• Big Story

    EXIN: Στήριξη από EBRD για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής


    Τη στήριξη της EBRD για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει ζητήσει το Exin Group, που βρίσκεται στη φάση υποβολής του φακέλου προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα, θεωρείται ως κίνηση θεσμικής υποστήριξης και αναμένεται να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδίου για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πηγές του Exin Group οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και εξελίσσονται παράλληλα με την προετοιμασία για την επίσημη κατάθεση του αιτήματος εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του οποίου έχουν αναλάβει οι κ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φαίρφιλντ.

    Το ποσοστό με το οποίο η EBRD ενδέχεται να συμμετάσχει στην επένδυση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής – εφόσον το σχετικό αίτημα εγκριθεί – δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Πάγια τακτική της EBRD είναι η συμμετοχή της με μονοψήφια ποσοστά, λειτουργώντας κυρίως ως θεσμικός επενδυτής σε παρόμοια επενδυτικά project. Στόχος της δεν είναι η δανειοδότηση της επένδυσης, αλλά η παρουσία της ως εγγυητής της επένδυσης.

    Υπενθυμίζεται ότι στη βάση αυτή η EBRD έχει συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας το Δεκέμβριο του 2015, ενώ έχει εξαγοράσει ποσοστό 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης μετά την αποεπένδυση της τράπεζας Πειραιώς από τις εταιρείες του ασφαλιστικού τομέα, μεταξύ των οποίων και η Αγροτική Ασφαλιστική. Η συμμετοχή της συνδυάζεται και με παράλληλη εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών στις οποίες επενδύει.

    Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Ασφαλιστικής τα καθαρά κέρδη πριν από φόρους αυξήθηκαν κατά 85,9% και ανήλθαν στα 65,7 εκατ. ευρώ (63,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου), ενώ αύξηση κατά 12% κατέγραψαν και οι ασφαλιστικές εργασίες το ύψος των οποίων ανήλθε στα 449 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 48,4 εκατ. ευρώ (46,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου). Τα ίδια κεφάλαια είναι αυξημένα κατά 6,2% και ανήλθαν σε 767,5 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχυμένος είναι και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας, που με βάση το Solvency διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 217% έναντι 170% το Δεκέμβριο του 2016. Σημαντική είναι τέλος η βελτίωση του δείκτη που αυξήθηκε στο 146%έναντι 96% πέρυσι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο παράγοντας «Ντράγκι»: Πώς σχολιάζουν Έλληνες τραπεζίτες τα «εύσημα» του επικεφαλής της ΕΚΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέτρος Παππάς: Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του εφοπλιστή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Aυτά είναι τα 48 ακίνητα που βγάζει σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ