• Business

    Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης: Στα πόδια Τσακαλώτου η μπάλα για ΕΕΕΠ και online τυχερά παίγνια

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Aντιμέτωπη με δύο κρίσιμες αποφάσεις που θα  επιφέρουν καθοριστικές αλλαγές στην αγορά τυχερών παιγνίων, έρχεται τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Η πρώτη αφορά στη διοίκηση Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και η δεύτερη στο μονοπώλιο του online στοιχηματισμού. Η μπάλα είναι στα πόδια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχει και την ευθύνη των σχετικών εισηγήσεων.

    Όσον αφορά στην ΕΕΕΠ, το σημείο εκκίνησης είναι η 19η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αποχωρεί οριστικά από τη διοίκηση της Επιτροπής ο Αντώνης Στεργιώτης (σ.σ. η θητεία του έχει λήξει πριν από έξι μήνες, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση παράτασής της, αλλά ούτε και ορισμού του διαδόχου του).

    Την ίδια ημέρα λήγει η θητεία άλλων τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά η ρυθμιστική αρχή καθίσταται ανήμπορη να ασκήσει τα καθήκοντά της -καθήκοντα που μεταξύ άλλων αφορούν τόσο στην εποπτεία του ΟΠΑΠ όσο και των καζίνο.

    Η παράλυση αυτή έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro) στα γήπεδα της Γαλλίας και ακολουθούν τον Αύγουστο Ολυμπιακοί Αγώνες και τα προκριματικά των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο.

    Υπό το πρίσμα αυτό, η ακέφαλη ΕΕΕΠ μπορεί επίσης να αποτελέσει «παράθυρο ευκαιρίας» για συγκεκριμένες εταιρείες στοιχηματισμού που λειτουργούν υπό το «περίφημο» καθεστώς προσωρινής άδειας, για να αυξήσουν μερίδα αγοράς. Κι όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη ο φορολογικός έλεγχος όλων των ανέλεγκτων χρήσεων στις 24 εταιρίες που διαθέτουν ιστοσελίδες online στοιχηματισμού. Ο έλεγχος ανατέθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, στον Προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.).

    Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά κάτω από ένα μεταβατικό καθεστώς το οποίο οι αρμόδιες φορολογικές και ρυθμιστικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν, όπως άλλωστε έχουν παραδεχθεί οι ίδιες.

    Τέλος, στις 20 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία που έχει λάβει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να διευκρινίσει αν ο OΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Αν η απάντηση είναι αρνητική τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου… Αν πάλι είναι θετική τότε πάει για τις καλένδες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αδειοδότηση άλλων εταιρειών.

    Η διοίκηση του ΟΠΑΠ το έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα: Ο Οργανισμός έχει την αποκλειστικότητα στο Διαδικτυακό Στοίχημα με βάση τις σχετικές συμβάσεις. Οι 24 εταιρείες, όμως, που λειτουργούν με προσωρινή άδεια, συνεχίζουν -και φιλοδοξούν να συνεχίσουν- απτόητες τη λειτουργία τους, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετατροπή των αδειών αυτών σε κανονικές προκειμένου να βάλει χρήμα στα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα ξένες εταιρείες που είχαν κατά παρελθόν παρουσία στην ελληνική αγορά, περιμένουν στη γωνία τις όποιες εξελίξεις για να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/giorgos-pitsilis-pros-megaloofiletes-echete-molis-13-meres/53141



    ΣΧΟΛΙΑ