• Business

    Κώστας Σκρέκας: Επαφές για το ενεργειακό κόστος με σουπερμάρκετ και βιομηχανία

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές - Έρχονται αυξήσεις ρεύματος

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές – Έρχονται αυξήσεις ρεύματος


    Με ενδιαφέρον άκουσαν τα μεγάλα σουπερμάρκετ, μέλη του ΙΕΛΚΑ, τις νέες δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους, που τους παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση αφορούσε τόσο τον θεσμό των διμερών συμβολαίων με ΑΠΕ και τις σημαντικές εκπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν, όσο και το net metering την ιδιοπαραγωγή ενέργειας.

    Στην παρουσίαση συμμετείχαν τα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, Μασούτης, ΑΒ και Mymarket ως μέλη του ΙΕΛΚΑ, και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για να ασχοληθεί με το θέμα. Θα πραγματοποιηθεί και επόμενη συνάντηση όπου θα εξεταστούν διεξοδικά οι δυνατότητες και οι προτάσεις των σουπερμάρκετ. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν θετικές, και όπως σχολίασαν οι συμμετέχοντες, αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση, αν και μένουν πολλά να διευκρινιστούν.

    Ο κ. Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στα μέλη του ΙΕΛΚΑ και τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων super market τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση των πράσινων διμερών συμβολαίων, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν κίνητρα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, για να εξασφαλίζουν πράσινη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Το ενεργειακό κόστος για τα super markets είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι υπερβαίνει το 20% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους, εξαιρουμένου του κόστους μισθοδοσίας.

    Μεταξύ των κινήτρων, το κυριότερο μέτρο που εξετάζεται είναι η απαλλαγή των παραγωγών που έχουν συνάψει πράσινα PPAs με βιομηχανίες από τις υποχρεώσεις της αγοράς εξισορρόπησης ενώ εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα διμερή συμβόλαια με κίνητρα απευθύνονται και στη βιομηχανία, τον τουρισμό  αλλά και η εστίαση.

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε -στη συνάντηση με τα σπυπερμάρκετ- ότι με τη θέσπιση των πράσινων διμερών συμβολαίων επιτυγχάνεται αισθητή μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετείται ο σημαντικός στόχος της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει καταθέσει πρόταση για το  μηχανισμό  κινήτρων, η οποία  πρέπει να λάβει την έγκριση  της  Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν,  στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών για τις περιβαλλοντικές κρατικές ενισχύσεις.

    Η πρόταση του ΥΠΕΝ, προβλέπει ότι θα εισαχθούν κίνητρα και θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγική βάση της χώρας, η οποία και θα στηριχθεί μέσα από αυτά τα διμερή συμβόλαια για ενέργεια από ΑΠΕ σε καταναλωτές για τους οποίους η ένταση του ενεργειακού κόστους ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής.

    Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί προτεραιότητα για τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα  Σκρέκα,  και ξεκίνησε ήδη να ενημερώνει  τόσο τους φορείς της βιομηχανίας (ΣΕΒΕ) όσο και του εμπορίου (ΙΕΛΚΑ) που αποτελούν μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, για τις δυνατότητες που δημιουργούνται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

    Το θέμα του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

    Οκ. Κωνσταντίνος Σκρέκας συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

    Στη συζήτησε κυριάρχησε το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Υπουργός παρουσίασε μέρος από το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως το τέλος του 2021, για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της βιομηχανίας.

    Ειδικότερα, και μάλιστα κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, κι επειδή το κόστος ενέργειας στη χώρα είναι υψηλότερο από τις ανταγωνίστριες χώρες, σχεδιάζονται από το Υπουργείο διάφορες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά της μεταποίησης, όπως :

    • Μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
    • Μείωση των τελών χρήσης δικτύου για επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, και,
    • Προκήρυξη ειδικού προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις,

    Για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια 3,5 δις ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε βάθος δεκαετίας από τον ΔΕΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχουν δεσμευθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας.

    Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος τόνισε ότι η χώρα προχωρά ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία) το θέμα της απολιγνιτοποίησης και θα έχει επιτύχει τους σχετικούς δείκτες – στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως ενωρίτερα από το 2030.

    Τέλος, και όσον αφορά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου προτάθηκε από τα μέλη του ΔΣ του ΣΒΕ να συμπεριληφθεί ως επιπλέον κριτήριο ενίσχυσης το κριτήριο της ενεργειακής αποδοτικότητας των προς ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων. Το συγκεκριμένο θέμα έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από τον κ. Σκρέκα και θα εξετασθεί με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Σκρέκας: Σημαντική η νέα επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός

    Σκρέκας: Στόχος μας να αρχίσουμε το 2021 το σκάψιμο για την υπογειοποίηση των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ

     



    ΣΧΟΛΙΑ