• Business

    «Τσίμπησαν» φορολογούμενο με μηδέν εισόδημα και καταθέσεις 220.000 ευρώ! 

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ


    Στα «δίχτυα» της εφορίας έπεσε ένας φορολογούμενος, ο οποίος δήλωσε μηδενικό εισόδημα, αλλά μετά τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, βρέθηκαν χρήματα που αγγίζουν τα 220.000 ευρώ! 

    Η υπόθεση κρίθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην οποία προσέφυγε ο φορολογούμενος, αφού του είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 107.000 ευρώ.

    Ο συγκεκριμένος πολίτης, όμως έχασε την υπόθεση, αφού η ΔΕΔ, επικύρωσε τα ευρήματα του ελέγχου του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

    Πρόκειται μια από τις δεκάδες υποθέσεις που φτάνουν στα χέρια της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, καθώς ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων από τις φορολογικές αρχές και η διασταύρωση των στοιχείων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, πολλές φορές… προδίδουν τους φορολογούμενους. 

    Ο φορολογούμενος, που προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της φορολογικής διοίκησης να προσκομίσει στοιχεία (όπως το βιβλίο εσόδων – εξόδων) τα οποία απαιτούνται, για να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. 

    Έτσι, ο έλεγχος θεώρησε πως ποσό 221.762,00 ευρώ συνιστά τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 51.005,26 ευρώ (καθαρά 170.756,74 ευρώ). Επίσης για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών δεν αναγνώρισε αγορές, δαπάνες και έξοδα για να μειώσουν τα ακαθάριστα έσοδα, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/παραστατικά ως όφειλαν. 

    Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή του φορολογούμενου και του καταλόγισε:

    • Κύριο φόρο 64.024,29 ευρώ.
    • Πρόσθετο φόρο ανακρίβειας 32.012,15 ευρώ.
    • Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης 11.328,02 ευρώ.

    Όλα ξεκίνησαν όταν οι αρχές πραγματοποίησαν μερικό έλεγχο για το φορολογικό έτος 2015 για να διαπιστώσουν αν τηρούνταν ο νόμος για τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ, αλλά και αν τηρούνταν ορθά τα βιβλία του προσφεύγοντα. Παράλληλα με αυτά, διενεργήθηκε έλεγχος και στις τραπεζικές καταθέσεις του, τις οποίες διατηρούσε είτε ατομικά είτε ως συνδικαιούχος. 

    Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, καταθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, μπορούν να φορολογηθούν ως εισόδημα και να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Στο μικροσκόπιο της Εφορίας όσοι πήραν τις επιστρεπτέες

    Στις 13 Ιουλίου οι νέες μετοχές της Alpha Bank στο ταμπλό – Τα κυριότερα σημεία του ενημερωτικού δελτίου

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ