• Business

    Κόβουν 2,6 δισ. από τις συντάξεις. Δηλαδή 260 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο


    Το ότι με το “καλημέρα” του 2019 οι συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες περικοπές συντάξεων είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Αυτό όμως που προκαλεί ανατριχίλα είναι το πόσο βαθιές μπορεί να είναι αυτές οι περικοπές.

    Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει εξοικονόμηση 2,1 δισ. ευρώ από τη μείωση ως και κατά 18% της “προσωπικής διαφοράς” από τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Πρόκειται για περίπου 1 εκατομμύριο συντάξεις, τις οποίες αφορά η αλλαγή αυτή. Μόνο που, απ’ ό,τι φαίνεται, οι αρχικοί υπολογισμοί ήταν λανθασμένοι, και οι νεώτερες εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ ανεβάζουν το ποσό της “εξοικονόμησης” στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ – ήτοι, 260 ευρώ κατά μέσο όρο από κάθε συνταξιούχο! Μιλάμε δηλαδή για ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προκύπτει… από το πουθενά, ή μάλλον από την άδικη επιβάρυνση των συνταξιούχων με αχρείαστες περικοπές, τις οποίες κανείς δεν έχει απαιτήσει, τουλάχιστον όχι μέχρι αυτό το εξωφρενικό ποσό.

    Τι θα γίνει λοιπόν τώρα που φαίνεται ότι οι περικοπές που δρομολογούνται είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές; Δύο είναι τα τινά.

    Η μία πιθανότητα είναι να μην αλλάξει τίποτα και οι συνταξιούχοι να επιβαρυνθούν πράγματι με αυτές τις υπερβολικές περικοπές, με το πλεονάζον “εξοικονομηθέν” ποσό να προστίθεται στο λογαριασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, βοηθώντας στη δημιουργία ενός νέου υπερ-πλεονάσματος, με προοπτική να διανεμηθεί στο τέλος του 2019 με τη μορφή “κοινωνικού μερίσματος”. Ένα τέτοιο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κάμψει τις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις για τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

    Μία άλλη πιθανότητα είναι να περιοριστεί το ποσοστό της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στο 14% ή στο 15%, αντί για 18%, ώστε να προσαρμοστεί αντίστοιχα και η αναμενόμενη εξοικονόμηση από το μέτρο αυτό, στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία συνδέεται με την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει υπολογιστεί στο 1% του ΑΕΠ (εξ ου και το προϋπολογισθέν ποσό των 2,1 δισ. ευρώ). Αν όμως οι προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης αναθεωρηθούν επί τα χείρω, όπως είναι πολύ πιθανό να γίνει, τότε αντίστοιχα θα μειωθεί και ο στόχος για την εξοικονόμηση από τις περικοπές των συντάξεων, ενδεχομένως κατά 150-200 εκατομμύρια ευρώ, και επομένως το μέτρο ενδέχεται να επιφέρει τελικά μικρότερη επιβάρυνση στους συνταξιούχους από την προβλεπόμενη.

    Κανείς δεν μπορεί ωστόσο να αποκλείσει και ένα τρίτο σενάριο: να αναβληθεί η επιβολή των περικοπών των συντάξεων για τα μέσα του 2019 ή τις αρχές του 2020, με “όπλο” για να πειστούν οι δανειστές τα στοιχεία για υπερπλεόνασμα στον ισολογισμό του ΕΦΚΑ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια παραμένει ακόμα ρευστό, και μένει να οριστικοποιηθεί, όμως σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο, ή ακόμα και να “φορτώσει” στην επόμενη κυβέρνηση τις περικοπές συντάξεων, που είναι προφανές ότι αποτελούν μία “καυτή πατάτα” που κανείς δεν θέλει να κρατήσει στα χέρια του…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καυτό» διήμερο! Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ΕΛΠΕ – ΔΕΗ. Οι μνηστήρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας και Ζάεφ βρίσκουν λύση στο Σκοπιανό-Τα 3+1 ονόματα που είναι στο τραπέζι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει την 3η αξιολόγηση και μιλούν για καθαρή έξοδο



    ΣΧΟΛΙΑ