Οι μετοχές της Nvidia Corp. συνέχισαν την εντυπωσιακή τους άνοδο στην Ασία σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα συζητήσει για τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης της Blackwell με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Παράλληλα, στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Nasdaq αυξήθηκαν έως και 3,5%, φτάνοντας στα 208,05 δολάρια και βρίσκεται κοντά στο να γίνει η πρώτη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

1

Το ορόσημο αυτό εδραιώνει τη θέση της Nvidia ως τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και έρχεται λιγότερο από τέσσερις μήνες αφότου ξεπέρασε το όριο των 4 τρισ. δολαρίων.

Μόνο δύο άλλες εταιρείες πλησιάζουν έστω και λίγο το μέγεθος της Nvidia: η Microsoft Corp. και η Apple Inc., με αποτιμήσεις περίπου 4 τρισ. δολαρίων η καθεμία.

«Θα μιλήσουμε για τους Blackwell», είπε ο Τραμπ την Τετάρτη, ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησής του με τον Σι αργότερα αυτή την εβδομάδα. Εγκωμίασε το chip ως «υπερ-υπερσύγχρονο» (super duper) και αποκάλυψε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, του έφερε πρόσφατα μια εκδοχή του επιταχυντή στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ δήλωσε πριν από μήνες ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Nvidia να εξάγει στην Κίνα μια υποβαθμισμένη έκδοση του επεξεργαστή Blackwell.

Κορυφώνεται η αισιοδοξία στις αγορές

Η κίνηση αυτή θα σήμαινε σημαντική νίκη για τη μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία στον κόσμο, μια σημαντική παραχώρηση προς το Πεκίνο και μια ανατροπή της πολυετούς εκστρατείας της Ουάσιγκτον για τον περιορισμό της υπεροχής της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνει το Bloomberg.

Τα σχόλια του προέδρου ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία με το Πεκίνο και να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν άνοδο 8,5% στις ασιατικές συναλλαγές στην πλατφόρμα Blue Ocean. Τα σχόλια του Τραμπ ήρθαν να προστεθούν στην προηγούμενη άνοδο κατά 6,8% που πυροδότησαν μια σειρά θετικών εξελίξεων σχετικά με την έκρηξη στις επενδύσεις για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτές περιλάμβαναν καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα, αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση chips και μία σειρά νέων συμφωνιών που η εταιρεία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Nvidia Jumps in Asian Trading After Trump's Comments
Η μετοχή της Nvidia εκτινάχθηκε στις ασιατικές συναλλαγές

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ίσως για τους επενδυτές είναι το αν η Nvidia θα αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για τα προϊόντα της και έναν ολοένα και πιο εξελιγμένο κατασκευαστή τσιπ και τεχνητής νοημοσύνης.

Τα προβλήματα με την Κίνα

Η Nvidia από το 2022 βρίσκεται αντιμέτωπη με την απαγόρευση πώλησης του καλύτερου υλικού τεχνητής νοημοσύνης της σε πελάτες στην ασιατική χώρα, περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του φόβου ότι οι εν λόγω ημιαγωγοί θα μπορούσαν να δώσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα στο Πεκίνο.

Ο Χουάνγκ έχει δηλώσει ότι οι διαδοχικοί περιορισμοί των ΗΠΑ μείωσαν το μερίδιο αγοράς της Nvidia στην Κίνα από 95% στο μηδέν, ενώ υποστηρίζει πως οι απαγορεύσεις αυτές ενίσχυσαν την ανάπτυξη του κινεζικού κλάδου ημιαγωγών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Huawei Technologies Co.

Υπάρχουν επίσης πολλά χρήματα που διακυβεύονται για μια εταιρεία που έχει ήδη επωφεληθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τις σημαντικές δαπάνες για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Νωρίτερα φέτος, η Nvidia απομείωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε προσδοκώμενα έσοδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει τις πωλήσεις του επεξεργαστή H20, που είχε σχεδιαστεί ειδικά για την κινεζική αγορά.

Το ενδιαφέρον για την Nvidia

Μόλις λίγους μήνες αργότερα, ο Τραμπ συμφώνησε να εκδώσει άδειες στην Nvidia για την αποστολή τσιπ H20 στην Κίνα σε αντάλλαγμα τη μείωση 15% των εσόδων — μια συμφωνία που προκάλεσε ευρεία ανησυχία εντός και εκτός της κυβέρνησής του. Ωστόσο, αυτές οι πωλήσεις H20 δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Το Πεκίνο έχει αποθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες από τη χρήση των επιταχυντών, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος.

«Ο πρόεδρος έχει χορηγήσει άδεια για αποστολές στην Κίνα, η οποία όμως έχει εμποδίσει την πραγματοποίησή της», δήλωσε ο Χουάνγκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. «Έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν την Nvidia εκεί αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τους επεξεργαστές της εταιρείας και να βασίζονται στο ευρύτερο οικοσύστημα λογισμικού της Nvidia. Η πρόσβαση σε ακόμα καλύτερο υλικό από τη σειρά Blackwell — που αποτελεί πλέον το βιομηχανικό πρότυπο που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Meta Platforms Inc. και η OpenAI — θα ήταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης της ασιατικής χώρας.

Ένα σημαντικό ερώτημα, ωστόσο, είναι πώς μία τέτοια κίνηση είναι προς την κατεύθυνση των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Πεκίνο. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες πίεσαν για μεγαλύτερη αυτονομία στην προηγμένη τεχνολογία, ειδικά στους τομείς των ημιαγωγών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Χουάνγκ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας συνάντησή τους στην Ασία αυτή την εβδομάδα, αν και δεν είναι σαφές πότε και αν τελικά  θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

«Ο Τζένσεν, που είναι ένας απίστευτος τύπος, μπορεί να είναι εδώ», δήλωσε ο Τραμπ στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Νότια Κορέα.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Yπονοούμενα για μείωση δασμών στην Κίνα πριν τη συνάντηση με Σι

Wall Street: Νέο τριπλό ρεκόρ καθώς αναθερμαίνεται το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης εν όψει FED

Τραμπ: Απειλεί Ινδία και Πακιστάν με δασμούς 250% για να τερματίσουν τις συγκρούσεις