• Business

    Κώστας Λούλης: Η συγκλονιστική ζωή του αυτοκράτορα των αλεύρων – Η προσφορά του στον τόπο, οι… αδυναμίες του


    Το όνομά του βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή τις μεγάλες δωρεές που είχε κάνει στην «Κιβωτό του Κόσμου», αν και στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ. Ο επιχειρηματίας Κώστας Λούλης, του ομώνυμου ομίλου αλευροβιομηχανίας, παρόλο που αποφεύγει τις εκδηλώσεις «βιτρίνας», είναι ένας άνθρωπος που προσφέρει στον τόπο του αθόρυβα και συστηματικά.

    Γοητευτική προσωπικότητα, κλίνει το γόνυ στο ωραίο φύλο, δηλώνοντας αμετανόητος λάτρης του. Κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για το πώς διεκδικούσε τις γυναίκες των ονείρων του, δικαιώνοντας απόλυτα τον παλιομοδίτικο όρο άνδρας – κυνηγός. Από τότε που για τα μάτια μιας κοπέλας οδήγησε σε γειτονική χώρα για να την υποδεχτεί και να της εκφράσει τον έρωτά του, μέχρι το πώς κέρδισε την καρδιά της μετέπειτα συζύγου του Άννας.

    Αστικοί μύθοι; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Άλλωστε το προφίλ του Κώστα Λούλη είναι εκείνο ενός σύγχρονου ανθρώπου, με όρεξη για δημιουργία και για ζωή. Όχι μόνο γιατί ξαναέγινε πατέρας σε ώριμη ηλικία από την τελευταία σύζυγό του, ούτε γιατί βοηθάει πάντα όσους έχουν ανάγκη, αλλά, κυρίως, γιατί δεν αμελεί να ζήσει. Ανήκει, όπως φαίνεται, σε εκείνους τους τυχερούς, που έχουν εγκαίρως συνειδητοποιήσει ότι η ζωή είναι ένα δώρο, το πιο πολύτιμο. Και ότι κάποιοι άνθρωποι, με τους οποίους οι δρόμοι μας συναντώνται, δεν είναι τυχαίοι για εμάς…

    Είναι από εκείνους, που, είτε θα έχουν φανατικούς φίλους, είτε ορκισμένους εχθρούς. Είναι, όμως, και από εκείνους, που δεν διστάζει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την οικογένειά του και να… αλλάξει ακόμη και φίλους και παρέες, εάν νιώσει ότι δεν γίνονται σεβαστές οι επιλογές του και οι αποφάσεις του…

    Ένας τολμηρός επιχειρηματίας με ακλόνητη πίστη

    Ο Κώστας Λούλης πιστεύει ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς και δεν αποφεύγει να πειραματίζεται. Με κοφτερή ματιά στα πράγματα, δεν συμβιβάζεται με τις ατέλειες που βλέπει στο περιβάλλον γύρω του και με τα προβλήματα και πάντα βρίσκει λύσεις, λένε όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά.

    Νυν αντιδήμαρχος Βόλου, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Τουρισμού, αλλά και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. Οι δεσμοί του με την Εκκλησία ισχυροί. Κάτι που, μεταξύ άλλων, αποδεικνύεται από την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Μονής Βατοπεδίου, καθώς και από τις δύο μεγάλες δωρεές που έκανε στην «Κιβωτό του Κόσμου».

    Πιο συγκεκριμένα το 2015 δώρισε την έπαυλή του στο Διμήνι στην «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για έναν αγροτικό «παράδεισο», που βρίσκεται σε ένα πρότυπο αγρόκτημα έκτασης 15 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η πρώην σύζυγός του δώρισε άλλο ένα ακίνητο 10 στρεμμάτων στον Άνω Βόλο, για να βοηθήσει το έργο του πατέρα Αντωνίου και της «Κιβωτού».

    Οι πρόσφατες εξελίξεις με την «Κιβωτό» τον συγκλόνισαν και με δηλώσεις του επισημαίνει την ανάγκη αυτός ο κύκλος να κλείσει γρήγορα, με τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για χάρη των παιδιών.

    Η ομιλία του για τη δωρεά

    Στην ομιλία του την ημέρα των εγκαινίων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ο επιχειρηματίας ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, κάνοντας λόγο για μια κορυφαία στιγμή στη ζωή του.

    Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει για τη δωρεά του αλλά και προσωπικά για τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο:

    «Είναι ημέρες που μένουν ανεξίτηλες και δεν ξεχνιούνται ποτέ. Είμαι ευγνώμων στον Χριστό, που με αξίωσε να βιώσω αυτή την ημέρα.

    Αρχίζοντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, θεώρησα καθήκον μου να βοηθώ τους συνανθρώπους μου, αλλά προσευχόμουνα να με βοηθήσει ο Θεός να αφήσω πίσω μου, όταν μεγαλώσω, πριν φύγω στους ουρανούς, ένα σημαντικό έργο, αντάξιο της οικογενειακής μας ιστορίας.

    Δυστυχώς το όραμά μου για την δημιουργία ενός ιδρύματος χρόνιων παθήσεων στην μνήμη της μητέρας μου, πριν από 17 χρόνια, ενώ κατέβαλα τα χρήματα στην Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Κύριος δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί, για λόγους που αυτός γνωρίζει.

    Μετά την πικρία και την απογοήτευση για την κονιορτοποίηση αυτού του οράματος, ο Θεός έφερε στον δρόμο μου ένα νέο σχετικά κληρικό, που μου θύμισε κάποιους μοναχούς, που γνώρισα στο πρώτο μου ταξίδι στο Άγιο Όρος, το 1975.

    Η ηρεμία του, ο λόγος του, τα έργα του, το ήθος του και προπαντός η ανυποκρισία του με εντυπωσίασαν. Ο κληρικός αυτός είχε μόνον ένα πρόσωπο και ένα μόνο σκοπό. Την προσφορά και την αγάπη, μέσα από μια χρηστή και έντιμη διαχείριση των δωρεών των συνανθρώπων του.

    Στο ευλογημένο αυτό πρόσωπό του, ειλικρινά είδα εκείνους τους αγνούς Αγιορείτες που γνώρισα στα 20 μου χρόνια, τον Γέροντα Πορφύριο και τον Γέροντα Παϊσιο που η εκκλησία μας 40 χρόνια αργότερα τους ανακήρυξε Αγίους.

    Η γνωριμία με τον πατέρα Αντώνιο, μετά τη δοκιμασία που μου δίδαξε να προσέχω ποιους εμπιστεύομαι, με οδήγησε σε κάποιες σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου.

    Αποφάσισα να χαρίσω αυτό το αγρόκτημα, που το έχω αγαπήσει όσο δεν φαντάζεται κανείς. Να το προσφέρω στα χρυσά αυτά παιδιά, που αρχίζω να τα αγαπώ όπως τα δικά μου.

    Όπως έμαθα από τους προγόνους μου, έτσι διδάσκω και στα παιδιά μου, πως σκοπός της ζωής μας δεν είναι μόνο να κερδίζουμε από την δουλειά μας, αλλά να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο».

    Αμετανόητα ρομαντικός

    Ο γνωστός βιομήχανος και πολιτικός δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του στο ωραίο φύλο. Μετράει τέσσερις γάμους, εκ των οποίων οι δύο με την ίδια γυναίκα.

    Με την πρώτη του σύζυγο, την Όλγα Μάνου, σε πολύ νεαρή ηλικία απέκτησε δύο παιδιά, που του έχουν χαρίσει τέσσερα εγγόνια.

    Κωνσταντίνος Λούλης-Άννα Στεπάνοβα

    Με τη δεύτερη σύζυγό του, την ουκρανικής καταγωγής Άννα Στεπάνοβα, παντρεύτηκε το 2008 στο Κίεβο, σε έναν γάμο υπερπαραγωγή, που απασχόλησε επί μακρόν τον Τύπο της εποχής. Όχι μόνο για τη χλιδή που «έρεε», ούτε για τον τσάμικο που τόσο λεβέντικα χόρεψε και αποθεώθηκε φορώντας… τσαρούχια. Αλλά και γιατί, για τα γαλάζια μάτια της νεαρής νύφης, δεν δίστασε να τα βάλει με την οικογένειά του και με φίλους ετών, που προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν να μην την παντρευτεί. Μαζί έκαναν τρία παιδιά.

    Από τον πρώτο γάμο του με την Άννα Στεπάνοβα, κρατώντας αγκαλιά την πεθερά του

    Ο τρίτος του γάμος με την Ελένη Τζελέπογλου ήταν σύντομος και έγινε βορά της αντιπολίτευσης, καθώς τον κατηγόρησαν ότι την διόρισε στο Υπουργείο Τουρισμού, την περίοδο που ο ίδιος εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέα.

    Ελένη Τζελέπογλου και Κώστας Λούλης

    Ο τέταρτος γάμος έγινε με τη δεύτερη σύζυγό του, Άννα Στεπάνοβα. Ρομαντικός ων, ο Κώστας Λούλης θέλησε να δώσει σε αυτή τη σχέση το «φιλί της ζωής», πιστεύοντας στις δεύτερες ευκαιρίες. Απέκτησαν ένα, ακόμη, παιδί, σύνολο τέσσερα.

    Ένας καρμικός έρωτας;

    Η αγγελία του τέταρτου γάμου στον τοπικό Τύπο προκάλεσε σούσουρο. Κανείς δεν είχε καταλάβει ότι η σχέση με την τρίτη του σύζυγο έπνεε τα λοίσθια.

    Ο ίδιος δεν φαίνεται να ασπάζεται τη ρήση περί του γυαλιού, που όταν ραγίζει, δεν ξανακολλά και ακολούθησε το παράδειγμα του Ρίτσαρντ Μπάρτον με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά και, πιο πρόσφατα, του Έλον Μασκ, που χώρισαν και στη συνέχεια ξαναπαντρεύτηκαν τις ίδιες γυναίκες.

    Όσοι ζουν από κοντά το ζευγάρι περιγράφουν μια σχέση με βαθιά συναισθήματα έρωτα και θαυμασμού.

    Γνωρίστηκαν, όταν εκείνη είχε έρθει στην Ελλάδα ως φοιτήτρια, με υποτροφία μόλις 250 ευρώ. Ερωτεύτηκαν σφόδρα, βάζοντας στην άκρη θέματα, που για άλλα ζευγάρια συνιστούν έως και ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως η διαφορά ηλικίας, το οικονομικό «χάσμα», η διαφορετική καταγωγή και κατ’ επέκταση κουλτούρα… Ο αληθινός έρωτας, εξάλλου, τίποτε από όλα αυτά δεν (πρέπει να) κοιτά.

    Το 2008 το ζευγάρι παντρεύτηκε με τιμή και με δόξα στη γενέτειρα της νύφης, το Κίεβο της Ουκρανίας και όλοι είχαν να λένε για τον στολισμό της εκκλησίας και για τη φροντίδα των επίτιμων προσκεκλημένων – κάποιοι από τους οποίους ταξίδεψαν από πολύ μακριά, για να παραβρεθούν στη χαρά του επιχειρηματία – όλα επιπέδου «πέντε αστέρων».

    Από τον γάμο το 2008

    Τα «καυτά» βλέμματα που αντάλλασσε το ζευγάρι εκείνη την ημέρα, έκαναν πολλούς να… μακαρίσουν τη νύφη για την τύχη της. Ο, δε, τσάμικος, που χόρεψε ο γαμπρός στο γλέντι, έμεινε στην ιστορία. Ο γνωστός βιομήχανος, φορώντας τα πατροπαράδοτα τσαρούχια και κάνοντας ένα ηχηρό «statement», απέδειξε ότι είναι άσσος και στην χορευτική πίστα, ανταποκρινόμενος σε κάθε πρόκληση.

    Στον γάμο του χορεύοντας τσάμικο με τσαρούχια

    Επτά γενιές ιστορία – Η Ήπειρος της προσφοράς

    Γεννήθηκε το 1955 στον Βόλο και έκτοτε κάνει ό,τι μπορεί για την πατρίδα του, υπηρετώντας την με πάθος.

    Τα τελευταία χρόνια τον όμιλο «τρέχουν» τα παιδιά του Νίκος και Ευαγγελία. Ο ίδιος είχε τα ηνία από τα 20 του χρόνια, όταν ο πατέρας του πέθανε και με δυναμισμό που δεν συνάδει με το νεαρό της ηλικίας, λέγεται ότι απαίτησε από τη μητέρα του και από την αδελφή του τις μετοχές τους, για να επικυρώσει τη θέση του στην εταιρεία. Κίνηση που, αν, όντως, συνέβη, τον δικαίωσε απολύτως, αν κρίνουμε από την ανοδική πορεία της επιχείρησης, που έφθασε να έχει το μονοπώλιο στον τομέα της.

    Είναι γόνος ηπειρώτικης οικογένειας εμπόρων και αλευροποιιών, από την οποία έχουν αναδειχθεί δύο βουλευτές, ο Γιώργος και ο Αλκιβιάδης Λούλης. Την περίοδο από το 1973 έως το 1975 ολοκληρώνει της σπουδές του ως Μηχανικός Κυλινδρόμυλων στη Σχολή του Σεντ Γκάλλεν στην Ελβετία. Σε ηλικία 20 ετών επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει τη διοίκηση των Μύλων Λούλη, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 2010, οπότε ανέλαβε ο γιος του Νίκος.

    Το 1990, επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. Και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, υποστήριξε τις θέσεις της Μονής και ανέλαβε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπεδίου. Το 2016 η Ιερά Μονή Βατοπεδίου τον ανακήρυξε Κτήτορα και Μεγάλο Ευεργέτη της Μονής.

    Από το 1998 έως το 2008 υπήρξε μέλος της οικονομικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδας, με πρόεδρο τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και μέλη τρεις Μητροπολίτες. Το 2003 ανέλαβε υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας, για διάστημα δύο ετών.

    Κάποια στιγμή διετέλεσε και εκδότης, καθώς αγόρασε την ιστορική εφημερίδα της Μαγνησίας «Θεσσαλία», όμως σύντομα έφυγε από τον συγκεκριμένο χώρο.

    Η ιστορία της οικογένειας Λούλη ξεκινάει το 1782 από την Ήπειρο. Το 1912 η περιουσία τους καταστρέφεται και ένα από τα αγόρια της οικογένειας, ο Κώστας, βρίσκεται εξόριστος στη Σκόπελο. Το 1914 αγοράζουν μερίδιο στον Μύλο Ι. Ξύδης – Ν. Χατζηνίκος και το 1917 αυτός περνάει στην κυριότητά τους, για να εξελιχθεί γρήγορα στον μεγαλύτερο Μύλο της περιοχής. Την ίδια χρονιά αποκτούν και το 25% των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Μύλος αποκτά νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και το 1975, όταν πέθανε ο πατέρας του Νίκος, ο Κώστας Λούλης ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή.

    Μετά από τρία χρόνια ο νέος Μύλος της οικογένειας, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, δυναμικότητας 180 τόνων ανά 24ωρο, είναι γεγονός. Η τροχιά ανοδική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και το 1985 οι επενδύσεις είναι συνεχείς και η δυναμικότητα του εργοστασίου έφθασε στους 700 τόνους ανά 24ωρο. Το 1987 ο Κώστας Λούλης συγκέντρωσε το 99,9% των μετοχών – κίνηση που τον έφερε απέναντι στην υπόλοιπη οικογένειά του, με την οποία οι σχέσεις του δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματική του δράση πάντα συνοδευόταν από προσφορά στα κοινά, κατά προτίμηση αθόρυβα. Για τούτο και χαρακτηρίζεται ως εθνικός ευεργέτης.

    Ένας Bon vivant

    Ο Κώστας Λούλης λατρεύει τα ταξίδια και ασχολείται μανιωδώς με την Ιστορία. Φίλοι του αναφέρουν ότι είναι ένας παθιασμένος συλλέκτης εμπειριών και ιστορικών κειμηλίων, ενώ του αρέσει πάρα πολύ να συναντά συγγενείς ηρωικών προσωπικοτήτων, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σημάδεψαν τη διεθνή Ιστορία. Ιστορική περιέργεια το λέει ο ίδιος.

    Μεταξύ άλλων έχει ταξιδέψει στο Γκόρι, για να δει από κοντά τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Στάλιν. Επιπλέον, σε ταξίδι του στο Κίεβο, λέγεται ότι σήκωσε μαζί τη σημαία με το σφυροδρέπανο και τη σημαία με τον δικέφαλο αετό…

    Στην πρώτη θέση οι Μύλοι Λούλη

    Οι Μύλοι Λούλη βρίσκονται στην πρώτη θέση της ελληνικής αλευροβιομηχανίας, σε αλέσεις, πωλήσεις και τεχνολογία.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία με τέσσερις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής: στη Σούρπη, στο Κερατσίνι, στη Θήβα και στο Toshevo.

    Με τη βοήθεια της υπερσύγχρονης τεχνολογίας ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της πάνω από 285 τελικά προϊόντα αλεύρων, εξασφαλίζοντας, έτσι, τη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, ιδανική να καλύψει όλες τις ανάγκες του επαγγελματία.

    Η εταιρεία απασχολεί 350 εργαζόμενους και διαρκώς επενδύει σε νέα τεχνολογικά μέσα και στην αναβάθμιση των εργοστασίων της, ώστε να είναι πάντα ανταγωνιστική και να κρατάει την πρωτιά στην ελληνική αλευροβιομηχανία.

    Η Loulis Food Ingredients Α.Ε. (όπως μετονομάστηκε πρόσφατα από τη Γενική Συνέλευση) είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τον διακριτικό τίτλο «ΛΟΥΛΗ».

    Διαβάστε επίσης

    Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Η λατρεία στα παιδιά, η φιλανθρωπία και το μότο της ισχυρής γυναίκας, που ανέλαβε την «Κιβωτό»



    ΣΧΟΛΙΑ