• Business

    Με αντοχές στην νέα κρίση λόγω κορονοϊού ο ΟΤΕ, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών μεγεθών του

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Το «ιστορικό ανθεκτικότητας σε μακροοικονομικές περιόδους ύφεσης» και τα αποτελέσματα για την προηγούμενη χρήση, που χαρακτηρίστηκαν ως «τα καλύτερα ευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών εδώ και χρόνια», δημιουργούν τις προϋποθέσεις στον όμιλο ΟΤΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

    Και αυτό παρά την εκτίμηση, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, ότι είναι μια από τις εταιρείες που θα επηρεαστούν σημαντικά κυρίως εξαιτίας απωλειών από την περιαγωγή και το γεγονός ότι οι περισσότερες συνδέσεις στην κινητή είναι προπληρωμένες (καρτοκινητή).

    Ο διεθνής οίκος επιχειρεί μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης των επιπτώσεων από την πανδημία σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στο πλαίσιο αυτό εκτιμά την πορεία των μεγεθών του ομίλου ΟΤΕ στην επόμενη τριετία ως εξής: Για τα έσοδα προβλέπει μείωση 2,7% φέτος, στα 3,874 δις. ευρώ, 1,7% το 2021 και επίσης 1,7% το 2022 (βάσει των παλιότερων πριν τον κορονοϊό εκτιμήσεων τα έσοδα του ΟΤΕ θα σημείωναν αύξηση 1,9%, 1,7% και 1,3% αντίστοιχα τα έτη 2020, 2021 και 2022).

    Για τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ο διεθνής οίκος δίνει μείωση 3,1%, 1,9% και 1,9% για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ για τις λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές αντιστοίχως μείωση 1,6%, 2,2% και 2,2%. Στις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη δίνει μια χειροτέρευση της πρόβλεψής του, κατά 7,8% φέτος (αντί καθαρά κέρδη 448 εκατ. ευρώ, τώρα κάνει λόγο για 413 εκατ. ευρώ) 4,6% το 2021 και 4,4% το 2022.

    Η Citigroup αποδίδει την αξιολόγηση υψηλού κινδύνου για τον ΟΤΕ στην οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργείται στη χώρα από τις εξελίξεις λόγω πανδημίας η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα ζήτησης και κερδοφορίας. Προσθέτει ότι η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι καρτοκινητή κατά κύριο λόγο, επομένως κινδυνεύει περισσότερο από τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Αναφορικά με την περιαγωγή μιλά για έσοδα του ΟΤΕ περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως από τα οποία πιθανώς να «αναζητηθούν» 25 εκατ. ευρώ.

    Για το σύνολο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών η εκτίμηση του διεθνούς οίκου για τις επιπτώσεις από την πανδημία είναι πως στην τριετία θα απωλέσουν το 2% των εσόδων τους, 0,8% των EBITDA και 0,2% των ελευθέρων ταμειακών ροών. Όπως προαναφέραμε είναι μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων, για μια κατάσταση που αφορά ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί.

    Στην ίδια έκθεση ο διεθνής οίκος κατατάσσει την μετοχή του ΟΤΕ στις κορυφαίες επιλογές δίνοντας σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 20 ευρώ ανά μετοχή, εκτιμώντας μάλιστα περιθώριο ανόδου 67% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ