• Business

    Με ενισχυμένο ποσοστό η οικογένεια Ιωάννου στη ΑΒΑΞ έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ

    Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ


    Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΑΒΑΞ, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους της, η οποία αποφασίστηκε χθες σε έκτακτη γενική συνέλευση, θα έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της κατασκευαστικής εταιρείας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσοστό της οικογένειας του Χρήστου Ιωάννου (πρόεδρος και εκτελεστικός σύμβουλος της εταιρείας) θα αυξηθεί σημαντικά και θα φθάσει περίπου στο 32% καθώς έχει ήδη προκαταβάλλει ένα σημαντικό τμήμα της αύξησης κεφαλαίου.

    Στην αύξηση δεν θα συμμετέχει η J&P Investments (κοινή εταιρεία της οικογένειας Ιωάννου με την οικογένεια Παρασκευαϊδη) με αποτέλεσμα το ποσοστό της να μειωθεί από περίπου 48% σε περίπου 24%. Το ποσοστό της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μιτζάλη (διευθύνων σύμβουλος) θα διαμορφωθεί περίπου σε 17% και της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κουβαρά (αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος) σε περίπου 7%.

    Στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι μέτοχοι, JCGH Ltd (της οικογένειας Ιωάννου), Κωνσταντίνος Μιτζάλης και Νικόλαος Γεραρχάκης, έχουν προκαταβάλει το συνολικό ποσό των 16,250 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη υποχρεώσεων της εταιρείας. Ως εκ τούτου τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιστραφεί στους προαναφερόμενους μετόχους τυχόν ποσό το οποίο δεν θα έχει καταστεί δυνατό να αχθεί προς κάλυψη του ποσού της αύξησης κατόπιν άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ή και των δικαιωμάτων προεγγραφής τους.

    Ο σχεδιασμός είναι τα κεφάλαια που θα αντληθούν να διατεθούν ως εξής: 4,725 εκατ. για κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας, 5 εκατ. για μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, 3,43 εκατ. για την χρηματοδότηση της 100% θυγατρικής Volterra AE ως προς την εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι-Ριγανόλακα Ναυπακτίας, 3,487 εκατ. για βελτίωση ταμειακής ρευστότητας, ενόψει και των πληρωμών (σε δόσεις) του προστίμου ύψους 18,3 εκατ. που επιβλήθηκε το 2017 στην Εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για διευθέτηση διαφοράς και 3 εκατ. για εισφορά ιδίων κεφαλαίων και δανείου μειωμένης εξασφάλισης (sub-debt) στο έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμάτων του Νομού Ηλείας.

    Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού της Εταιρείας προκειμένου να προστεθούν στο σκοπό της μία σειρά από εργασίες κυρίως λιμενικού και υδρομηχανικού χαρακτήρα.



    ΣΧΟΛΙΑ