• Business

    Lavipharm: Στα 3,6 εκατ. ευρώ η αξία του προωθούμενου προγράμματος δωρεάν μετοχών και Stock Option σε στελέχη

    Τηλέμαχος Λαβίδας, Lavipharm

    Τηλέμαχος Λαβίδας, Lavipharm-Μέλος ΔΣ Lavisoft


    Κουλτούρα στελεχών-μετόχων επιδιώκει να δημιουργήσει η φαρμακευτική Lavipharm. Κληροδοτημένη πλέον στα τέσσερα παιδιά και τη σύζυγο του αείμνηστου ιστορικού της ηγέτη Θανάση Λαβίδα.

    Τουλάχιστον αυτή είναι η εξήγηση που δίνεται από την ίδια την εισηγμένη εταιρεία, για το προωθούμενο πρόγραμμα επιβράβευσης των ανώτερων στελεχών της. Μέσω της δωρεάν παραχώρησης μετοχών, αλλά και της θέσπισης Stock Option.

    Πρόκειται για ένα συνετό πρόγραμμα κινήτρων, το οποίο εκτείνεται σε βάθος εξαετίας και η τωρινή αξία του αποτιμάται  στα 3,6 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 5% της κεφαλαιοποίησης της Lavipharm, που διαμορφώθηκε χθες  στα επίπεδα των 72,2 εκατ. ευρώ.

    Όλα αυτά έρχονται πέντε μήνες μετά από την κεφαλαιακή αύξηση των 51,286 εκατ. ευρώ και την έξοδο της εταιρείας από το 10ετές καθεστώς της επιτήρησης. Συνιστούν δε, τη βαθμιαία επιστροφή στη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική κανονικότητα. Στοιχείο της οποίας είναι και η σημερινή παρουσίαση των οικονομικών της μεγεθών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών Βασίλη Μπαλούμη και τον Γενικό Διευθυντή του ομίλου Παναγιώτη Γιαννουλέα.

    Τυπικά και σε ότι αφορά το πρόγραμμα απονομής μετοχών, το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της 26ης Μαΐου. Με το ενδεχόμενο της έκπληξης να εξοβελίζεται, από τη στιγμή κατά την οποία οι βασικοί μέτοχοι, με ιθύνοντα νου το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ  Τηλέμαχο Λαβίδα, ελέγχουν εν συνόλω το 66,02% της εταιρείας. Ενώ στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το υπόλοιπο 33,98%.

    Πόσες μετοχές θα διατεθούν σε ορίζοντα 2 και 6 ετών

    Όπως προκύπτει από το σχέδιο των προς έγκριση αποφάσεων, η θέσπιση παραχώρησης δωρεάν μετοχών (Stock Award Plan) για ανώτερα στελέχη της εταιρείας, θα έχει διάρκεια περίπου
    δύο έτη,  ήτοι έως και το έτος 2025. Ενώ ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα δοθούν ως μπόνους, θα ανέρχεται σε 1.175.079.

    Παράλληλα και με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης για την απόκτηση μετοχών (Stock Option Plan) θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πρόγραμμα κινήτρων για στελέχη της εταιρείας. Με διάρκεια περίπου έξι έτη(έως και τα τέλη του 2019) και με ανώτατο αριθμό τα 7.218.345 παραχωρούμενων μετοχών. Έναντι των 0,34 ευρώ η μία. Στην τιμή δηλαδή κατά την οποία έγινε η διάθεση των νέων μετοχών στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου, που καλύφθηκε κατά 88,42%.

    Χθες η μετοχή της Lavipharm έκλεισε στα 0,43 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 26,5% σε σχέση με την τιμολόγηση της ΑΜΚ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι υπό παραχώρηση δωρεάν μετοχές αξίζουν τώρα 505.284 ευρώ.

    Οι μετοχές του Stock Option θα παραχωρηθούν έναντι 2.454.237 ευρώ, ενώ η συνολική τους αποτίμηση μαζί με τις υπεραξίες ανέρχεται τώρα σε 3.103.888 ευρώ.

    Οι στόχοι του μετοχικού μπόνους

    Η θέσπιση του προγράμματος απονομής μετοχών (Stock Award και Stock Option Plan ) εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποδοχών και παροχών και θα αποτελέσει μέρος των μακροχρόνιων κινήτρων που δίνονται σε ανώτερα στελέχη της Lavipharm. Μάλιστα όπως αναλυτικά επισημαίνεται από την πλευρά της: «Κύριος στόχος είναι η επιβράβευση ανώτερων στελεχών της, για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της και η ενίσχυση της αφοσίωσης και εμπιστοσύνης τους στην εταιρεία. Περαιτέρω, κρίνεται ότι το ( όλο πρόγραμμα) θα συμβάλλει μεταξύ των άλλων στην εντατικοποίηση της προσπάθειας των δικαιούχων για την επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων για την αύξηση της αξίας της εταιρείας, στη δημιουργία κουλτούρας «στελεχών-μετόχων» και στην ενίσχυση της εικόνας της εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό. Καθώς η κατοχή σημαντικού αριθμού μετοχών από στελέχη συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους με την επιχείρηση, στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, αλλά και στην ενίσχυση των κινήτρων παραμονής των δικαιούχων στην εταιρεία».

    Μετά το «πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση, το Δ.Σ της Lavipharm θα είναι εκείνο που θα εξουσιοδοτηθεί έτσι ώστε να καθορίσει τις παραμέτρους και τους δικαιούχους των μπόνους σε μετοχές.

    Όπως καταγράφεται στην οικονομική έκθεση της περσινής χρήσης τα ανώτερα στελέχη της Lavipharm είναι 12 σε σύνολο προσωπικού 282 ατόμων. Το υπαλληλικό της…ισοζύγιο διαμορφώθηκε έπειτα από 66 προσλήψεις και 47 αποχωρήσεις, εκ των οποίων οι 22 ήταν παραιτήσεις.

    Τα οικονομικά μεγέθη και οι υπεραξίες

    Στο «μέτωπο» των οικονομικών επιδόσεων οι ενοποιημένες πωλήσεις της Lavipharm ενισχύθηκαν πέρσι κατά 13,8% και έφτασαν στα 52,09 εκατ. ευρώ, πρό των υποχρεωτικών εκπτώσεων και της χρηματικής επιστροφής (Redate και Clawback). Τα μεγέθη αυτά ξεπέρασαν κατά 6,3% τους στόχους της Διοίκησης, που είχαν αποτυπωθεί στο ενημερωτικό δελτίο της κεφαλαιακής αύξησης.

    Παρά ταύτα η τελική γραμμή του ισολογισμού που αφορά τα καθαρά κέρδη σε επίπεδου ομίλου είναι ακόμη αδύναμη. Καθώς πέρσι τα κέρδη ήταν 834 χιλιάδες ευρώ, έναντι των 1,723 εκατ. ευρώ του 2021.

    Στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 26,9%,ενώ άνοδο 34% παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) που διαμορφώθηκαν στα 2,46 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη έμειναν και πάλι πίσω αφού από τα 0,9 εκατ. ευρώ, υποχώρησαν στα 0,59 εκατ. ευρώ.

    Αναφορικά με τις πωλήσεις, εντυπωσιακή άνοδο κατά 53,8% παρουσιάζουν οι εξαγωγές του Ομίλου, όπου το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης έχει ήδη συνεισφέρει κατά το Α’ τρίμηνο του 2023 1,68 εκατ. ευρώ.

    Πέραν τούτων ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται τώρα στα 21,5 εκατ. ευρώ.

    Κατά τα άλλα και για τους βασικούς μετόχους της οικογένειας Λαβίδα η εισφορά των 35 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου, έχει παράξει έως τώρα υπεραξίες περίπου 9,3 εκατ. ευρώ.

    Τα 34 εκατ. ευρώ της συμμετοχής στην ΑΜΚ ήταν εισφορά σε είδος. Αφορούσε δε, άυλο περιουσιακό στοιχείο ( δικαίωμα παραγωγής και πώλησης διαδερμικού επιθέματος) που εκχωρήθηκε από Λουξεμβουργιανή εταιρεία της οικογένειας Λαβίδα, στην επίσης δικών της συμφερόντων Lavipharm… Με την αποτίμηση του άυλου στοιχείου να σηκώνει πολλές συζητήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Lavipharm: Αύξηση ΕΒΙΤDA κατά 34% στο πρώτο τρίμηνο του 2023

    Lavipharm: Στα 52,09 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2022 με αύξηση κατά 13,77%

    Τηλ. Λαβίδας στο mononews.gr: «Δική μου δουλειά είναι να φτιάχνω αξία για την Lavipharm – Δουλειά των funds να πουλάνε ή να αγοράζουν»



    ΣΧΟΛΙΑ