• Business

    ΑΕΕΑΠ: Μερισματική απόδοση πάνω από 5% από τις επενδυτικές ακινήτων

    Κώστας Μαρκάζος (Premia Properties), Δημήτρης Παπούλης (Trade Estates), Άννα Αποστολίδου (BriQ Properties), Άρης Καρυτινός (Prodea)


    Μερισματική απόδοση που προσεγγίζει το 5% παρέχουν και το 2024 οι ΑΕΕΑΠ, που είναι υποχρεωμένες να διανέμουν το 50% των αφορολόγητων κερδών τους.

    Αυτό είναι κι ένα από τα πλεονεκτήματα των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, με σκοπό να προσελκύσουν ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί, ότι παρά τη σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση, οι ΑΕΕΑΠ έχουν περιορισμένο ποσοστό ελεύθερης διασποράς των μετοχών, γεγονός για το οποίο έχει κρούσει καμπανάκι στις διοικήσεις και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Μέρισμα, παρά τους αρχικούς όρους της συμφωνίας συγχώνευσης, θα μοιράσουν φέτος οι BriQ Properties και Intercontinental International. Παρόλο που υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ώστε να μη διανεμηθούν μερίσματα πέραν του 2022, ώστε η μερισματική πολιτική να ασκηθεί από την Briq μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας τροποποιεί τον προγραμματισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μέτοχοι της Briq θα συνέλθουν ξανά σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 20 Μαΐου για να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος, καθώς εκτιμάται ότι το deal με την ICI θα υπογραφεί εντός του μήνα. Πέρσι η μερισματική απόδοση της Briq έφτασε το 5,3% και ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των ΑΕΕΑΠ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το 2023 τα καθαρά της κέρδη ήταν αυξημένα κατά 37% στα 1,8 εκατομμύρια, επομένως αναμένονται παρόμοιες κινήσεις. Σε ποσοστό 4,5% φτάνει και η μερισματική απόδοση της Intercontinental International.

    Ποσό ύψους περίπου 4,9 εκατομμυρίων ευρώ θα διανείμει φέτος η Trastor, κατά βάση στην Πειραιώς, που ελέγχει σχεδόν το 98% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ. Η Trastor θα εισηγηθεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου, τη διανομή 0,02 ευρώ ανά μετοχή για το 2023.

    Αν και η Prodea δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το ποσό της διανομής μερίσματος, πέρσι μοίρασε το υψηλότερο ποσό ύψους 65 εκατομμυρίων. Ήδη τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή ή 28,1 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2023. Πέρσι, ο όμιλος εμφάνισε κέρδη χρήσης ύψους 73,8 εκατομμυρίων έναντι κερδών 123,7 εκατ. ευρώ το 2022, καθώς επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων, ως απόρροια της αύξησης του Euribor και της αύξησης του φόρου ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με τη διοίκηση.

    Η Premia Properties θα προτείνει τη διανομή μερίσματος στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου. Δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη το ποσό, αλλά δεδομένου ότι θα πρέπει να διανείμει τουλάχιστον το 50% των καθαρών κερδών, το ποσό προς διανομή θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 η μερισματική απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,8%, ενώ «όσο βελτιώνονται οι αποδόσεις θα βελτιώνεται και το μέρισμα», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μαρκάζος.

    Εντός στόχων για μερισματική απόδοση 5% που έθεσε η διοίκηση δια στόματος Βασίλη Φουρλή, πριν την ΙΡΟ, βρίσκεται η Trade Estates. Η διοίκηση εισηγείται στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ποσού 0,08 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023. Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί πριν την εισαγωγή της εταιρείας ακινήτων στο Χρηματιστήριο, επιδίωξη της διοίκησης ήταν η διανομή μερίσματος δύο φορές το χρόνο – μέσω και προμερίσματος τον Ιούλιο – από το 80% έως το 90% των κερδών. Να σημειωθεί ότι φέτος τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 37,7 εκατ. ευρώ, χάρη και στην υπεραξία της πρόσφατης απόκτησης του εμπορικού πάρκου Smart Park.



    ΣΧΟΛΙΑ