• Business

    Κρίσπιν Οντέι: Το χρονικό μιας κατάρρευσης – Το σκάνδαλο Me Too, η φυγή των επενδυτών κι ένα hedge fund υπό διάλυση

    Crispin Odey, συνιδρυτής του Odey Asset Management LLP, outside Hendon Magistrates’ Court during a break in proceedings in London, U.K., on Thursday, Feb. 18, 2021. Famously bearish hedge fund manager and prominent Brexit supporter Odey will fight a criminal charge of indecent assault stemming from an incident during the summer of 1998. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images


    Ο 64χρονος Κρίσπιν Οντέι ήταν ένας επενδυτής που απολάμβανε τον κίνδυνο. Αμφιλεγόμενος, ακραίος και ριψοκίνδυνος χάρισε στο hedge fund που δημιούργησε το 1991 μία συναρπαστική διαδρομή από τα χαμηλά στα υψηλά. Το 2022 η απόδοσή του fund ξεπέρασε το 150%.

    Ο Οντέι όμως δεν μπορεί να το γιορτάσει καθώς είδε μέσα σε μία εβδομάδα, το έργο δεκαετιών να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα στη σκιά βαρύτατων καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Τα περιουσιακά στοιχεία του fund συρρικνώθηκαν από 13 δις δολάρια σε 4,4 δις δολάρια, το ταμείο διαλύεται με κάποια κεφάλαια να αναζητούν καταφύγιο σε αντίπαλα funds και η Wall Street για μία ακόμη φορά τρέχει να περιορίσει τις ζημιές από τις στενές σχέσεις που είχε με τον «ασυγκράτητο», όπως τον χαρακτηρίζουν τα βρετανικά μέσα, Οντέι.

    Η αποκάλυψη των FT που τίναξε στον αέρα το fund

    O Κρίσπιν Οντέι ίδρυσε το 1991 το Odey Asset Management. Ο Βρετανός επενδυτής ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα με ριψοκίνδυνες ιδέες, πρωτεργάτης του Brexit και με μεγάλες συνεργασίες με κολοσσούς της Wall Street, όπως οι JP Morgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs.

    Πριν μερικές ημέρες, έρευνα των Financial Times που δημοσιεύτηκε, περιελάμβανε τις μαρτυρίες 13 γυναικών, που κατηγορούσαν τον 64χρονο για σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση τα τελευταία 25 χρόνια.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσοι βρίσκονταν σε επιτελικές θέσεις εντός του fund γνώριζαν πολύ καλά τι συμβαίνει μέσα στο γραφείο. Μία εργαζόμενη σε επιστολή παραίτησης είχε αναφερθεί λεπτομερώς στην κακομεταχείριση που δέχτηκε από τον Οντέι καθώς και το γεγονός ότι υπήρξε δέκτης σεξουαλικών προτάσεων και χειρονομιών. Μάλιστα, το εκτελεστικό συμβούλιο του fund είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή τον Οντέι το 2021, συμβουλεύοντάς τον να σταματήσει την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

    Σύμφωνα με τους FT, o Οντέι επέλεξε να απολύσει σύσσωμο το εκτελεστικό συμβούλιο.

    Όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, το ντόμινο που πυροδότησε η έρευνα των FT, οδήγησε και σε νέες μαρτυρίες, με γυναίκες να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες σε μεγάλα διεθνή μέσα, όπως το Bloomberg και οι Sunday Times.

    Το χρονικό της πτώσης

    Μέσα σε μία εβδομάδα, το Odey Asset Management  είδε την Goldman Sachs, τη JP Morgan και τη Morgan Stanley να διαλύουν τις συνεργασίες τους, ενώ οι επενδυτές τράπηκαν σε άτακτη φυγή, συρρικνώνοντας το χαρτοφυλάκιο του ταμείου.

    Το fund την περασμένη Πέμπτη βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις για μεταφορά κεφαλαίων και δραστηριοτήτων σε άλλους διαχειριστές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Πρόκειται για ένα άδοξο τέλος σε ένα από τα παλαιότερα βρετανικά hedge funds.

    Ο Οντέι έχει παραμείνει σιωπηλός αυτές τις ημέρες που βλέπει το fund του να καταρρέει.

    Το ίδρυσε την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε την Νικόλ Πιζ, κόρη του προέδρου της Yorkshire Bank και αντιπροέδρου της Barclays.

    Ο γάμος τους, του άνοιξε μια λαμπρή καριέρα στον χώρο των επενδύσεων και θεωρούνταν ένα από τα πιο δυναμικά ζευγάρια στους κύκλους του Λονδίνου. Χώρισαν το 2021, όταν ο Οντέι κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση αν και τελικά αθωώθηκε.

    Την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε μία ακόμα απαξίωση. Η εταιρεία του, μετά την αποκάλυψη έκοψε κάθε σχέση μαζί του. Στις επικοινωνίες της με τους πελάτες ξεκαθάριζε ότι ο Κρίσπιν Οντέι δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της εταιρείας και δεν έχει καμία οικονομική ή προσωπική συμμετοχή.

    Η προσπάθεια της εταιρείας να απεμπλακεί από το σκάνδαλο ναυάγησε, με τους κορυφαίους τραπεζικούς εταίρους της να την εγκαταλείπουν και τα αιτήματα για ρευστοποιήσεις να πληθαίνουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Επιδοτήσεις για ανάπτυξη καθαρών καυσίμων και νέων κινητήρων

    Oracle: Απολύει εκατοντάδες εργαζόμενους, ακυρώνει προσφορές εργασίας

    Huawei: Αντίθετη με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ