• Business

    Quest: Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ το 2023

    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ για το 2023 με έμφαση στα έργα πληροφορικής ανακοίνωσε η Quest σε ενημέρωση που έγινε την Πέμπτη.

    Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα τόσο για την εταιρεία όσο και για όλο τον κόσμο, καθώς μετά τη πανδημική κρίση, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έφερε ενεργειακή κρίση αλλά και αύξηση των τιμών.

    Η εταιρεία το 2022 εμφάνισε πωλήσεις στο 1,03 δις ευρώ, EBITDA στα 72 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στα 55 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα – δάνεια) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε net cash 28,7 εκατ. ευρώ έναντι net cash 84,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2021. Η μεταβολή από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς οφείλεται κυρίως στη διανομή μερίσματος 61 εκατ. ευρώ στους μετόχους, καθώς και στις νέες επενδύσεις.

    Το πλάνο προβλέπει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ που θα σχετίζεται κυρίως με έργα στον κλάδο της ενέργειας αλλά και της πληροφορικής ενώ συνεχίζεται και το δυναμικά και το i-storm.

    Για τα καταστήματα της Apple στόχος είναι να διευρύνει το δίκτυό του από τα 14 καταστήματα που διαθέτει σήμερα. Βασική προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός να βρεθούν τα καταστήματα αλλά και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι από τα 14 καταστήματα που διαθέτει σήμερα τα 10 από τα υφιστάμενα καταστήματα i-Storm βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 4 στην Κύπρο.

    Για το 2022 η πλειονότητα των επενδύσεων είχε να κάνει με την ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών, την αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στον κλάδο της ενέργειας, καθώς και τη συμμετοχή του ομίλου στην εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου (ΓΕΔ). Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι κατά το 2022 η κερδοφορία του Ομίλου επιβαρύνθηκε από έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους  2,8 εκατ. ευρώ στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους των εταιρειών του.

    Προοπτικές για το 2023

    Το πλάνο επενδύσεων 30 εκατ. ευρώ θα χωριστεί σε τρία μέρη. Το 1/3 θα αφορά επενδύσεις στις ταχυμεταφορές, 1/3 στην πληροφορική, εστιάζοντας κυρίως σε εξαγορά μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς στόχος είναι να μπει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να διεκδικήσει έργα του δημοσίου. Επίσης 1/3 του ποσού θα διατεθεί για επενδύσεις στο κομμάτι της ενέργειας και των φωτοβολταϊκών πάρκων.

    Για το κομμάτι της ενέργειας εκτιμάται ανάπτυξη στα βασικά μεγέθη της εταιρείας, λόγω των νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζεται να προστεθούν.

    Να σημειωθεί ότι κατά το γ’ τρίμηνο ολοκληρώθηκε η απόκτηση της εταιρείας Γ.Ε. Δημητρίου. Η Quest κατέβαλε, βάσει της σχετικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης, ποσό 5 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας το 99,08% των μετοχών της εταιρείας. Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα της ΓΕΔ, από 1/9/2022 ενσωματώνονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου, ενώ έχει πλέον ολοκληρωθεί η πλήρης χρηματοδότηση και αυτόνομη επαναλειτουργία της εταιρείας.

    Όπως ανέφεραν, η Quest έχοντας πλέον στο οπλοστάσιό της την Δημητρίου, θα αναπτυχθεί περισσότερο στον χώρο του κλιματισμού, θέλοντας μάλιστα να αναπτύξει περισσότερο το brand της Toyotomi, που αποτελεί το 25% στην εγχώρια αγορά.

    Μάλιστα το brand της Toyotomi αναμένεται να αποτελέσει το βασικό όχημα δραστηριοποίησης του Oμίλου Quest στον χώρο αυτό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Στο 1,031 δισ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2022 – Πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ