• Business

    Μεγαλοκαταθέτες: Πρόστιμα μπαίνουν, εισπράττεται μόλις 1 στα 6 ευρώ

    • NewsRoom

    euro cubes 3


    Άνθρακες αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ο θησαυρός των προστίμων, που επιβάλλονται σε μεγαλοκαταθέτες – και όχι μόνο. Οι – καθ΄όλα νόμιμες – δυνατότητες, που έχουν οι παραβάτες για να αμφισβητήσουν την ποινή, καθώς και η υπαγωγή στη ρύθμιση για την καταβολή του ποσού, οδηγούν το Δημόσιο στην είσπραξη πολύ χαμηλότερων ποσών από αυτά, που αρχικά καταλογίζονται.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι – μέσα στη χρονιά που πέρασε – το ΚΕΦΟΜΕΠ έκλεισε 488 υποθέσεις και βεβαίωσε πρόσθετους φόρους 415 εκατ. Ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 325 εκατ. Ευρώ που είχε τεθεί. Παρ’όλα αυτά, στα κρατικά ταμεία εκτιμάται πως εισπράχθηκε, μόλις, το ποσό των 77 εκατ. Ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα, ενώ από κάθε υπόθεση, που ήλεγξε το ΚΕΦΟΜΕΠ, προέκυψαν περί τα 850 χιλιάδες Ευρώ, το τελικό ποσό, που εισπράχθηκε, ήταν πολύ μικρότερο του αναμενομένου.

    Οι σαρωτικοί έλεγχοι και τα πρόστιμα σε πρόσωπα, που φέρνουν οι λίστες των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, συνεχίζονται.

    Ειδικότερα, μέσα σε ένα μήνα, το Δεκέμβριο, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) βεβαίωσε 163 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους σε βάρος 103 μεγαλοκαταθετών που φιγουράρουν στις λίστες της μεγάλης και επώνυμης φοροδιαφυγής.

    Επιπλέον, στη σειρά περιμένουν και πολλοί από τους 10.588 μεγαλοκαταθέτες της λίστας, που έφτασε στην Αθήνα από τη Βεστφαλία-Ρηνανία, αλλά και τα νέα στοιχεία από τον Ερβέ Φαλτσιανί, που κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ.



    ΣΧΟΛΙΑ