• Business

    «Κοστούμι» 1 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο) για όσους φιγουράρουν στις «λίστες φοροδιαφυγής»


    Στο 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου ανέρχεται κατά μέσο όρο το «κοστούμι» στους καταθέτες του εξωτερικού τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

    Ειδικότερα, ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περίπου 300 άτομα που περιλαμβάνονται σε τέτοιες λίστες, ενώ τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από τα πρόστιμα που καταβάλλουν (προκειμένου να μην τους ασκηθεί ποινική δίωξη) ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι υπάρχει… ταρίφα 1 εκατ. ευρώ σε όλους όσους περνούν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς υπάρχουν άλλοι καταθέτες που εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις μερικών χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό, για τους οποίους τα πρόστιμα είναι πολύ μικρότερα, και άλλοι που έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, όπου τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Πάντως γεγονός είναι ότι οι έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, και είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 11 μήνες μόνο από 12 δικογραφίες σχετικά με καταθέτες της λίστας Lagarde έχουν εισπραχθεί περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το κίνητρο της αποφυγής της ποινικής δίωξης αποδεικνύεται αρκετά ισχυρό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα», καθώς πολλοί από τους καταθέτες αυτούς έσπευσαν, αφού πλήρωσαν το πρόστιμο, να το προσβάλουν στα διοικητικά δικαστήρια, ελπίζοντας να δικαιωθούν και να πάρουν πίσω τα λεφτά αυτά.

    Άλλωστε, τα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων είναι «δεμένα», αφού η περίφημη διάταξη για την αυτοκαταγγελία καταθετών του εξωτερικού παραμένει… άφαντη, παρά τις διθυραμβικές εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, γεγονός που αποδίδεται στην ισχυρή αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν πως η «επιβράβευση» των φοροφυγάδων που θα εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα θα είναι μία αδικία σε βάρος των νομοταγών πολιτών και κινείται σε λάθος κατεύθυνση – βέβαια, παραβλέπουν το πόσα χρήματα θα εισέρρεαν στα δημόσια ταμεία με τις αυτοκαταγγελίες…

    Έτσι, για την ώρα το κύριο «όπλο» των οικονομικών εισαγγελέων παραμένει η συγκεντρωτική βάση δεδομένων με όλα τα ΑΦΜ που εμφανίζονται στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς, λίστα Λιχτενστάιν κλπ), μία βάση δεδομένων που εμπνεύστηκε ο πρώην υπουργός κατά της Διαφθοράς Π. Νικολούδης (που ακόμα δεν έχει καταλάβει κανείς ακριβώς γιατί απομακρύνθηκε από το πόστο αυτό) και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Διώξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε σύστημα εφοριακών με καταθέσεις και ακίνητα σε Αθήνα και Κύπρο

    dikasthrio1427796296



    ΣΧΟΛΙΑ