• Business

    Μάριος Κάτσικας: Ποιος είναι ο ταλαντούχος businessman

    • NewsRoom

    Μάριος Κάτσικας, επικεφαλής FARAN


    Οι Έλληνες εισαγγελείς γνώριζαν ότι ο περίφημος λογαριασμός 205173ΜV της ελβετικής τράπεζας Union Bancaire Privee (UBP) στη Γενεύη, ο οποίος διαθέτει 1 εκατ. ευρώ (δεσμευμένα τώρα), έχει πιστοποιηθεί εδώ και πολλούς μήνες ότι ανήκει στον πρώην ιδιοκτήτη της «Faran».

    Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές από την Ελβετία, το έγγραφο του βοηθού εισαγγελέα του Μονακό μεσιέ Ερίκ Λιοτάργια για τη ροή χρημάτων από την εταιρεία του Μιχάλη Χριστοφοράκου, την «Placid Blue Corporation», προς την Ελλάδα από τη μητρική εταιρεία είναι σαφές: ο κάτοχος του λογαριασμού δεν είναι άλλος από τον ταλαντούχο businessman Μάριο Κάτσικα.

    Στον λογαριασμό 205173MV στέλνονται 200.000 ευρώ στις 23 Οκτωβρίου του 2003 από την «Placid Blue» και από τον Ιανουάριο του 2009 είναι μπλοκαρισμένος από τις ελβετικές αρχές ύστερα από αίτημα του κ. Νίκου Ζαγοριανού.

    Αν και ο ίδιος ο επιχειρηματίας ζήτησε προ μηνών να ξεμπλοκαριστεί αυτός ο λογαριασμός, εντούτοις το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

    Ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας (έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην 6ετία 2003-2008 δήλωσε στην Εφορία το ποσό των 18 εκατ. ευρώ) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση «Siemens» την προηγούμενη εβδομάδα αρνήθηκε ότι γνωρίζει προσωπικά τον τέως επικεφαλής της Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    «Ούτε κατ’ όψιν δεν τον γνώριζε», παραδέχονται μάλιστα όλοι όσοι ξέρουν καλά τον ίδιο και την οικογένειά του.

    Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο ίδιος (αν και δεν πιστοποιείται από πουθενά αυτό) φαίνεται να αποτελεί τμήμα μιας ολόκληρης σειράς επιχειρηματιών και χρηματιστών (Βασίλης Τυρογαλάς, Θανάσης Ράμμος, Νίκος Δεβλέτογλου κ.ά.) που χρησιμοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τη διοχέτευση χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής πολυεθνικής προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια σε Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους του ΟΤΕ ή απευθείας στα δύο κόμματα εξουσίας για την «καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων».

    Όπως είναι γνωστό ήδη από τη δικογραφία της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της «Siemens», πολλά παρένθετα πρόσωπα, χρηματιστές και επιχειρηματίες, έγιναν κρίκοι της αλυσίδας της ροής του μαύρου χρήματος των Γερμανών προς την Ελλάδα.

    Για την ακρίβεια, ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Καλδής έχει πιστοποιηθεί ότι είχε ιδρύσει την περίφημη offshore «Placid Blue Inc.».

    Στο σχεδιάγραμμα της εταιρείας «Debevoice & Plimpton LLP» εμφανίζεται κάτω από την ένδειξη «Πληρωμές 2%» ένα έμβασμα 2,634 εκατ. μάρκων στις 11 Ιουλίου του 2001 από τα ταμεία της μητρικής εταιρείας, το οποίο μπαίνει στον λογαριασμό της «Placid Blue» στο Μονακό, και στη συνέχεια διοχετεύεται σταδιακά σε διάφορους παραλήπτες στην Ελβετία πριν τα χρήματα αυτά δοθούν χέρι με χέρι στον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Ένα στοιχείο που πιστοποιεί όλα όσα συνέβαιναν εκείνες τις εποχές είναι ότι ο πρώην “chief” του γερμανικού κολοσσού στην Αθήνα, κατά την εξέτασή του από τη Γερμανίδα εισαγγελέα Μπόιμλερ-Χεσλ στο Μόναχο το 2008 αναφέρει ότι «σε δύο λογαριασμούς στην Ελβετία υπάρχουν συνολικά 1 εκατ. ευρώ επ’ ονόματι δύο αχυράνθρωπων».

    Όμως δεν τους κατονομάζει για να μην τους δημιουργήσει προβλήματα, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν γνώριζαν την προέλευση των χρημάτων.

    Μάριος Κάτσικας: Η αγορά ακινήτου, τα εμβάσματα και η παρέα των μαύρων ταμείων

    Άνθρωποι του περιβάλλοντος Κάτσικα από τις παρέες της Μυκόνου, υποστηρίζουν ότι η μεγάλη οικονομική του επιφάνεια είναι δεδομένη (ιδιοκτήτης μεγάλης μονοκατοικίας στη Φιλοθέη, εμπορικών ακινήτων σε όλη την Αθήνα, πολυτελούς σκάφους κ.λπ.) και αδυνατούν να εξηγήσουν ποιος ή ποιοι τον έμπλεξαν σ’ αυτή την ιστορία.

    «Αν όντως είχε οικονομικό πρόβλημα, θα ήταν απολύτως λογικό να μπει σ’ αυτή την ιστορία. Αλλά για τον ίδιο πιστεύουμε ότι κάποιοι δεν του είπαν την αλήθεια για τους λογαριασμούς αυτούς», υποστηρίζουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν καλά.

    Επιπρόσθετα, όπως εξήγησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιάννη Τέντε οι δύο εφέτες-ανακριτές κυρία Μαρία Νικολακέα και κ. Γιάννης Φιοράκης που χειρίζονται την επίμαχη υπόθεση, το πολυσυζητημένο e-mail του κ. Κάτσικα περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης «Siemens».

    Στο εν λόγω e-mail γίνεται αναφορά σε δύο εμβάσματα ύψους 12.000 δολαρίων που αφορούσαν στην αποπεράτωση του σπιτιού του κ. Κάτσικα στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας.

    Οι δύο εφέτες-ανακριτές επισήμαναν στον κ. Τέντε ότι το εν λόγω e-mail πλέον αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας της «Siemens», και αντίγραφό του είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

    Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Νικολακέα ότι το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή είναι αριθμημένο.

    Τώρα όσον αφορά στην υπόθεση, ο ίδιος είπε ότι το 2003 θέλησε να αγοράσει από τον επιχειρηματία κ. Μανόλη Παπαδογιαννάκη ένα ακίνητο στην Αγία Μαρίνα στη λεωφόρο Σουνίου, αντί 3,5 εκατ. ευρώ, και του έδωσε ως προκαταβολή μετρητά χέρι με χέρι 200.000 ευρώ.

    Στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη, η αγοραπωλησία ακυρώθηκε και του επιστράφηκαν τα χρήματα μέσω της «Placid Blue» στον λογαριασμό του στην UBP στη Γενεύη.

    Υποστηρίζει δε ότι ο κ. Παπαδογιαννάκης απευθύνθηκε στον γείτονά του στην περιοχή Αλθέας στη λεωφόρο Σουνίου, κ. Καλδή, ο οποίος ήξερε ότι είχε τη δυνατότητα να στείλει το ποσό στον λογαριασμό του κ. Κάτσικα στη Union Bancaire Privee της Γενεύης και εστάλη μέσω της «Placid Blue».

    Ωστόσο το όνομα του κ. Παπαδογιαννάκη είναι επίσης μπλεγμένο με τα μαύρα ταμεία της «Siemens» με τον κωδικό «MATI».



    ΣΧΟΛΙΑ