• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Τι διαφοροποιεί τη Virtus από τα άλλα funds – Επιπλέον 75-100 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Όμιλος IDEAL: Αύξηση κατά 78% στα Pro forma κέρδη μετά από φόρους στο πρώτο εξάμηνο

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου-Πρόεδρος IDEAL


    Άλλα 75 με 100 εκατ. ευρώ σε δύο ή τρεις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί αναμένεται να διαθέσει η Virtus International Partners, συνεχίζοντας το επενδυτικό «σερί» της στην ελληνική αγορά, όπως σημειώνει, μιλώντας στο mononews.gr, ο ιδρυτής και Chief Investment Officer της εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών επενδύσεων κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

    Υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι μέχρι σήμερα επενδύσεις της Virtus στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην ΑΣΤΗΡ ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ, την Αττικά Πολυκαταστήματα και την εταιρεία αναψυκτικών Three Cents, όχι απλώς επιστρέφουν τα λεφτά που έχουν επενδυθεί πίσω, αλλά οι εταιρείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν στις δικές τους επενδύσεις και εξαγορές, οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.

    «Είμαστε διαφορετικοί από τα άλλα equity funds. Η βασική διαφορά είναι ότι κατ’ αρχήν αποτελούμε εταιρεία διαχείρισης private equity funds. Διαχειριζόμαστε δύο διαφορετικά funds, συνολικού ύψους επενδύσεων 75 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Αν και η εταιρεία ξεκίνησε το 2016, ένα χρόνο μετά άρχισε να χτίζει τις βασικές της θέσεις, που κατά κανόνα αποτελούν την πλειοψηφία των μετοχών για κάθε εταιρεία που εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της», τονίζει.

    Όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «επενδύουμε σε εταιρείες που έχουν αναπτυξιακή προοπτική, με ισχυρό management, ταμειακά διαθέσιμα, cash flow. Σκοπός μας είναι η ταύτιση με τη διοίκηση κάθε εταιρείας με στόχο την αναπτυξιακή της προοπτική, την ενδυνάμωσή της στο μέλλον. Δεν κάνουμε restructuring, δεν θέλουμε να πάρουμε εταιρείες προβληματικές, δεν θέλουμε υπερδανεισμένες επιχειρήσεις».

    «Επενδύουμε σε κλάδους που αντιλαμβανόμαστε. Τοποθετούμαστε σε κλάδους της πραγματικής οικονομίας με μεταποιητική δραστηριότητα.

    Εισερχόμαστε σε επιχειρήσεις που καταλαβαίνουμε την δραστηριότητά τους, το αντικείμενό τους. Δεν πειραματιζόμαστε», εξηγεί, αναφερόμενος στη στρατηγική και τη γενικότερη πολιτική που χαρακτηρίζει τη Virtus ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Δεν θα έμπαινα ποτέ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στο digital ή σε startups».

    Φιλοσοφία

    Όπως τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «αυτό που μας ξεχωρίζει στην Ελλάδα είναι ότι προτιμούμε να επενδύουμε σε πλειοψηφικά σχήματα. «Αν δεν έχουμε απευθείας την πλειοψηφία των μετοχών, επιδιώκουμε να έχουμε την πλειοψηφία με τους ήδη υφιστάμενους μετόχους», διευκρινίζει ο ιδρυτής της Virtus.

    «Είναι σαφές πως όταν προγραμματίζουμε τις επενδύσεις, δεν ορίζουμε ποσοστό κεφαλαίων προς διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφερόμαστε να έχουμε τον έλεγχο. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται, οι προτάσεις που κάνουμε για εξαγορά ή οι προτάσεις που δεχόμαστε για εξαγορές περνούν από τη συμβουλευτική μας επιτροπή. Οι κ.κ. Τσαμάζ (ΟΤΕ), Αράπογλου (πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου και πρώην πρόεδρος και CEO της ΕΤΕ), Θεοδωρόπουλος (Chipita), Φέσσας (Quest και τέως πρόεδρος του ΣΕΒ), Αναστάσης Δαυίδ (Coca Cola), έχουν την άποψή τους για οποιοδήποτε επενδυτικό εγχείρημα, χωρίς να δεσμεύουν ωστόσο την επενδυτική ομάδα», τονίζει.

    Εταιρείες στόχος

    Τα deals, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα κλείνει μόνη της η Virtus.

    «Δεν πηγαίνουμε», λέει χαρακτηριστικά, «σε δημοπρασίες.

    Έχουμε το δίκτυό μας, τους ανθρώπους και σημαντικές γνωριμίες από τα τόσα χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

    Από τη στιγμή που θα βρούμε την εταιρεία που μας ενδιαφέρει, ξεκινάει η ανάλυση. Διερευνούμε δηλαδή αν υπάρχει η δυνατότητα συναλλαγής και ποια οφέλη θα προκύψουν στο μέλλον».

    ΑΣΤΗΡ ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της εταιρείας ΑΣΤΗΡ Βυτογιάννη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: «Γνωρίζαμε καλά την εταιρεία. Ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα. Να προχωρήσει σε εξαγορές για να μεγαλώσει. Το 2017, που μπήκαμε στην εταιρεία, πραγματοποιούσε τζίρο 19 εκατ. ευρώ, είχε EBITDA 5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 4 εκατ. ευρώ. Η χρήση του 2020 ολοκληρώθηκε με τζίρο 21 εκατ. ευρώ, EBITDA 5,5 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 2,5 εκατ. ευρώ».

    Από τα μερίσματα που έχουμε λάβει, σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «έχει αποσβεστεί το 35% της επένδυσης. Από το 100% των πελατών της εταιρείας, το 90% εξάγεται! Το 95% των πελατών της δε αποτελούν πολυεθνικές ενώ έχει αξιολόγηση «ΑΑA». Από μία οικογενειακή επιχείρηση που ήταν, λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και συζητεί απευθείας με τις τράπεζες».

    Three Cents

    Σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Three Cents, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει για την εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών για ενήλικες, όπως είναι ο όρος, ότι «πρόκειται για φρέσκο προϊόν (σ.σ. άλλωστε η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015), με καλό management που κατάφερε εξαιρετικά γρήγορα να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση με διαδοχικές βραβεύσεις το 2019 και το 2020 από την Drinks International».

    Η Virtus εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αναψυκτικών τον Ιανουάριο του 2020 και κατάφερε, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας διαχείρισης private equity, να κλείσει τη χρονιά, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, με πτώση 15% στις πωλήσεις αλλά αύξηση 25% στο EBITDA.

    H εταιρεία κατάφερε να μπει στα σούπερ μάρκετ, να οργανώσει τα κανάλια διανομής της και να φτάσει να εξάγει σε 32 χώρες.

    «Έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 700 χιλιάδων ευρώ και ατενίζει την τρέχουσα χρονιά από καλύτερη αφετηρία, έχοντας την πλήρη συμπαράστασή μας», όπως αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Attica Stores

    «Μπήκαμε στην επένδυση των Attica, σε μία πολύ καλή εταιρεία και με management που αντιλαμβάνεται και καταλαβαίνει, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του, την αγορά. Είναι leader στον κλάδο με ισχυρά επενδυτικά πλάνα ανάπτυξης. Πέρασε δυσκολίες με την πανδημία, τα έσοδα επηρεάστηκαν αφού το 2020 παρέμεινε 165 μέρες κλειστό, αλλά παρ’ όλ’ αυτά εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν υποστεί μεγάλη φθορά. Το e-shop των Attica εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 120% σε σχέση με το 2019», σημειώνει.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι η φιλοσοφία της Virtus αφορά στον έλεγχο και τη στενή παρακολούθηση των εταιρειών που έχει υπό την ομπρέλα της.

    Για το λόγο αυτό, δεν χρειάζεται οι επενδύσεις να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, αλλά πως μέχρι πέντε επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα μπορούν να έχουν την κάλυψη, τη συνδρομή και την παρακολούθηση που χρειάζονται για να αποδώσουν σε ένα διάστημα μεταξύ 5-7 ετών.

    Στόχος, άλλωστε, κάθε φορά είναι, όπως προαναφέρθηκε, η ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών κάθε εταιρείας. Κι αυτό με απώτερο στόχο τη δημιουργία αξίας και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τους μετόχους. Φιλοσοφία που θα διέπει και τις επόμενες κινήσεις της Virtus στην επενδυτική σκακιέρα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ