• Business

    Μάρκος Βερέμης: Η κεφαλαιοποίηση των startups θα ξεπεράσει αυτή των τραπεζών

    Μάρκος Βερέμης

    Μάρκος Βερέμης


    Ο Μάρκος Βερέμης είναι πιθανότατα ο πιο επιτυχημένος εκπρόσωπος της startup  κοινότητας. Το 2002 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξιο Βρατσκίδη την εταιρεία τεχνολογίας Upstream Α.Ε. που γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις πρώτες πέντε εταιρείες στον κόσμο στην παραγωγή λογισμικού για μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων (mobile marketing).

    Η Upstream έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 43 χώρες, με έμφαση στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, Αφρικής, Νοτιοανατολικής Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ διαθέτει 10  γραφεία ανά τον κόσμο και συνολικό προσωπικό άνω των 330 ατόμων. Έχει πρόσβαση σε 1.2 δις καταναλωτές και το 2015 διαχειρίστηκε ηλεκτρονικές αγορές μέσω κινητών συσκευών αξίας 255 εκατ. δολαρίων.

    Ο Μάρκος είναι ενεργός επενδυτής σε εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Persado, Workable και Intellibox.

    Ταυτόχρονα, είναι μέντορας της Endeavor και του Openfund, συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ι.Ο.Β.Ε., καθώς και στο εποπτικό συμβούλιο της διαΝΕΟσις.

    Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ενώ έχει διακριθεί με το Βραβείο της EY, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2013.

    Μιλώντας στο Delphi Economic Forum για την επιχειρηματικότητα, το πώς ξεκίνησε και τα μυστικά της επιτυχίας, είπε: «Οι συμβουλές από τους μεγαλύτερους είναι μια μορφή νοσταλγίας, όπου το παρελθόν πωλείται πιο ακριβά από ότι αξίζει. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που η επιχειρηματικότητα δεν ήταν ελκυστική. Συνέπεσα  όταν δούλευα στην Αγγλία το 1998, με τη συγκυρία της άνθισης συγκυρία των dot.com που εκδημοκράτισαν την επιχειρηματικότητα και τότε οι μεγάλες επιχειρήσεις προώθησαν αυτή την τάση. Στο πλαίσιο αυτό είπα κι εγώ να δοκιμάσω γιατί έβλεπα πως κάποια στιγμή τα κινητά θα υποκαταστήσουν τους υπολογιστές και έτσι μαζί με τον Αλέξη τον Βρατσκίδη αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι. Δεν είχα μεγάλα οράματα, ήθελα να κάνω κάτι σωστά και το όραμά μου ήταν να υπάρχω και τον επόμενο χρόνο».

    Το κοινό σημείο των επιτυχημένων επιχειρηματιών

    «Αυτό που έχουμε κοινό όσοι επιχειρηματίες έχουμε πετύχει είναι ότι ξέρουμε να φτιάχνουμε ομάδες. Η ικανότητα να διαλέγεις τους σωστούς ανθρώπους, να τους ανταμείβεις σωστά και να τους κρατάς μαζί σου  για πολλά χρόνια να τους βλέπεις να εξελίσσονται και να εξελίσσεσαι μαζί τους είναι το μόνο πραγματικό μυστικό επιτυχίας. Πρέπει να ξέρεις πότε πρέπει να φύγεις και κυρίως,  να αναγνωρίζεις ότι δεν είναι οικογενειακή υπόθεση μια επιχείρηση, είναι κάτι μεγαλύτερο από σένα. Πρέπει   να βλέπεις την επιχείρησή σου όχι σαν το παιδί σου αλλά σαν την παρακαταθήκη σου, η οποία θες να έχει επίδραση μέσα στο χρόνο, γιατί  η επιχείρηση πρέπει να είναι κάτι ανεξάρτητο από σένα. Γι’ αυτό και είμαι πολύ υπέρ των πολυμετοχικών εταιρειών  όπου  ο ικανός υπάλληλος να γίνεται  και μέτοχος, είναι πολύ υγιές…»

    Για τη χρηματοδότηση των start-ups και τις προοπτικές τους

    “Τα equifunds έχουν συγκεντρώσει 300 εκατ. ευρώ που είναι προς επένδυση σε εταιρείες με τεχνολογική κατεύθυνση με αποτέλεσμα σήμερα το μέρος στην Ευρώπη,που είναι ευκολότερο, να βρεις χρηματοδότηση για μια startup να είναι η Ελλάδα. Το πιο δύσκολο είναι το επόμενο στάδιο όταν μια εταιρεία μεγαλώνει, όταν πρέπει να βρει χρηματοδότηση από μια τράπεζα, η οποία δεν καταλαβαίνει τι είναι το άυλο κεφάλαιο.

    Σήμερα όλο το startup οικοσύστημα έχει τζίρο 1,5 δισ. από τη δραστηριότητά του τα τελευταία 5-6 χρόνια, όταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ. Με βάση την προοπτική του οικοσυστήματος σε 5-6 χρόνια η κεφαλαιοποίηση των startups θα ξεπεράσει αυτήν του τραπεζικού τομέα. Το ελληνικό οικοσύστημα αριθμεί πάνω από 400 εταιρείες και απασχολεί πάνω από 4.000 πολύ ικανούς και καταρτισμένους ανθρώπους. Είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά το ότι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με επιχειρηματίες  πρότυπα, που δεν υπήρχαν ανάλογοι μερικές δεκαετίες πριν», ανέφερε ο κ. Βερέμης

    «Οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι αυτοί που έχουν πουλήσει»

    «Οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι αυτοί που έχουν πουλήσει δικές τους επιχειρήσεις και έχουν τη ρευστότητα για να κάνουν άλλες εξαγορές. Είναι ταμπού να λέμε ξεπούλημα, γιατί η εξαγορά έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία», τόνισε ο κ. Βερέμης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Απόβαση» στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι ξένοι κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδ. Κυριακόπουλος: «Αν δεν πουλούσα την S&B, θα έκλεινε»



    ΣΧΟΛΙΑ