• Business

    Μετοχές: O Απόστολος Βακάκης ο κερδισμένος της ημέρας και Prem Watsa ο χαμένος

    • NewsRoom
    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος και Έφη Βακάκη


    Διορθωτικά κάτω από τις 640 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αποκομίζει μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, τηρώντας επίσης μετριοπαθή στάση ενόψει του σημερινού Eurogroup. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,27% στις 640 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι αυξημένος στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 181,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,80% στις 60,15 μονάδες.

    Σύμφωνα με την νέα ψηφιακή πλατφόρμα που έχει βγάλει στο αέρα εδώ και λίγες ημέρες το mononews o Απόστολος Βακάκης  είναι μέχρι στιγμής ο κερδισμένος της χρηματιστηριακής ημέρας και ο  Prem Watsa ο χαμένος. Η ψηφιακή πλατφόρμα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο (Real Time) την διακύμανση της περιουσίας όσων έχουν μετοχές στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Η αγορά ήδη έχει καταγράψει τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, με τον γενικό δείκτη να κάνει ένα μίνι ράλι από τις 620 μονάδες στις 651 μονάδες χτες (στο υψηλό ημέρας). Στο ίδιο διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης από τις 53 μονάδες έφτασε χτες σχεδόν στις 62 μονάδες, καθώς ήταν αυτός που με την υπεραπόδοσή του βελτίωσε τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς.

    Η σημερινή διόρθωση είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμενόμενη, με την αγορά να αποτυπώνει αφενός την ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας της και αφετέρου τις χαμηλές προσδοκίες που καλλιεργεί για το σημερινό Eurogroup. Αν και η αξιολόγηση πιθανότατα θα επικυρωθεί, η δυστοκία που δείχνουν ΕΕ και ΔΝΤ στο να συμφωνήσουν για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών και του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου,  με διπλό στόχο: να δώσει την πολιτική έγκριση του νέου πακέτου δόσεων (που βάσει των προτάσεων των θεσμών υπολογίζεται μεταξύ των 10-11 δισ. ευρώ θα καλύπτει τις ανάγκες έως τον Νοέμβριο και αναμένεται να γίνει σε υποδόσεις μετά την επίλυση εκκρεμοτήτων/αστερίσκων που διαπιστώθηκαν), αλλά και για μία πρώτη πολιτική συμφωνία για το χρέος.

    Και ενώ στο θέμα των δόσεων φέρεται ότι υπάρχει πρόοδος,  οι  διαφωνίες για το θέμα του χρέους φέρεται – με βάση τις πρώτες πληροφορίες του Capital.gr – ότι δεν γεφυρώθηκαν μεταξύ της ΕΕ και της πλευράς του ΔΝΤ και μετά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του EWG (επιτελείς ΥΠΟΙΚ ευρωζώνης).

    Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Alpha Bank είναι τα δύο μεγάλα βαρίδια της αγοράς, καθώς οι μετοχές τους υποχωρούν κατά 5,98% και 3,38% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΕΕ. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Folli Follie, Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

    Μόνο η Motor Oil βρίσκεται σε θετικό έδαφος στον FTSE 25, ενώ η ΕΥΔΑΠ δεν έχει επιλέξει πρόσημο ακόμη, επιχειρώντας συνέχιση της ήδη διήμερης αντίδρασής της. Οριακές είναι οι απώλειες σε Jumbo, Aegean, Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Τιτάν.



    ΣΧΟΛΙΑ