• Business

    METKA EGN: Απέκτησε φωτοβολταϊκά 260MW στην Αυστραλία

    • NewsRoom

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ξεπέρασε το 1 GW το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που διαχειρίζεται η ΜΕΤΚΑ EGN στο εξωτερικό μετά την εξαγορά φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 260 MW στην Αυστραλία.
    Πρόκειται για έξι έργα στη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ, με ισχύ 30-50 MW έκαστο, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.
    Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία, τα 169 MW από το σύνολο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και προβλέπεται να ξεκινήσει φέτος η κατασκευή τους.
    Η εξαγορά έγινε από   όμιλο  της Αυστραλίας ο οποίος θα συνεχίσει να έχει ρόλο στην ανάπτυξη αρκετών από τα έργα της εταιρείας, ενώ η ΜΕΤΚΑ προχωρά και σε διμερή συμβόλαια για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.
    Τα  έξι νέα έργα  βρίσκονται κοντά σε μεγάλα κέντρα ζήτησης ηλεκτρισμού και αναμένεται να παράγουν πάνω από 450 GWh ετησίως.
    Η ΜΕΤΚΑ διαχειρίζεται  έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία, καθώς και πάνω από 100MW έργων αποθήκευσης ενέργειας σε ΗΠΑ και Πουέρτο Ρίκο.
    Πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει περαιτέρω την πορεία του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών του ομίλου Μυτιληναίος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαϊου η METKA EGN ανέλαβε και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Τυνησία για λογαριασμό  της ΕΝΙ ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες συμβάσεις που θα ενισχύσουν τον Τομέα.

    Ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών της Μυτιληναίος αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις το 2019 με βάση τα έργα που έχει αναλάβει η Εταιρεία στην Γκάνα, στην Ισπανία και στο Καζακστάν. Τους επόμενους 18 μήνες ο όμιλος αναμένεται να ολοκληρώσει 12 φωτοβολταϊκά σε Ισπανία, Καζακστάν, Χιλή και Αυστραλία συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

    Ήδη η υλοποίηση των έργων σε Γκάνα και Καζακστάν έχει  ξεκινήσει, ενώ το έργο Talasol που αφορά στην κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με εγκατεστημένη ισχύ 300 MW, στον δήμο Talaván, στο Cáceres της Ισπανίας, αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο τρίμηνο του έτους.

    Στις νέες συμβάσεις του 2019 συμπεριλαμβάνονται και  νέα σημαντικά έργα στη Σλοβενία και την Ελλάδα ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Τομέα  στα τέλη Μαρτίου 2019, ήταν 1 δις. ευρώ  εκ των οποίων περισσότερα από  260 εκ. ευρώ αφορούν σε κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων.



    ΣΧΟΛΙΑ