• Big Story

    Παρασκήνιο: Γιατί το ΣτΕ καταργεί τις φορολογικές λίστες και ορίζει 5ετη παραγραφή


    Δεν είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που κρίνει αντισυνταγματική την επ’αόριστον παράταση της παραγραφής φορολογικών ελέγχων. Όμως η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει μία ιδιαιτερότητα: είναι η πρώτη οριστική απόφαση, που κλείνει μια για πάντα το ζήτημα και αναγκάζει και επισήμως την (εκάστοτε) κυβέρνηση να δώσει τέλος σε μία πάγια πρακτική των τελευταίων ετών με καθαρά εισπρακτική λογική, αλλά (όπως αποδείχθηκε) κόντρα σε κάθε συνταγματική λογική.

    Τι μας λέει, λοιπόν, η απόφαση του ΣτΕ; Πολύ απλά, ότι το να παρατείνεται διαρκώς η παραγραφή φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου από φορολογουμένους, ώστε εν τω μεταξύ να διεξαχθούν φορολογικοί έλεγχοι και να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα (όπως έγινε π.χ. για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και με άλλες λίστες φοροδιαφυγής), αντίκειται στην αρχή της ασφάλειας δικαίου, αφού άνθρωποι και επιχειρήσεις μπορεί να βρεθούν υπό διερεύνηση για οικονομικές υποθέσεις που μπορεί να χρονολογούνται πριν από… 20 χρόνια!

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικαστές στο σκεπτικό τους ξεκαθαρίζουν πως ο φορολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται για εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μη βρίσκονται “όμηροι” των ελεγκτικών μηχανισμών για πολλά χρόνια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, ενώ σημειώνουν επίσης χαρακτηριστικά πως μια εταιρεία που πιθανόν να υπέπεσε σε φοροδιαφυγή πριν από 21 χρόνια, σήμερα είναι πιθανό, λόγω και της οικονομικής κατάστασης, να μην μπορεί να καταβάλει φόρους που αντιστοιχούν στην εποχή εκείνη.

    Με την απόφαση αυτή πρακτικά καταργούνται χιλιάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με βάση αυτές ακριβώς τις παρατάσεις παραγραφής για παλαιότερα φορολογικά αδικήματα, ενώ οδηγούνται στο αρχείο χιλιάδες ανοιχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς το ΣτΕ κρίνει ότι η παραγραφή είναι αυστηρά πενταετής, αφήνοντας μόνο ένα “παράθυρο” ενός έτους, με βάση το Άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται: “Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε”.

    Που σημαίνει ότι τα παχιά λόγια για τα έσοδα από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής θα μείνουν λόγια, ενώ τα έσοδα που προσδοκούσαν στο υπουργείο Οικονομικών από τους ελέγχους κάνουν “φτερά”…



    ΣΧΟΛΙΑ