• Business

    Μετά τα Panama Papers: Δείτε σε ποια χώρα να πάτε για να κρύψετε τα λεφτά σας


    Οι πλούσιοι και ισχυροί πλέον χρησιμοποιούν κρυφές, αφορολόγητες εταιρείες με έδρα τη Νέα Ζηλανδία και καταπιστεύματα με σκοπό να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μια έρευνα που βγήκε τη Δευτέρα, βασισμένη σε διαρροές από τα περιβόητα Panama Papers.

    Έντονη πίεση ασκείται, όπως ήταν αναμενόμενο, στον πρωθυπουργό John Key, να αναλάβει δράση αφού τα τοπικά media διερεύνησαν πάνω από 61.000 έγγραφα που σχετίζονται με τη Νέα Ζηλανδία και αποτελούν κομμάτι των μεγάλων διαρροών δεδομένων από τη Mossack Fonseca, μια δικηγορική εταιρεία με έδρα τον Παναμά. Τα έγγραφα αυτά υποδεικνύουν το πώς οι πλούσιοι αυτού του κόσμου εκμεταλλεύονται τους offshore φορολογικούς παραδείσους.

    Η Mossack Fonseca ενεργά υποστήριξε τη Νέα Ζηλανδία ως μια καλή χώρα για να κάνει κανείς επιχείρηση εξαιτίας του καλού φορολογικού καθεστώτος, της υψηλού επιπέδου εμπιστευτικότητας και νομικής ασφάλειας, σύμφωνα με μια συντονισμένη έρευνα που διεξήχθη από το Radio New Zealand, την TVNZ και την ερευνήτρια δημοσιογράφο Nicky Hager.

    Ο Key υποστήριξε ότι ήταν “απόλυτα λάθος” που η Νέα Ζηλανδία υπήρξε φορολογικός παράδεισος και προσέθεσε ότι είναι ανοιχτός να αλλάξει τους κανόνες νομοθεσίας σχετικά με τα αλλοδαπά καταπιστεύματα, αν δεχθεί υποδείξεις από κάποια έρευνα ή από τον OECD.

    “Αν παρουσιαστεί ανάγκη για αλλαγή σε αυτό τον τομέα, η κυβέρνηση θα το σκεφτεί και, αν κριθεί απαραίτητο, θα αναλάβουμε δράση”, είπε στους δημοσιογράφους ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει γρήγορα στην επικύρωση των νομοσχεδίων που βρίσκονται ήδη υπό εξέταση για να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τους δικηγόρους, τους μεσίτες και τους λογιστές, όπως προσέθεσε ο Key.

    Τα κεντρικά της Mossack Fonseca στον Παναμά
    Τα κεντρικά της Mossack Fonseca στον Παναμά

    Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, που ασκεί αντιπολίτευση, Andrew Little, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να “διατηρήσει την καλή φήμη της Νέας Ζηλανδίας κλείνοντας το σύστημα που εμπλέκει τη χώρα μας στο τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο της φοροδιαφυγής”.

    Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είπε τον προηγούμενο μήνα ότι θα ξεκινήσει μια επιθεώρηση των νόμων για τα αλλοδαπά καταπιστεύματα, αφού το σκάνδαλο Panama Papers κατέδειξε σημεία τρωτότητας στο νομικό του πλαίσιο που συνέδεε τη χώρα με τις διεθνείς τακτικές φοροδιαφυγής, καθώς τα καταπιστεύματα των αλλοδαπών δε φορολογούνται.

    Εκτενείς έρευνες

    Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο – ανάμεσά τους και η ελληνική – έχουν ξεκινήσει έρευνες εντοπισμού πιθανών πρακτικών φοροδιαφυγής των πλουσίων και ισχυρών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των περισσότερων από 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων της Mosseck Fonseca.

    Τα έγγραφα αυτά αποκάλυψαν τους οικονομικούς διακανονισμούς επιφανών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και φίλων του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, συγγενών των πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και του Πακιστάν αλλά και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping καθώς και του προέδρου της Ουκρανίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο κύριος σύνδεσμος της Mossack Fonseca στη Νέα Ζηλανδία ήταν ο Roger Thomson, συνιδρυτής και επικεφαλής του λογιστικού κολοσσού Bentleys New Zealand, τοπική έδρα της Mossack Fonseca New Zealand.

    Το όνομα του Thomson ενεπλάκη σε περισσότερα από 4.500 έγγραφα του σκανδάλου Panama Papers, σύμφωνα με την έρευνα.

    Ο αριθμός των αλλοδαπών καταπιστευμάτων στη Νέα Ζηλανδία ανέβηκε στα περίπου 10.700 φέτος, από λιγότερα από 2000 που ήταν δέκα χρόνια πριν, σύμφωνα με τα δεδομένα της Inland Revenue που αναγράφονται στην έρευνα.

    Ο Thomson είπε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία του, η χρήση καταπιστευμάτων με σκοπό τη φοροαποφυγή δεν ήταν κοινή επιλογή και ότι η εταιρεία του δε βοηθάει κόσμο να κρύψει παράνομα τα χρήματά του.

    “Πιστεύω πως το συμπέρασμα ότι όλα τα αλλοδαπά καταπιστεύματα που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς, είναι ασταθές και βασίζεται κυρίως στην άγνοια”, σημείωσε ο Thomson σύμφωνα με το Radio New Zealand.

    Πάντως, όταν το πρακτορείο Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Thomson, η γραμματέας του στην Bentleys New Zealand απάντησε ότι ήταν εκτός γραφείου.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/stamatoun-stenes-schesis-elegktikon-eterion-ke-trapezon/43227

     



    ΣΧΟΛΙΑ