• Business

    Κορυφαίο στέλεχος της Morgan Stanley επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των αγορών


    Τον χειρότερο φόβο της Wall Street επιβεβαίωσε ο επικεφαλής πωλήσεων της Morgan Stanley, Ted Pick, μιλώντας σε forum της Credit Suisse: είναι ένα τραγικό πρώτο τρίμηνο για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    «Η χρονιά ξεκίνησε εντάξει, ξεκίνησε εντάξει για όλους», ανέφερε. Όμως το τελευταίο διάστημα οι αγορές εμφανίζονται προβληματικές. Ρωτήθηκε πώς είναι τα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τώρα που είμαστε στη μέση του πρώτου τριμήνου του 2016. «Το ερώτημα θα είναι […] αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτήν την κατάσταση, που νομίζω ότι θα μοιάζει περισσότερο σαν τα πρόσφατα διαδοχικά τρίμηνα παρά με το υγιές πρώτο τρίμηνο που είδαμε πέρσι».

    Και αυτό το σχόλιο του Pick έχει μεγάλη σημασία, καθώς το πρώτο τρίμηνο θεωρείται η πιο σημαντική περίοδος του έτους για τους χρηματιστές, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων μετακινούνται σε νέες θέσεις. Αν αυτό δε συμβεί, και το πρώτο τρίμηνο μοιάζει για παράδειγμα με το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο, τότε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι πιθανό να μειωθούν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.

    Ο Pick πρόσθεσε ότι αν και ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί, δεν είναι το σωστό είδος συναλλαγών. «Νομίζω πως όλοι θα συμφωνούσαμε πως κάποιο μέρος αυτού του όγκου δεν είναι και πολύ υγιές. Δεν είναι ο κλασικός επανεπενδυτικός κύκλος στην αρχή της χρονιάς», επεσήμανε και εξήγησε: «Είναι ασταθής, είναι αποσπασματικός, είναι όγκος με υψηλό βαθμό εξασφάλισης, και το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα το βλέπουμε αυτό».

    Οι εκτιμήσεις του Pick επιβεβαιώνουν πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές έχει περιορίσει τα έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Ο Pick ξεκίνησε τη συνέντευξή του στην εκδήλωση της Credit Suisse μιλώντας γενικότερα για τις αγορές, τονίζοντας πως αυτή είναι «η τελευταία φάση» μίας υποχώρησης από τα σταθεροποιημένα υψηλότερα επίπεδα των αγορών. Ως αίτια για την υποχώρηση αυτή, σχολίασε: «Πρώτον, είναι η Κίνα και η εφηβεία της, δεύτερον, είναι η ανελέητη πτώση του αργού πετρελαίου και η επίδρασή του στο πιστωτικό σύμπλεγμα και στα κράτη. Και τρίτον είναι η Fed, και ο φόβος για τις αμφιβολίες της Fed για τον εαυτό της».

    Διαπίστωσε ακόμα ότι η κοινότητα των επενδυτικών funds περιορίζει τα ρίσκα, αποσύροντας τις long θέσεις τους και κρατώντας τις short θέσεις τους, με αρνητική επίδραση στις αγορές.

    «Σίγουρα είμαστε στο στάδιο που μοιάζει με κάποια συνθηκολόγηση. Οι διαχειριστές κεφαλαίων πουλούσαν futures εναντίον της αγοράς, και αυτό λειτούργησε μέχρι που συγκεκριμένα ονόματα άρχισαν να μη λειτουργούν», επεσήμανε.

    Όσο για τα funds διαχείρισης κρατικού πλούτου, αυτά δεν… ακούγονται και πολύ εδώ και μήνες, σημείωσε, και εκτίμησε πως αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει γύρω στα 30 δολάρια το βαρέλι, μπορεί κι αυτά να αρχίσουν να πουλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.



    ΣΧΟΛΙΑ