• Business

    Μετρό Γραμμή 4: Υπέρ του Νίκου Πατέρα ο Κώστας Μπακογιάννης για το Πάρκο Ριζάρη

    Νικόλαος Πατέρας (Εφοπλιστής), Κώστας Μπακογιάννης (Δήμαρχος Αθηναίων), Νικόλαος Κουρέτας( Αττικό Μετρό), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ)


    Τον εφοπλιστή Νίκο Πατέρα στηρίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, όσον αφορά την εν εξελίξει προσφυγή στο ΣτΕ για το Πάρκο Ριζάρη και τη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον εφοπλιστή που έχουν γνώση των υπομνημάτων που υποβλήθηκαν χθες.  Θέσαμε τα παραπάνω υπόψη του Δήμου Αθηναίων χωρίς να έχουμε κάποιο σχόλιο ή απάντηση.

    Προσθέτουν, δε, πως οι δικηγόροι του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν στο υπόμνημά τους ότι έμαθαν για τη μελέτη, που παρουσίασε ο ΑΒΑΞ στην Αττικό Μετρό Α.Ε. στις αρχές Ιανουαρίου, την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

    Γεγονός και το οποίο επιβεβαιώνει τα όσα είχε δηλώσει ο Νίκος Πατέρας την περασμένη εβδομάδα στο mononews, σχετικά με το γεγονός ότι η Αττικό Μετρό είχε γνώση της μελέτης αλλά δεν την είχε παρουσιάσει.

    Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για την τελική χάραξη του έργου θα ληφθεί από την Αττικό Μετρό Α.Ε. Που είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου, ενώ αναμένουμε να δούμε και τι αναφέρει το υπόμνημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Από την άλλη πλευρά πηγές πολύ κοντά στον διαγωνισμό επισημαίνουν πως μία τέτοια αλλαγή θα έχει σημαντικές συνέπειες. Αρχικά το χρονοδιάγραμμα του έργου θα καθυστερήσει από έξι μήνες έως και έναν χρόνο, θα αυξηθεί το κόστος του κατά 50 εκατ. Ευρώ, τα οποία δεν μπορούν καλυφθούν από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ και άλλες περιοχές που υπάρχουν εργοτάξια παρά τις αντιδράσεις των κάτοικων (Εξάρχεια-Κολωνάκι).

    Η πλευρά του ισχυρού εφοπλιστή απαντά ότι τα παραπάνω αποτελούν εύλογα ερωτήματα, αλλά δε θα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το ΣτΕ να προκρίνει το πράσινο έναντι του κόστους, εάν τελικά τελεσιδικήσει υπέρ του Νίκου Πατέρα. Σχετικά με το κόστος για τη μετακίνηση της εξόδου κατά 70 μέτρα, η οποία και είναι η πρόταση του ιδρύματος, η ίδια πλευρά απαντά πως αρχικά η ΑΒΑΞ είχε ζητήσει αρκετά χαμηλότερο ποσό, αλλά  αυτό εν τέλει τριπλασιάστηκε.

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, για να γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει το ΣτΕ θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις εκλογές, ώστε να έχει εκδοθεί και καθαρογραφεί η απόφαση.

    Η προσφυγή του Νίκου Πατέρα για το Πάρκο Ριζάρη

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews ο ισχυρός άνδρας του εφοπλισμού έχει προσφύγει από τον Μάιο του 2022 στο ΣτΕ με στόχο, όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του, να προστατέψει ένα από τα ελάχιστα πάρκα στο Κέντρο της Αθήνας.

    Όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2021, όταν η ΕΡΕΤΒΟ που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4 απέκλεισε το Πάρκο Ριζάρη. Τότε ο Νίκος Πατέρας απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνει, να δοθεί κάποια λύση.

    Επίσης, είχε επισημάνει πως η προσφυγή στο ΣτΕ συνοδευόταν από δύο μελέτες που αποδεικνύουν πως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα άλση στην Αθήνα.

    Επιπλέον, βάλει εναντίον όλων των πλευρών ξεκινώντας με την Αττικό Μετρό Α.Ε. καθώς δήλωσε πως η ΑΒΑΞ έχει παρουσιάσει από τις αρχές του 2023 μία μελέτη για την μετακίνηση της εξόδου στην Εθνική Πινακοθήκη και με αυτό τον τρόπο θα σωζόταν η πλειοψηφία των δένδρων του πάρκου Ριζάρη που ανέρχονται στα 230. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο εφοπλιστής, η μελέτη αυτή «θάφτηκε» από την Αττικό Μετρό.

    Όμως και η ΑΒΑΞ φέρεται να επιδιώκει την αύξηση του κόστους της Γραμμής 4, καθώς ο Νίκος Πατέρας είναι σε θέση να γνωρίζει πως η εταιρεία είχε ζητήσει το ποσό των 50 εκατ. Ευρώ για να εφαρμόσει τη νέα χάραξη.

    Μάλιστα, ο εφοπλιστής είχε σχολιάσει πως “δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο ο Όμιλος της ΑΒΑΞ προχωράει σε αυτή την εκτίμηση, καθώς πρόκειται για μία μετακίνηση μερικών μέτρων εντός της ίδιας περιοχής και για ποιο λόγο η αναθέτουσα αρχή φαίνεται να προβληματίστηκε από αυτό το αίτημα”

    Από τα πυρά του Νίκου Πατέρα δεν ξέφυγε και ο Δήμος Αθηναίων καθώς χαρακτήρισε της στάση των εκπροσώπων του ως ουδέτερη. Αυτό συνέβη καθώς περίμενε ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, να είναι με το μέρος του Ιδρύματος, καθώς έχει ταχθεί αρκετές φορές υπέρ του πρασίνου στην πρωτεύουσα.

    Αυξημένης συναισθηματικής αξίας το Πάρκο Ριζάρη για το Νίκο Πατέρα

    Εκτός από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχει για την Αθήνα η κατασκευή της εξόδου στο Πάρκο Ριζάρη, ο Νίκος Πατέρας έχει και έναν ακόμη λόγο να μην επιθυμεί την εγκατάσταση των εργοταξίων.

    Αυτός είναι το γεγονός ότι το ίδρυμα Πατέρα προχώρησε το 2010 σε δωρεά 300.000 ευρώ με στόχο την ανάπλαση του Πάρκου και εντός αυτού υπάρχει μνημείο στη μνήμη του Πατέρα του, Διαμαντή Πατέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ανάπλαση αφορούσε τα εξής:

    • Τοποθέτηση 9 στρεμμάτων χλοοτάπητα
    • Διαμόρφωση διαδρόμων περιπάτων 3 στρεμμάτων
    • Φωταγώγηση με 130 φωτιστικά
    • Τοποθέτηση τριών γλυπτών του Δήμου Αθηναίων.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Πατέρας στο mononews: Γιατί προσέφυγα στο ΣτΕ για τη Γραμμή 4 – Τι λέει για την ΑΒΑΞ και τον Μπακογιάννη

    Γραμμή 4: Εντός του μήνα εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του Νίκου Πατέρα για το Πάρκο Ριζάρη



    ΣΧΟΛΙΑ