• Business

    Metaxa Hospitality Group: Έμφαση στην ιδιο-παραγωγή τροφίμων και τις προμήθειες για βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα

    Ανδρέας Μεταξάς


    Έμφαση στη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας δίνει ο όμιλος Metaxa Hospitality Group με δύο καινοτόμα Προγράμματά του «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» και «Βιώσιμες Προμήθειες».

    Κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκε σε ένα βιωματικό διήμερο  στις εγκαταστάσεις του 5* Creta Maris Beach Resort του Metaxa Hospitality Group, τονίστηκε η σημασία της εφαρμογής καλών πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και στην ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος.

    Ιδιοπαραγωγή  προϊόντων

    Το Πρόγραμμα «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία»  αφορά στην ιδιο -παραγωγή τροφίμων στα ξενοδοχεία του Ομίλου. Ο Όμιλος το 2021 πιστοποιήθηκε για την ιδιοπαραγωγή  προϊόντων εντός του ξενοδοχείου Creta Maris beach Resort  με βάση τον κανονισμό ΕΕ 2018/848 για τη βιολογική  γεωργία, ενώ για τα ξενοδοχεία TML Candia Maris & Santo  Maris Oia Luxury Suites & Spa βρίσκεται σε διαδικασία  λήψης της πιστοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, κινείται προς ένα πιστοποιημένο εδώδιμο τοπίο μέσω πιστοποιημένων βιολογικών  βοτάνων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών με στόχο την  επίτευξη του στόχου «Zero Miles Food», τεκμηριώνοντας τον  ορισμό της Βιώσιμης Ξενοδοχειακής Γεωργίας. Με τον τρόπο αυτό κάποιες από τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται στα  εστιατόρια των ξενοδοχείων μας θα προέρχονται από τους  πιστοποιημένους κήπους των ξενοδοχείων μας.

    Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε εντατικά η διαχείριση της υγείας του  εδάφους μέσω οργανικών λιπασμάτων, χρήσης κομπόστ από  γαιοσκώληκες, επιτόπιας κομποστοποίησης, ανακυκλωμένου  νερού για άρδευση και ορισμένων τεχνικών διαχείρισης όπως  η εξάλειψη φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων και η δημιουργία  ζωνών βιοποικιλότητας.

    Για τη φύτευση των υπαίθριων χώρων χρησιμοποιούνται κατά  κανόνα ενδημικά είδη, ενώ γίνεται συνεχή προσπάθεια αύξησης της ποικιλίας των ειδών και του αριθμού των φυτών, των ωφέλιμων εντόμων και των μικροοργανισμών που ενδημούν στο  τοπικό οικοσύστημα.

    “Βιώσιμες προμήθειες. Δράση για ένα βιώσιμο μέλλον”

    Το  Πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες» εκπαιδεύει τους συνεργάτες του Ομίλου στις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των Τροφίμων & Ποτών, με στόχο τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνησή τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 επιλεγμένοι κορυφαίοι Προμηθευτές ελληνικών προϊόντων με τους οποίους ο Όμιλος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία.

    Οι νέες πρωτοβουλίες  προστίθενται στις διαχρονικές δράσεις του ομίλου  σε συνάρτηση με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους ανθρώπους, την αγορά, τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται και το φυσικό περιβάλλον.

    Σημειώνεται ότι η πολιτική προμηθειών του ομίλου βασίζεται στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στην ανάπτυξη στενών σχέσεων με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.  Κατά μέσο όρο το 72,9% των προμηθευτών των ξενοδοχείων του ομίλου βρίσκονται στην Κρήτη και την Ελλάδα.  Το πρόγραμμα “Βιώσιμες προμήθειες. Δράση για ένα βιώσιμο μέλλον”, είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τον κλάδο της ελληνικής φιλοξενίας με τη συμμετοχή 11 συνεργατών-προμηθευτών, αρχικά στο τομέα των τροφίμων ποτών ενώ στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προμηθευτών.

    Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα λαμβάνουν εκπαίδευση στις βιώσιμες πρακτικές αναφορικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση αλλά και για πρακτικές διαχείρισης της δικής τους αλυσίδας εφοδιασμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 στάδια: Αυτοαξιολόγηση, Ανάλυση αποτελεσμάτων, Εκπαίδευση, Επαναξιολόγηση βιώσιμων πρακτικών και Πιστοποίηση Συμμετοχής.

    Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώνεται εντός του 2022 ενώ σχεδιάζεται ο δεύτερος κύκλος να ξεκινήσει εντός του 2023.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, κ. Ανδρέας Μεταξάς, δήλωσε σχετικά:

    «Με τη βιωσιμότητα να είναι διαχρονικά στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου μας, εφαρμόζουμε πρωτοποριακές καινοτόμες δράσεις και αναδεικνύουμε συνεχώς καλές πρακτικές που αποδεικνύουν στην πράξη μια μεγάλη αλήθεια: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, τότε  μπορείς και να το κάνεις. Ο τουρισμός, εκτός από μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, έχει και μια μεγάλη δύναμη μετασχηματισμού. Δημιουργεί συνέργειες στη βάση αξιών και διαμορφώνει πρότυπα και συμπεριφορές. Αυτή τη μεγάλη μετασχηματιστική δύναμη αξιοποιούμε προκειμένου να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα βιωσιμότητας, με οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, δημιουργούμε σήμερα την «πράσινη γέφυρα» προς το βιώσιμο αύριο».  

    Το Metaxa Hospitality Group αποτελεί έναν κορυφαίο Όμιλο παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας. Ιδρύθηκε στην Κρήτη το 1975 από τον Νικόλαο Μεταξά και αποτελείται από τα ξενοδοχεία Creta Maris Beach Resort 5* στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, TUI Magic Life Candia Maris 5* στην Αμμουδάρα
    του Ηρακλείου, Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa 5* στη Σαντορίνη, καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, επίσης στη Χερσόνησο.



    ΣΧΟΛΙΑ