• Business

    Μασκ: Ο περιορισμός της SpaceX από τον ουκρανικό στρατό είχε ως σκοπό να εμποδίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε παγκόσμιο πόλεμο

    • NewsRoom
    Elon Musk

    Elon Musk


    Ο πρόσφατος περιορισμός της SpaceX από τον ουκρανικό στρατό, όσον αφορά τη δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία ελέγχου drone, είχε ως σκοπό να εμποδίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε παγκόσμιο πόλεμο, όπως δήλωσε ο Έλον Μασκ.

    Απαντώντας στο αίτημα ενός πρώην αστροναύτη της NASA να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τις ουκρανικές δυνάμεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Μασκ έγραψε στο Twitter αργά την Κυριακή: «Το Starlink είναι η ραχοκοκαλιά επικοινωνίας της Ουκρανίας, ειδικά στην πρώτη γραμμή, όπου σχεδόν όλη η άλλη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο έχει καταστραφεί. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

    Η αμερικανική διαστημική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, χρησιμοποιεί την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink για να διατηρεί την Ουκρανία online από την αρχή του πολέμου, καθώς η ουκρανική υποδομή υπέστη σοβαρές ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις.

    Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της SpaceX Gwynne Shotwell είπε ότι η υπηρεσία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις για τον έλεγχο των drones, «δεν προοριζόταν ποτέ να οπλιστεί», προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει μέτρα για να περιορίσει τη χρήση της, χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα είχαν ληφθεί.

    «Οι Ουκρανοί το χρησιμοποίησαν με τρόπους που ήταν ακούσιοι και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», είπε ο Shotwell.

    Η είδηση ​​προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία, με τον προεδρικό σύμβουλο της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak να αναρτά στο Twitter ότι οι εταιρείες έπρεπε να αποφασίσουν εάν είναι «στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερία» ή «από την πλευρά (της Ρωσίας) και το ”δικαίωμά” της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη».

    Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov είπε στο POLITICO ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν προβλήματα με τα τερματικά Starlink στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αυτά «σώζουν/έσωσαν χιλιάδες ζωές καθημερινά».

    Σε άλλο σχόλιο την Κυριακή, ο Μασκ σημείωσε ότι τα τερματικά Διαδικτύου της SpaceX «προορίζονταν για ιδιωτική χρήση και όχι για στρατιωτική », αλλά ότι η εταιρεία δεν είχε «ασκήσει τα δικαιώματά της για να τα απενεργοποιήσει».

    «Προσπαθούμε σκληρά να κάνουμε το σωστό, όπου το ”σωστό” είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ηθική ερώτηση», πρόσθεσε ο Μασκ.

    Ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί τακτικά το Twitter για να εκφράσει τις απόψεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το Κίεβο και μεταξύ των συμμάχων, αφού δημοσίευσε μια σειρά από tweets επιλέγοντας σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου, παρουσιάζοντάς τα ως ειρηνευτικό σχέδιο.

    Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Μασκ είπε ότι δεν ήταν πλέον διατεθειμένος να πληρώσει για τα τερματικά της Starlink στην Ουκρανία και ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να πάρει τον λογαριασμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Green Tank: Μηδενική η συνεισφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην εγχώρια κατανάλωση, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90



    ΣΧΟΛΙΑ