στο Τόκιο στις 11 Νοεμβρίου 2004, αποτελεί την πρώτη πολυμερή προσπάθεια δημιουργίας θεσμοθετημένου συστήματος συνεργασίας για ανταλλαγή πληροφοριών, επιχειρησιακό συντονισμό και έγκαιρη προειδοποίηση.
- Υπέρ της προσχώρησης τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «παρών».
Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι ο ελληνόκτητος στόλος μεταφέρει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας συνδέεται άμεσα με την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την προστασία των ναυτικών.
Σημείωσε επίσης ότι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας τα περιστατικά ένοπλης ληστείας έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η πρόταση για την προσχώρηση της Ελλάδας προέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σιγκαπούρη.
Η προσχώρηση στην ReCAAP θεωρείται θετική κίνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας της ελληνικής ναυτιλίας στις κρίσιμες περιοχές της Ασίας.
Διαβάστε επίσης
Θεοδωρικάκος: Έχουμε προετοιμάσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το θάνατο του Γάλλου στρατιώτη στο Λίβανο
- ADNOC: Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη αβεβαιότητα για τα Στενά του Ορμούζ
- Ιράν: Βουλευτής προειδοποιεί για νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας του
- Βουλγαρία: Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας προηγείται στις εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.