• Business

    Με όχημα το NBA, “σφήνα” στους μεγάλους των τηλεπικοινωνιών

    Chamath Palihapitiya

    Chamath Palihapitiya


    Ο Chamath Palihapitiya είναι ένας από τους πιο… αθόρυβους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει αποκομίσει μια περιουσία από τη θητεία του ως ανώτερο στέλεχος στο Facebook, είναι εκ των ιδιοκτητών των περσινών πρωταθλητών του NBA Golden State Warriors, και τώρα έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο: να μπει “σφήνα” μεταξύ AT&T και Verizon στον κλάδο των παρόχων τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ.

    Μέσω του επενδυτικού ταμείου Social Capital, στο οποίο μετέχει, ο Palihapitiya ήδη φέρνει το Internet στη Σρι Λάνκα, τη χώρα στην οποία γεννήθηκε (αν και από τα 6 του χρόνια έζησε στον Καναδά), και στις Φιλιππίνες, όμως αυτό δεν του αρκεί. Θέλει να “εισβάλει” και στο πολύ πιο δύσκολο πεδίο των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τις ισχυρές γνωριμίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, με την πολυετή του θητεία στη Silicon Valley, αλλά και με την παρουσία του στη διοίκηση μίας από τις κορυφαίες ομάδες του NBA.

    Η εταιρεία Rama του Chamath Palihapitiya ήδη δραστηριοποιείται στη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο μίας εκστρατείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στο Internet στις αναπτυσσόμενες αγορές. Τώρα όμως έχει την ευκαιρία να διεισδύσει στην αμερικανική αγορά, καθώς την ερχόμενη άνοιξη η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ θα δημοπρατήσει νέες συχνότητες για τη λειτουργία τηλεπικοινωνιακών παρόχων, και η Rama είναι έτοιμη να διαθέσει τα 4 με 10 δις δολάρια που εκτιμάται ότι θα κοστίσει η αδειοδότησή της, σύμφωνα με το Business Insider.

    Στόχος του Chamath Palihapitiya είναι η Rama να γίνει ένας καινοτόμος, σύγχρονος πάροχος που θα παρέχει διευκολύνσεις στους πελάτες του, όπως βελτιωμένη κάλυψη δικτύου και μία σειρά από εφαρμογές για τις οποίες οι πελάτες δεν θα πληρώνουν τίποτα επιπλέον για τη χρήση δεδομένων.

    Υπάρχουν ένα σωρό θέματα που οι πάροχοι δεν προσπαθούν να επιλύσουν. Όλα αυτά τα πράγματα είναι τώρα απλά διαλυμένα”, σχολιάζει ο Palihapitiya, μιλώντας στο Business Insider.

    Φυσικά, όλα αυτά είναι θεωρητικά, καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη Rama είναι πολύ λίγες και πρακτικά τίποτα δεν εγγυάται ότι θα πετύχει όλα αυτά που ελπίζει. Άλλωστε και ο ίδιος ο Palihapitiya σημειώνει πως πρώτα πρέπει να κερδίσει τις συχνότητες, και μετά θα γίνουν όλα τα υπόλοιπα.

    Όμως δείχνει πολύ αισιόδοξος: “Η πρώτη χώρα ήταν η Σρι Λάνκα. Η δεύτερη χώρα ήταν οι Φιλιππίνες, και τώρα είπαμε ‘δε γ…! Ας επιστρέψουμε στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουμε να γ… αυτή τη χώρα’”



    ΣΧΟΛΙΑ