• Business

    LVMH: Σε τροχιά διαδοχής τα παιδιά του Μπερνάρ Αρνό – Οι αναδιαρθρώσεις στον οίκο πολυτελείας

    Bernard Arnault, ιδρυτής ομίλου LVMH

    Bernard Arnault, ιδρυτής ομίλου LVMH


    Δεκάδες είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στον ευρωπαϊκό κολοσσό πολυτέλειας LVMH.

    Η αποχώρηση του Antonio Belloni, του Νο 2 του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελών ειδών στον κόσμο, απλά κράτησε ζωντανές τις φήμες ότι ο Μπερνάν Αρνό, ο οποίος βρίσκεται πάλι στην πρώτη θέση του Bloomberg Billionaires Index με προσωπική περιουσία 230 δισ. δολάρια επανατοποθετεί τα «στρατιώτες» και τους «αξιωματικούς» του στη σκακιέρα της αυτοκρατορίας που έχει χτίσει.

    Η νέα γενιά στο τιμόνι

    Έχοντας πετύχει μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών να χτίσει έναν κολοσσό από δεκάδες πολυτελή brands και να φέρει το luxury σε μία σειρά από νέες υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, ο 75χρονος Μπερνάρ Αρνό έχει μόλις πέντε χρόνια ακόμα στο τιμόνι της αυτοκρατορίας του, βάσει του καταστατικού του.

    Βέβαια ο ίδιος έχει ξεκινήσει την κούρσα για την διαδοχή εδώ και δεκαετίες. Έχοντας πέντε παιδιά, τα οποία έχει φροντίσει από πολύ νωρίς να τα βάλει σε κομβικές θέσεις στην εταιρεία του για να έρθουν αντιμέτωπα με τις προκλήσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών προϊόντων, από πολυτελή ρολόγια μέχρι quiet luxury πουλόβερ των 9.000 δολαρίων, ο Mr Louis Vuitton προσπαθεί να αποφύγει τα δράματα και τις εντάσεις που έχουν οδηγήσει στην ύφεση ή και την καταστροφή άλλες επιχειρηματικές δυναστείες.

    Η κόρη του Delphine, 48 ετών, διευθύνει τον Christian Dior Couture, μία ανακοίνωση που είχε εκτοξεύσει τις μετοχές του πολυτελούς οίκου πριν δύο χρόνια. ο Antoine, 46 ετών, επικεφαλής του προφίλ και της επικοινωνίας για την LVMH, είναι επίσης μη εκτελεστικός πρόεδρος της Loro Piana. Και οι δύο ανέλαβαν θέσεις μέσα στην επιχείρηση πριν κλείσουν τα 30 τους έτη.

    Το ίδιος έχει κάνει και με τους απογόνους που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του. Ο Alexandre, 31 ετών, είναι το Νο 2 στην Tiffany & Co, επιβλέποντας τα προϊόντα και την επικοινωνία του brand, ενώ ο 29χρονος Frederic, διευθύνει το τμήμα ρολογιών. Ο βενιαμίν της οικογένειας, ο 25χρονος Jean είναι υπεύθυνος για τα πολυτελή ρολόγια της Louis Vuitton.

    Το σοκ του μεγιστάνα

    Δεν ήταν πάντα τόσο προνοητικός ο Μπερνάρ Αρνό. Αν και το στοίχημα του να κρατήσεις χαρούμενους τους επενδυτές που έχουν εκτοξεύσει την εταιρεία σου σε μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη βάσει κεφαλαιοποίησης μπορεί να αποδειχθεί αρκετά στρεσογόνο, ο Αρνό επηρεάστηκε τελικά από ένα τραγικό συμβάν στη ζωή του.

    Πριν κάποιες δεκαετίες έχασε έναν αγαπημένο του φίλο ξαφνικά λόγω μιας λοίμωξης, Τότε αποφάσισε ότι πρέπει να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με την οικογένειά του και να ανταποκριθεί ως πατέρας αλλά και ως μέντορας αντάξια στους απογόνους του και από τους δύο γάμους του.

    Αν και η ενότητα τελικά αποδεικνύεται στην πράξη, όπως φάνηκε και από τις διαμάχες που ταλαιπωρούν μία άλλη ευρωπαϊκή δυναστεία, αυτή των Ανιέλι, ο Αρνό έχει κάνει σημαντικά βήματα ώστε να κρατάει ενωμένα τα παιδιά του.

    Εκτός από τους σημαντικούς ρόλους που έχει «μοιράσει» στον καθένα, έχει φροντίσει να δημιουργήσει μία ισχυρή ομάδα στελεχών στον όμιλο που θα βοηθήσει την ομαλή μετάβαση και στη σταθερή τροχιά ανάπτυξης της εταιρείας, παρά τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις που κατά καιρούς βιώνει ο κλάδος της πολυτέλειας.

    Καμία διαφυγή

    Ο Αρνό έχει ήδη ιδρύσει μία εταιρεία, την Agache Commandite, η οποία ανήκει στα πέντε παιδιά του, το καθένα με ποσοστό 20%. Αυτή θα αναλάβει να τερματίσει την ηγεσία του Arnault στην LVMH όταν έρθει η ώρα.

    Τα παιδιά του θα έχουν εκ περιτροπής διετή προεδρία και δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους για τουλάχιστον 30 χρόνια.

    Ένας επιχειρηματίας που γνωρίζει τον Arnault εδώ και δεκαετίες παρομοίασε αυτό το σχέδιο με το έργο του Ζαν Πολ Σαρτρ «No Exit», στο οποίο οι πρωταγωνιστές κλειδώνονται σε ένα δωμάτιο μαζί για πάντα ως τιμωρία.

    Διαβάστε επίσης:

    Loro Piana: Στα άδυτα της παραγωγής του «χρυσού» πουλόβερ των 9.000 ευρώ

    Μπερνάρ Αρνό: Τιμήθηκε από τον Μακρόν με το κορυφαίο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

    Prada, Gucci, LVMH: Πόλεμος για το φιλέτο στην 5η λεωφόρο



    ΣΧΟΛΙΑ