• Business

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Αύριο το απόγευμα στις 5μμ στα γραφεία της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών για την  πώληση  του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την ανεύρεση του νέου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία δικτύων, που θα εξασφαλίσει τη δύναμη πυρός στη ΔΕΗ να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

    Τα fund  CVC και  Macquarie είναι διατεθειμένα, κατά πληροφορίες, να ανεβάσουν τα τιμήματα μέχρι και τα 1,8 δισ. ευρώ και να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα το ΔΕΔΔΗΕ καθώς γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός, ενώ ενδεχομένως υπάρξουν προσφορές και από τα άλλα δύο fund ΚΚR και First Sentier. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εξάλλου η τελευταία ευρωπαϊκή εταιρεία δικτύων ενέργειας που ιδιωτικοποιείται και είναι ελκυστική λόγω των υψηλών αποδόσεων και των περιθωρίων βελτίωσης που εμφανίζει η δομή και η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δις. ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

    Τονίζεται, ότι το ενδιαφέρον για το ΔΕΔΔΗΕ περιορίστηκε στα 4 funds καθώς το ότι η ΔΕΗ δεν παραχωρεί μαζί με το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το μάνατζμεντ, απομάκρυνε από τον διαγωνισμό διαχειριστές της Ευρώπης, όπως η ιταλική Enel και η γαλλική Enedis, που είχαν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ

    Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, και εξυπηρετεί δύο στόχους: τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ  και τη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης και του  δείκτη χρέους/ λειτουργικών κερδών, βοηθώντας  στην απομόχλευση του ισολογισμού της.

    Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους/EBITDA κάτω από τα επίπεδα του 3,3, προκειμένου να αυξηθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που θα επιτρέψει και την επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής μετά από χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος CVC – Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Όλο το παρασκήνιο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ