• Business

    Λιανεμπόριο: Ζητά υπεύθυνη ενημέρωση για το άνοιγμα των καταστημάτων – Ό,τι χειρότερο τα «ήξεις, αφήξεις»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

    Οι «δεύτερες σκέψεις» που φαίνεται να επικρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην αγορά, η οποία είχε προεξοφλήσει πως την προσεχή Δευτέρα θα λειτουργούσαν τα καταστήματα, έστω και με τη μέθοδο της «παράδοσης εκτός» (click away).

    «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες… Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεσμικοί εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν ζητήσει ήδη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις προθέσεις της αναφορικά με τον χρόνο και τρόπο ανοίγματος των καταστημάτων.

    «Τα ήξεις αφίξεις είναι ό,τι χειρότερο… Χρειαζόμαστε υπεύθυνη ενημέρωση, ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε και προετοιμασθούμε κατάλληλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, προσθέτοντας πως η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα δεν βοηθάει. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, όπου οι έμποροι προετοιμάσθηκαν έχοντας ως δεδομένο πως τα καταστήματα θα ανοίξουν, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα τα εμπορεύματά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καρανίκας ξεκαθαρίζει πως ο εμπορικός κόσμος θα σεβαστεί –όπως κάνει πάντοτε- τις αποφάσεις της Πολιτείας.

    Σε ανάλογο μήκος και ο πρόεδρος του ΕΣΑ (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών), Σταύρος Καφούνης, ο οποίος υπογραμμίζει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας του πλήγματος που έχουν υποστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μάλιστα, σήμερα επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη για το θέμα των επιταγών, που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά.

    Ο κ. Καφούνης ζήτησε την άμεση διευθέτηση του θέματος των επιταγών για όλες τις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, ανεξαρτήτως κλάδου καθώς όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο, τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά. Το «click away», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την τεράστια ζημιά που υπέστη το λιανεμπόριο από την απώλεια του Χριστουγεννιάτικου τζίρου (υπολογίζεται ότι χάθηκε περίπου το 75% με 80% από τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου).

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Κικίλιας: Η κατάσταση της επιδημίας μας ανησυχεί – Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν τις αποφάσεις για τα σχολεία

    Καφούνης (ΕΣΑ): Επικοινωνία με Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

    Πελώνη: «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες» για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ