• Business

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ επιστρέφει και ανοίγει το δρόμο στον κλάδο

    Κώστας Σκρέκας

    Κώστας Σκρέκας


    Για τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια πράσινη επιχείρηση που είναι δυναμική και σύγχρονη μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο 10ο Greek Investment Forum.

    Όπως είπε η ΔΕΗ επιστρέφει και ανοίγει δρόμο στον κλάδο, με τη στρατηγική της, να προχωρήσει δυναμικά την απολιγνιτοποίηση και να αναπτυχθεί στις ΑΠΕ. Σημείωσε ότι από το 2023 θα κλείσει όλα τα λιγνιτικά της εργοστάσια εκτός από ένα που θα λειτουργήσει ως το 2025 για να μετατραπεί τότε σε μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

    Έτσι η ΔΕΗ θα μειώσει και το κόστος της αφού θα πετύχει μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40% μέχρι το 2022 και 75% μέχρι το 2024 σε σχέση με το 1990, ενώ όπως είπε έχει και μια συνεπή στρατηγική ESG.

    Όσον αφορά την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ σημείωσε ότι θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW το 2024 και 20% μερίδιο στον κλάδο, ενώ το χαρτοφυλάκιο των αδειών της φτάνει τα 7 GW.

    Επίσης, όπως είπε, η ΔΕΗ αναπτύσσει δίκτυο 10.000 φορτιστών μέχρι το 2025 για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και προωθεί νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της.

    Κύμα επενδύσεων φέρνει η ενεργειακή μετάβαση

    Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι καταλύτης ανάπτυξης για τη χώρα, καθώς ενεργοποιούνται επενδύσεις σε 4 πυλώνες: Στο ενεργειακό σύστημα, στις ανακαινίσεις κατοικιών, δημόσιων κτηρίων και επιχειρήσεων και στην περιβαλλοντική προστασία.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης όπως είπε θα χρηματοδοτήσει με 5 δισ. 21 δράσεις ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 11 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια.

    Ειδικά στις ΑΠΕ, που σήμερα συμμετέχουν με 34% στις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα, η προοπτική να ξεπεράσουν το 65% των καταναλωτικών αναγκών το 2030, θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ.

    Τέλος ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές, είπε, τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, γιατί παρέχει ορατότητα, σταθερό περιβάλλον και θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις. Και κατέληξε, “φέρτε τεχνογνωσία και κεφάλαια και εμείς θα βάλουμε την αξιοπιστία και την σταθερότητα για να διασφαλίσουμε τις επενδύσεις σας”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ