• Business

    Η μεγάλη μάχη Σαββίδη- Δαυίδ: Θα είναι η πρώτη ήττα ή νίκη για το νέο Ceo της Coca Cola;

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E


    Την πρώτη του μάχη δίνει ο Αναστάσης Δαυίδ από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Coca Cola HBC – και προβλέπεται να είναι μία πολύ σκληρή και δύσκολη μάχη, καθώς αντίπαλός του είναι ένας ισχυρός «παίχτης» με ολοένα αυξανόμενη παρουσία στην ελληνική αγορά: ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (και πλέον και κάτοχος τηλεοπτικής άδειας) Ιβάν Σαββίδης.

    Αντικείμενο του… πόθου των δύο επιχειρηματιών αποτελεί η Σουρωτή, η εταιρεία εμφιάλωσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την οποία πολλοί θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι θα κατέληγε στην «αγκαλιά» της Coca Cola, μετά την κίνηση της εταιρείας να αποκτήσει έναντι 1,7 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα το 15% της Σουρωτής σε πλειστηριασμό. Όμως όλοι υπολόγιζαν χωρίς τον… ξενοδόχο, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

    Ο Ιβάν Σαββίδης, λοιπόν, εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει στους μικρομετόχους της Σουρωτής 1 ευρώ ανά μετοχή για να μπει δυναμικά στην εταιρεία, ποσό που είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό που προσέφερε η Coca Cola, σε μία κίνηση με προφανή στόχο να «χτυπήσει» τις φιλοδοξίες της Coca Cola να αποκτήσει τον έλεγχο της Σουρωτής.

    Η κίνηση αυτή του Ιβάν Σαββίδη φαίνεται μάλιστα πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κοινότητα της Σουρωτής, όπου επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για τις προθέσεις της Coca Cola, η οποία μετά την απόκτηση του 15% των μετοχών που είχε εκπλειστηριάσει η Τράπεζα Πειραιώς, κινήθηκε επιθετικά με την απευθείας προσφορά χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή επαφή ούτε με τη διοίκηση ούτε με τον Σύλλογο Μικρομετόχων της Σουρωτής. Όπως μάλιστα λένε οι άνθρωποι της εταιρείας, η Σουρωτή είναι μία πολυμετοχική εταιρεία, ουσιαστικά λαϊκής βάσης, και έχει έναν ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα και μεγάλη σημασία για την απασχόληση στη περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι μέτοχοι που έχουν πει το ΝΑΙ στην Coca-Cola δεν ξεπερνούν το 3%, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε υπάρξει και στο παρελθόν ανεπίσημο ενδιαφέρον από το Σαββίδη για τη Σουρωτή. Κάποιοι μάλιστα υπενθυμίζουν, με νόημα  ότι η 3E  έχει κλείσει αρκετά εργοστάσια στην Ελλάδα.

    H πρώτη μεγάλη ήττα η νίκη; 

    Όμως είναι βέβαιο πως ο Αναστάσης Δαυίδ δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε άλλωστε με εκκωφαντική ήττα για τον ισχυρό άνδρα της Coca Cola, ο οποίος προφανώς δεν είχε προβλέψει μία τέτοια εξέλιξη και καλείται τώρα να κάνει τη ρελάνς που θα διασφαλίσει την επένδυση της εταιρείας στη Σουρωτή, και φυσικά το ίδιο το κύρος της Coca Cola, σε μία περίοδο όπου οι πωλήσεις της εταιρείας εμφανίζονται μειωμένες στην ελληνική αγορά, λόγω του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού, και το status της εταιρείας ως απόλυτης κυρίαρχου στην αγορά κλονίζεται σοβαρά.

    Σημειώνεται ότι η Σουρωτή έχει 1.400 μικρομετόχους που ελέγχουν ποσοστό άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχων ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 30% ενώ επίσης μερίδιο μετοχικό 16% έχει ο Δήμος Θέρμης, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ελέγχει ποσοστό 4,5%.

    Και τρίτος παίκτης ;

    Εκτός από την Dimera Group του Ιβάν Σαββίδη, το παρών στη διεκδίκηση των μετοχών της Σουρωτής φέρεται να εξετάζει και η First Athens. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ήταν μια από τους αρχικούς τρεις διεκδικητές του 15% της Σουρωτής που είχε εκπλειστηριάσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 28 Σεπτεμβρίου, και το οποίο απέκτησε έναντι 0,71 ευρώ/μετοχή ή 1,7 εκατ. ευρώ η CCBC μέσω ολλανδικής θυγατρικής της.

    Τότε η First Athens είχε προσφέρει 0,66 ευρώ ανά μετοχή και η Σουρωτή είχε προσφέρει 0,44 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα, με βάση τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της First Athens, η τελευταία εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει και αυτή με τη σειρά της 1 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του “ελεύθερου” 85% της εταιρείας Σουρωτή.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν τα πλοία τους για scrap. Όλα τα ονόματα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το τολμηρό βήμα της Wind: με JP Morgan και Citi στο πλευρό της βγαίνει στις αγορές για 175 εκ ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ