• Business

    Λεμονής (Καλογήρου) – Καρούζος: Από την παντοδυναμία στην εκποίηση και του τελευταίου σαλέ στην Αράχωβα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Καρούζος, Ρεβέκκα Σκαφτούρα


    Δεν έχει τέλος αυτό το μονότονο μπιτάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα μικρά και μεγάλα παλάτια των πρώην ισχυρών επιχειρηματιών…

    Για τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το σαλέ του εγγονού της αείμνηστης Άννας Καλογήρου -της γνωστής φίρμας υποδημάτων-, του Φραγκίσκου Λεμονή, στην Αράχωβα…

    Την περασμένη βδομάδα έπεσαν οι τίτλοι τέλους και για το ημιτελές οικιστικό κτίριο των 2.500 τ.μ στην Λεωφόρο Ποσειδώνος.

    Το ακίνητο που ανήκε σε μία από τις πολλές real estate εταιρείες που είχε δημιουργήσει ο Γιάννης Καρούζος, αδελφός του Αντώνη και του Νίκου Καρούζου, της γνωστής φίρμας επωνύμων ενδυμάτων που επίσης κατέρρευσε. Βγήκε σε πλειστηριασμό για 4,1 εκατ. ευρώ και τελικά κατακυρώθηκε στο νέο ιδιοκτήτη για 8 εκατ. ευρώ.

    Η φίρμα Καλογήρου, εκείνη την περίεργη δεκαετία της αφθονίας, τη δεκαετία του 1990, επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. Τα καταστήματα άνοιγαν το ένα πίσω από το άλλο. Οι γόβες της Καλογήρου -και όλων των γνωστών brand που αντιπροσώπευε- ήταν το συνώνυμο της πολυτέλειας και της φινέτσας. Πέδιλα που κόστιζαν 1.000 ευρώ το ζευγάρι, όσο ένας ολόκληρος μισθός…

    Τα καταστήματα ξεπούλαγαν τα πανάκριβα παπούτσια σαν φρέσκα κουλουράκια και τα μυαλά του Φραγκίσκου Λεμονή -εγγονού της αείμνηστης Αννας Καλογήρου, που παρέλαβε το παπουτσάδικο από τον πατέρα της και το έκανε μεγάλο και τρανό- πήραν αέρα… Το υποδηματοποιείο που δημιουργήθηκε το 1890 είχε γίνει, 100 χρόνια μετά, μία ισχυρή εταιρεία, που καινοτομούσε, με δικό της εργοστασιο έκανε εξαγωγές υποδημάτων, αλλά και εισαγωγές διάσημων brands, και ήταν συνώνυμη της ποιότητας.

    Κατάρρευση μέσα σε μία δεκαετία

    Η εταιρεία πέρασε στον Φραγκίσκο Λεμονή και στα αδέρφια του -παιδιά σπουδαγμένα στην Αμερική-, προς τα τέλη του 1990 αρχές του 2000. Και ό,τι χτίστηκε με κόπο μέσα σε 100 και χρόνια, χρειάστηκε μία δεκαετία να γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος. Βίλες στα βόρεια προάστια, σαλέ, διαμερίσματα στο Μιλάνο, το λίαρ τζετ…

    Πολλοί θυμούνται ότι στις εποχές της παντοδυναμίας της, η οικογένεια Λεμονή είχε την άνεση να μετακινείται με ιδιωτικό αεροσκάφος το οποίο είχε αγοράσει με τραπεζικό δανεισμό το 2009, χωρίς να πληρώνει τις δόσεις του δανείου. Και είχε αποκτήσει πολυτελή κατοικία στο Μιλάνο, μια πόλη στην οποία ταξίδευαν πολύ συχνά για δουλειές με το λίαρ τζετ τους.

    Το σπίτι στο Μιλάνο πουλήθηκε όπως και το λίαρ τζετ…

    Τα σπίτια χάθηκαν και τώρα ήρθε η σειρά και για ένα μικρό σαλέ -μόλις 108 τμ- στην Αράχωβα, που και αυτό θα βγει σε πλειστηριασμό στις 15 Σεπτεμβρίου, από την doValue, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 133 χιλιάδες ευρώ.

    Το μικρό σαλέ στην Αράχωβα έχει πάνω του δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Εurobank, για ποσά 390.000 ευρώ (το 2004) και 143.000 ευρώ (2006), και αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 100 χιλιάδων ευρώ υπέρ της doValue εγγραφείσα το 2020.

    Η ηχηρή πτώση Καρούζου

    Για τον Γιάννη Καρούζο και την πρώην σύζυγό του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, γράφτηκαν σελίδες επί σελίδων σε εφημερίδες και περιοδικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν απασχόλησαν την Δικαιοσύνη με το σκάνδαλο «Καρούζος Gate». Ενα σκάνδαλο φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και ξέφρενου δανεισμού που ουδέποτε εξυπηρετήθηκε.

    Σχεδόν στα 300 εκατ. ευρώ ήταν ο δανεισμός, με τις εταιρείες του Καρούζου να αγοράζουν εκτάσεις φιλέτα, χρήματα να μεταφέρονται στο εξωτερικό και το προϊόν της φοροδιαφυγής να υπολογίζεται πάνω από 30 εκατ ευρώ, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία που είχε σχηματιστεί εναντίον του πρώην ζεύγους Καρούζου-Σκαφτούρα. Με τον Γιάννη να ζει τώρα το μύθο του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και η Ρεβέκκα να κυκλοφορεί ελεύθερη, αφού η ποινή της είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

    Στις 30 Ιουλίου έπεσαν οι τίτλοι τέλους και για το ημιτελές οικιστικό κτίριο των 2.500 τ.μ στην Λεωφόρο Ποσειδώνος. Το ακίνητο, που ανήκε σε μία από τις πολλές real estate εταιρείες που είχε δημιουργήσει ο Γιάννης Καρούζος, βγήκε σε πλειστηριασμό για 4,1 εκατ. ευρώ και τελικά κατακυρώθηκε στο νέο ιδιοκτήτη για 8 εκατ. ευρώ.

    Γιάννης Καρούζος – Ρεβέκκα Σκαφτούρα

    Διαβάστε επίσης:

    Φραγκίσκος Λεμονής (τέως Καλογήρου): Ο πλειστηριασμός της μεζονέτας του και η νέα ζωή

    Ματαιώθηκαν ελλείψει ενδιαφέροντος οι πλειστηριασμοί για τις 14 βίλες στη Μύκονο και το πρακτορείο «Ευρώπη»

    DoValue: Πώς κέρδισε την μάχη για το Frontier και αναδεικνύεται σε leader της αγοράς των servicers



    ΣΧΟΛΙΑ