• Business Of Fashion

    Loro Piana: Στα άδυτα της παραγωγής του «χρυσού» πουλόβερ των 9.000 ευρώ

    • NewsRoom

    Damien Bertrand, CEO της Loro Piana


    Το ιταλικό brand των super rich, η Loro Piana, είναι συνώνυμο της λεγόμενης quiet luxury.

    Η ήσυχη πολυτέλεια, η παραγωγή ρούχων χωρίς κραυγαλέα λογότυπα, με υψηλή ποιότητα και κομψή γραμμή, δεν φαίνεται να βγαίνει ποτέ εκτός μόδας και η ιταλική μάρκα, η οποία ανήκει στον πλουσιότερο Γάλλο, τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο του ομίλου LVMH έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα: από το 1994 είναι ο βασικός αγοραστής του πολύτιμου μαλλιού που προέρχεται από τη βικούνια, ένα είδος λάμα που ζει στη Νότια Αμερική, στις Άνδεις. Μόνο στο Περού, υπάρχουν περίπου 200.000 περίπου από αυτά τα κομψά ζώα, το μαλλί των οποίων είναι περιζήτητο κι έχει εκτοξεύσει τις «μετοχές» του ιταλικού brand  στους κύκλους των πλουσίων.

    Η πολυτέλεια των 9.000 δολαρίων

    Στους φημισμένους για τη luxury αγορά τους δρόμους του Λονδίνου, του Μιλάνο και της Νέας Υόρκης, ο οίκος μόδας Loro Piana πουλάει ένα πουλόβερ vicuna έναντι 9.000 δολαρίων.

    Στη διάσημη τηλεοπτική σειρά Succession, ο χαρακτήρας Kendall Roy συνήθιζε ένα φοράει ένα κασμιρένιο καπέλο μπέιζμπολ του ιταλικού brand, το οποίο στα καταστήματα, κάποιος μπορούσε να το βρει έναντι 600 δολαρίων.

    Η επιλογή της «ήσυχης πολυτέλειας» και η αυξανόμενη ζήτηση από τους super rich  για το brand που επιλέγει μία κομψή και ήπια γραμμή δεν ξέφυγε από το ραντάρ του Μπερνάρ Αρνό, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 202 δισ. δολάρια.

    Η Loro Piana ανήκει από το 2013 στον κορυφαίο οίκο, αν και το brand μετράει περίπου έναν αιώνα παρουσίας στον χώρο της μόδας. Φημίζεται για το υψηλής ποιότητας μαλλί που προμηθεύεται, τις σπάνιες πρώτες ύλες και την υψηλή ποιότητα.

    Ο οίκος πέτυχε να αναδειχθεί χάρη στις σημαντικές συμφωνίες που πέτυχε για να μπορεί να είναι αποκλειστικός προμηθευτής ή ο μεγαλύτερος αγοραστής των σπάνιων πρώτων υλών.

    Μία εξ’ αυτών το μαλλί vicuña, μια από τις πιο σπάνιες και πιο πολύτιμες ίνες στον κόσμο. Το είδος που παραλίγο να εξαφανιστεί στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα εξαιτίας των λαθροκυνηγών που σκότωναν τα ζώα αντί να τα κουρεύουν, διασώθηκε όταν απαγορεύτηκε το 1969 το εμπόριο μαλλιού.

    Μία διεθνής συνθήκη λίγα χρόνια αργότερα αποκατέστησε το εμπόριο και όρισε τους αυτόχθονες πληθυσμούς των Άνδεων, φτωχούς ανθρώπους, αγρότες στην πλειοψηφία που ζουν σε σπίτια από λάσπη να φροντίζουν τα ζώα.

    Το 1994, η Loro Piana επωφελήθηκε από ένα ειδικό καθεστώς αναλαμβάνοντας να αγοράζει το μαλλί που κούρευαν οι κάτοικοι της κοινότητας Lucanas. Μίας κοινότητας που μετράει περίπου 2.700 κατοίκους.

    Τα σκοτεινά σημεία

    Σε δημοσίευμά του το Bloomberg παρουσιάζει τη σκοτεινή πλευρά αυτής της «συναλλαγής», περιγράφοντας την ιστορία του Andrea Barrientos, ενός 75χρονου αγρότη που ζει στις περουβιανές Άνδεις και εργάζεται δωρεάν για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου (Μπερνάρ Αρνό).

    «Μαζί με δεκάδες ανθρώπους από το χωριό συνοδεύουν το κοπάδι άγριων βικούνια για χιλιόμετρα σε μια απομακρυσμένη πεδιάδα με υψόμετρο 4.000 μέτρων και κουρεύουν τα ζώα για να μαζέψουν το πολύτιμο, μαλακό, χρυσοκάστανο μαλλί τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η αυξημένη προσφορά για την πολύτιμη πρώτη ύλη έχει εκτοξεύσει τις της Loro Piana. Όχι όμως και τους μισθούς, καθώς η κάτοικοι της κοινότητας έχουν υποστεί μείωση κατά 36%, σύμφωνα με το Bloomberg τα τελευταία χρόνια.

    «Η vicuña δεν βοήθησε καμία κοινότητα να ξεφύγει από τη φτώχεια», λέει ο Omar Siguas, ο ερευνητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Huancavelica του Περού που ηγήθηκε σχετικής μελέτης.

    Η Loro Piana από την άλλη αμφισβητεί τα συμπεράσματα της έρευνας. «Από τότε που έφτασε στο Περού τη δεκαετία του ’80, η Loro Piana έχει δεσμευτεί να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ηθικών και υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών», υποστήριξε σε ανακοίνωσή της και σημείωσε ότι η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας αποτέλεσε ένα βασικό οικονομικό στήριγμα σε τοπικό επίπεδο, προστατεύοντας και ενισχύοντας τη ζήτηση και την αξία της ίνας vicuña, ανεξάρτητα από τη ζήτηση  της αγοράς».

    Διαβάστε επίσης:

    Marlene Engelhorn: Ομάδα 50 αγνώστων θα μοιράσει €25 εκατ. από την περιουσία της – «Ανυπομονώ να φορολογηθώ»

    Ντόναλντ Τραμπ: Στο τραπέζι το όνομα του Τζον Πόλσον για Υπουργός Οικονομικών

    Nestle: Πιέσεις από τους επενδυτές για πιο υγιεινά προϊόντα



    ΣΧΟΛΙΑ